Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_z_osnov_s_-g.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Лабораторно-практичне заняття № 24 тема. Ознайомлення з способами щеплення плодових рослин. Складання плану саду при шкільних закладах.

Теоретичні питання:

  1. Методи розмноження плодово-ягідних рослин.

  2. Підвищення рівня інтенсивності садівництва.

  3. Формування крони.

  4. Закладання саду у шкільному закладі.

Література:

  1. Основи сільськогосподарського виробництва /Польський. Б.М., Стеблянко М.І., Чмир Р. Д., Яворський. В.С.,- К.: Вища школа. 1977. С.201-219 .

  2. Основы сельского хозяйства: учебное пособие для студентов биологических спец. пед. институтов / Ващенко И. М. , Лошаков В. Г, Ягодин Б. А. и др.: под редакц. Ващенко И. М. - М.: Просвещение. 1987. С. 411-453.

Мета: практично ознайомитись та навчитись проводити різні щеплення плодових.

Матеріал та обладнання: молоді гілки верби чи тополі, однорічні живці яблуні або груші, ножі для щеплення та окуліровки, таблиці, 2-5 річні гілки та однорічні живці яблуні або груші ганчірки , обв'язочний матеріал, садовий вар, садові ножі, таблиці із зразками щеплень.

ХІД РОБОТИ:

Завдання № 1. Оволодіння технікою зрізів.

Для правильного косого зрізу живець тримають у лівій руці основою вниз і ріжуть так, щоб рухалась вся рука з ножем, при цьому палець правої руки повинен бути під живцем і ковзатись по нижній його частині злегка підтримуючи його. Після цього зробити клиновидний зріз і зріз з уступами. Для правильних зрізів користуватись таблицею або практикумом І. М. Ващенка мал. 93 на стор. 304.

Зрізати вічко із щитком. Для цього живець потрібно тримати в лівій руці стискуючи його всіма пальцями, крім вказівного, яким потрібно підтримати живець знизу (з протилежної сторони зрізаємого вічка). При зрізі основи бруньки лезо ножа треба заглибити, щоб перерізати судинно-волокнистий пучок, що живить бруньку.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 2. Оволодіння навичками щеплень плодових рослин.

Виконання роботи. Зробити декілька правильних косих зрізів. Довжина зрізу повинна бути в 3-4 рази більша діаметра живця. Зріз повинен бути рівним і чистим, а нижня брунька повинна знаходитись з протилежної сторони трохи вище початку зрізу. Клиноподібний (двосторонній) зріз необхідно робити з боку бруньки з двох сторін, трохи нижче бруньки. Щиток для окулірування повинен бути довжиною в 2,5-3 см. з дуже тонким шаром деревини і брунькою посередині

Завдання № 3. Ознайомлення з різними видами щеплень.

Виконання роботи. Ознайомитись із видами щеплень.

Копулювання на підщепі роблять косі зрізи, які повинні забезпечити з'єднання камбіїв. Зону копулювання міцно обв'язують, а щілини замазують садовим варом.

Щеплення під кору проводять навесні, в час сокоруху, коли кора відстає від деревини. На підщепі роблять поперечний зріз. Від зрізу до низу розрізають кору і обережно відділяють її від деревини. На нижньому кінці живця вирізають напівконус і цю частину живця вставляють під кору. Міцно затискають обмотуванням в місцях з'єднання. Зрізи і щілини покривають садовим варом.

Щеплення в розщіп коли підщепу зрізають, а ту частину підщепи, що залишилась розколюють. На межі з корою в розколоту щілину з кожного боку вставляють по одному зрізаному на клин живцю. Камбії живця і прищепи повинні з'єднуватися. Місця зрощення обв'язують ликом, а на незакриті місця накладають садовий вар.

Окулірування на підщепі роблять Т- подібний розріз і після цього спеціальною лопаточкою окулірувального ножа відгинають кору по камбію. Одночасно з пагона зрізають вічко і вставляють його за кору підщепи. Потім відігнуту кору притискують до встановленого щитка, на якому знаходиться брунька. На місце окулірування накладають пов'язку.

  • Провести декілька пробних щеплень - під кору, в розщіп, копулювання.

  • Освоїти обв'язку щеплень.

  • Зробити одну окуліровку.

Для роботи користуватись мал. 94 на стор. 305 та мал. 95 на стор. 306 практикуму І. М. Ващенка.

Розрахунки та висновки.

Питання для самопідготовки:

  1. Які є види щеплень та як вони проводяться

  2. Окулірування та прийоми здійснення.

  3. Що таке плодовий розсадник та його значення

  4. Вирощування сіянців (дичок).

  5. Вирощування саджанців (1,2,3 поле розсадника)

6. Закладка та догляд плодового саду.

  1. Які особливості розмноження плодових культур.

  2. Як організувати плодовий сад у шкільному закладі.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Основи сільського господарства. Практикум: навч.посібник / Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворсь­кий. - 2-ге вид., перероб. і допов. -К.: Вища шк., 1992. – С.190-205.

2. Практикум по основам сельського хозяйства: Учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов /И.М. Ващенко, К.П.Ланге, М.П. Меркулов, Т.Д. Олексенко : Под ред. И.М.Ващенко.- 2-е изд. Перераб. и доп.- М.: Просвещение, 1991. – С.301-320.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]