Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_z_osnov_s_-g.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Хід роботи:

Завдання № 1 - Визначити водопроникненість, водоутримуючу здатність і водовіддачу різних грунтів.

Виконання роботи. Скласти чотири установки для визначення водопроникності грунту, Для цього: скляні трубки обмотати фільтровальним папером, марлею і зав'язати нитками та заповнити її на 20 см потряно-сухим грунтом. Помістити трубку нижнім зав’язаним кінцем у лійку і закріпити на штативі, під лійку підставити стакан. Для заповнення трубки першого приладу взяти добре оструктурений грунт (відсіяти на ситі фракції розміром від 1-5 мм); другу трубку заповнити безструктурним грунтом (можна взяти дрібнозем, відокремлений при відсіванні структурної частини грушу); третю трубку за­повнити глинистим розпиленим грунтом (глиною); а четверту—безструктурним піщаним грунтом (піском); грунт при заповненні ним трубки злегка ущільнюється.

Після цього налити в усі трубки однакову кількість води (50-100 мл) і запам'ятати час. По потемнінню намокаючої частини грунту стежити за проникненням в нього води. Простежити різницю в швидкості проникнення води в різні за структурою і механічним складом грунти. Запам'ятати час початку виті­кання води з різних грунтів і порівняти його. Замітити які грунти пропустити крізь себе воду швидше і наскільки (водопроникність). Деякий час дати воді стікати з грунту потім виміряти кількість води, що витікла з грунту (водовіддача). Відзначити, які грунти мають кращу водовіддачу, а які більше утримують води в собі (водоутримуюча здатність). Результати експерименту занести у таблицю.

Грунт

Кількість взятої води (мл.)

Поява першої краплі (сек.)

Кількість води, що профільтру валась (мл.)

Кількість води, що залишилася

в грунті (мл.)

Контрольні питання для перевірки рівня засвоєння навчального матеріалу:

  1. Капілярна вода її види та значення,

  2. Гравітаційна волога. її значення.

  3. Вологоємкість, її види.

  4. Водовіддача.

  5. Водопроникність і коефіцієнт фільтрації.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Основи сільського господарства. Практикум: Навч. посібник /Б.М. Польський, М. І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, B.C. Яворський. -2-ге вид., перероб. і допов. -К.: Вища школа, 1992.- С. 21-22.

2. Практикум по основам сельського хозяйства: Учеб, пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов /И.М.Ващенко, К.П.Ланге, М.П. Меркулов, Т.Д. Олексенко : Под ред. И.М.Ващенко.- 2-е изд. Пере-раб. и доп.- М.: Просвещение, 1991. - С. 37-38.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]