Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп Лек АП дляЭПИ 10, ВЭД 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема 13. Адміністративно-правове регулювання

У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ

Основні питання:

1. Адміністративно-правове регулювання у галузі підприємництва

2. Адміністративно-правове регулювання у галузі промисловості та агропромислового виробництва

3. Адміністративно-правове регулювання у сфері фінансів

4. Адміністративно-правове регулювання у сфері транспорту і комунікацій

Ця лекція розкриває компетенцію та загальні організаційно-правові засади діяльності окремих міністерств та відомств у галузі забезпечення економічного розвитку країни. Президент України в Указі від 28 квітня 2004 р. № 493 «Про Стратегію економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004 – 2015 роки» відзначав, що нинішня система державного управління була сформована в умовах економічної кризи і не здатна забезпечити широкомасштабну модернізацію національної економіки. Також визначено, що потрібні суттєві зміни в механізмах трансформаційних процесів, їх системне оновлення, тобто осмислений підхід до такої моделі ринкових перетворень, де саморегулювання поєднується з ефективним державним регулюванням.

Здійснені на попередньому етапі реформи державного управління, активна лібералізація та демонтаж державно-адміністративної системи управління підсумовані в Указі Президента України від 19 грудня 2005 р. № 1784 «Про внесення змін до Схеми організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади», згідно з яким до складу Кабінету Міністрів України увійшли міністерства, що здійснюють регулювання економічної сфери: Міністерство аграрної політики України; Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України; Міністерство вугільної промисловості України; Міністерство економіки України; Міністерство палива та енергетики України; Міністерство промислової політики України; Міністерство транспорту та зв'язку України; Міністерство фінансів України.

Державними комітетами та іншими центральними органами виконавчої влади, статус яких прирівнюється до Державного комітету України та які мають повноваження у сфері економіки, є: Головне контрольно-ревізійне управління України; Державна служба автомобільних доріг України; Державна служба України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації; Державний комітет України з державного матеріального резерву.

До центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом, що здійснюють регулювання у сфері економіки, належать: Анти монопольний комітет України; Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України; Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України; Державна митна служба України; Державна податкова адміністрація України; Державна служба експортного контролю України; Державний комітет статистики України; Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва; Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики; Державний комітет фінансового моніторингу України; Міністерство економіки України; Національна комісія з питань регулювання зв'язку України; Національна комісія регулювання електроенергетики України; Фонд державного майна України. До системи державного регулювання також віднесені центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідних міністрів:

– через міністра економіки України: Державний комітет України з державного матеріального резерву;

– через міністра транспорту та зв'язку України: Державна служба автомобільних доріг України;

– через міністра фінансів України: Головне контрольно-ревізійне управління України; Державна митна служба України; Державна податкова адміністрація України.

Державне управління у сфері економіки здійснюється вказаними органами шляхом поєднання обмеження й припинення діяльності господарюючих суб'єктів та забезпечення державного контролю як за їх діяльністю, так і діяльністю державних монополій.