Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_z_osnov_s_-g.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Лабораторно-практичне заняття № 18 тема. Коренеплоди. Визначення видів за основними ознаками. Анатомічна будова.

Теоретичні питання

Господарська цінність коренеплодів.

Біологічні особливості коренеплодів.

Агротехніка вирощування коренеплодів.

Література:

  1. Основи сільськогосподарського виробництва /Польський. Б.М, Стеблянко М.І, Чмир Р. Д, Яворський В.С,- К.: Вища школа. 1977.- С.119-125 .

  2. Основы сельского хозяйства: учебное пособие для студентов биологических спец. пед. институтов / Ващенко И. М. , Лошаков В. Г, Ягодин Б. А. и др.: под редакц. Ващенко И. М. - М.: Просвещение. 1987.- С.294-307.

Мета: практично навчитись розпізнавати насіння, сходи, листки, корені та висадки коренеплодів, розглянути анатомічну будову коренеплодів.

Матеріал та обладнання: суміш насіння буряків, моркви, брукви, турнепсу, цикорію лупи, розбірні дошки, гербарій рослин із сходами, корені або муляжі коренеплодів.

В польових умовах вирощуються наступні коренеплоди: цукрові і кормові буряки, кормова морква, бруква, турнепс та цикорій. В овочевій сівозміні вирощують столові буряки та моркву. Всі коренеплоди є добрим кормом для с/г тварин, але цукрові буряки і цикорій в першу чергу технічні культури. Х-м для коренеплідних рослин є те, що в них розвиваються коренеплоди, заради яких їх вирощують. Коренеплід є видозмінений вегетативний орган. Головка метаморфоз стебла, шийка розвинулась з під сім’ядольного коліна, а власне корінь - за рахунок розростання головного зародкового кореня. Коренеплоди дворічні рослини. Їх досить широко використовують як продовольчі, кормові і технічні культури.

ХІД РОБОТИ:

Завдання № 1. Визначення коренеплодів за насінням.

Виконання роботи. Насіння всіх коренеплодів за виключенням брукви, турнепсу, добре відрізнити. Насіння брукви і турнепсу важко відрізнити (практики відрізняють його за розміром та кольором: у брукви воно кругліше і темніше, але в залежності від умов вирощування розмір насіння змінюється в недостиглого насіння брукви коричневий колір як і в турнепсу). При визначенні насіння коренеплодів використовувати таблицю № 33 на стор. 171 практикуму І. М. Ващенка. Одержану суміш насіння коренеплодів розібрати по культурах і записати ознаки визначення.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 2. Визначення коренеплодів за сходами.

Виконання роботи. При визначенні коренеплодів за сходами потрібно знати відмінні ознаки рослин у формі першого листка.

Буряк сім’ядолі довгі, ланцетні, пластинка першого листка цільна, овальної форми з гладенькою поверхнею яскраво зеленого кольору.

Морква сім’ядолі довгі, майже лінійні, пластинка першого листка сильно розсічена, гладенька або з рідкими волосками, зелена.

Бруква сім’ядолі овальні, з виїмкою на кінці, пластинка першого листка цільна або слабодольчата овальної форми, гладенька або з рідкими волосками темно-зеленого кольору з восковим нальотом на верхній поверхні листка.

Турнепс має подібність за сходами до брукви, а відрізняється наявністю густого опущення і відсутністю воскового нальоту на поверхні першого листка, лист світло-зеленого кольору.

Цикорій сім’ядолі обернено, яйцевидні, на верху широко закруглені з виїмкою, пластинка першого листка цільна по краю злегка виїмчена продовгувато-оберненояйцевидної форми, на її поверхні рідкі короткі волоски, забарвлення листка зелене.

Роздані рослини роздивитись, визначити культуру та записати в зошит.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 3. Визначення коренеплодів за коренями.

Виконання роботи. Визначити коренеплоди за одержаними коренеплодами або їх муляжами користуючись таблицею № 34 на стор. 173 практикуму І. М. Ващенка. Замалювати коренеплоди.

Розрахунки та висновки.

Питання для самопідготовки:

  1. Загальна х-ка коренеплодів: турнепс, бруква, цукровий буряк, кормовий буряк, кормова морква.

  2. Народногосподарське значення коренеплодів.

  3. Походження та райони вирощування.

  4. Сорти і біологічні особливості.

  5. Агротехніка вирощування.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Основи сільського господарства. Практикум: навч.посібник / Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворсь­кий. -2-ге вид., перероб. і допов. -К.: Вища шк., 1992.- С. 130-137.

2. Практикум по основам сельського хозяйства: учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. Ин-тов / И.М. Ващенко, К.П.Ланге, М.П. Меркулов, Т.Д. Олексенко: под ред. И.М.Ващенко.- 2-е изд. перераб. и доп.- М.: Просвещение, 1991.- С.171-176.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]