Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп Лек АП дляЭПИ 10, ВЭД 11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

Факультет менеджменту

СХВАЛЕНО

Протокол засідання кафедри

«Менеджмент і господарське право»

№____ від ____ __________ 20__р

Завідувач кафедри

«____» «_________» 20_-р.

Рецензент

Ст.. викл. кафедри «Менеджмент і господарське право»,

к.е.н. ____________________ І.А.Шиянов

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

вибіркової дисципліни циклу дисциплін природної та загальноекономічної підготовки

Адміністративне право”

Галузь знань: 0502 “Менеджмент”

Напрям(и) підготовки: 6.050200 “Менеджмент організацій”– МП

Розроблено: доцент кафедри

менеджменту і господарського права,__________О.Л. Леонов

Донецьк, 20___

ЗМІСТ

Тема 1. ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА ТА ЙОГО МІСЦЕ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ с. 3

Тема 2. СУТЬ, ОЗНАКИ ТА ПРИНЦИПИ ДЕРЖАВНОГО

УПРАВЛІННЯ с.10

Тема 3. МЕХАНІЗМ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН с.17

Тема 4. СУБ’ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА с.23

Тема 5. ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ТА СЛУЖБА В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ с.47

Тема 6. ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ с.71

Тема 7. МЕТОДИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ с.75

Тема 8. АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРИМУС с.80

Тема 9. АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРОЦЕС ТА АДМІНІСТРАТИВНЕ СУДОЧИНСТВО с.87

Тема 10. АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОВАДЖЕННЯ с.100

Тема 11. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ І ДИСЦИПЛІНИ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ с.112

Тема 12. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ с.129

Тема 13. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНІЙ СФЕРІ с.174

Тема 14. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В АДМІНІСТРАТИВНО-ПОЛІТИЧНІЙ СФЕРІ с.199

НОРМАТИВНІ ДЖЕРЕЛА, НАВЧАЛЬНА ТА НАУКОВА ЛІТЕРАТУРА с. 223 - 227

Тести до окремих тем курсу с. 227 - 240

МОДУЛЬ 1.

Тема 1. ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА ТА ЙОГО МІСЦЕ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ

Основні питання:

1. Поняття адміністративного права як галузі права, як галузі законодавства, як різновиду юридичної науки та як навчальної дисципліни.

2. Предмет адміністративного права України та збагачення його змісту відповідно до Концепції реформи адміністративного права.

3. Метод адміністративно-правового регулювання та його особливості.

4. Місце адміністративного права в правовій системі України та основні напрямки його реформування.

1. Адміністративне право як одну з фундаментальних юридичних дисциплін можна розглядати як галузь права, як галузь українського законодавства, як різновид юридичної науки та як навчальну дисципліну.

Як галузь права адміністративне право становить собою сукупність юридичних норм та правових інститутів, призначених для регулювання суспільних відносин управлінського характеру, що складаються переважно у сфері державного управління в процесі функціонування виконавчої влади, у сфері місцевого самоврядування, а також в процесі здійснення внутрішньо системної управлінської діяльності іншими державними формуваннями.

Адміністративне право передусім "юридично обслуговує" організацію та функціонування виконавчої влади, здійснення виконавчо-розпорядчих функцій суб'єктами цієї влади, управлінську діяльність інших державних органів та організацій, а також органів місцевого самоврядування.

Враховуючи закріплену в Конституції України нову роль держави у відносинах з людиною, відповідно до якої зміст і спрямованість діяльності держави визначають права і свободи людини та їх гарантії, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави, соціальне призначення адміністративного права сьогодні в цілому набуває нового суспільного змісту та характеру: першочерговим і основним призначенням його норм повинно бути правове забезпечення умов щодо практичної реалізації конституційних прав і свобод громадян, а також виконання ними покладених на них обов'язків у різних сферах і галузях суспільного життя. Найбільше і найчастіше подібна практична реалізація прав, свобод і обов'язків громадян відбувається у сфері виконавчої влади, яка функціонально покликана забезпечувати реальне виконання більшості завдань і функцій держави на основі положень Конституції та законів України і яка порівняно з іншими гілками державної влади найближче стоїть до людини щодо практичної реалізації її прав та інтересів.

Тому зараз в числі основних функцій адміністративно-правового регулювання поряд з регулятивною (організаційно-управлінською) та правоохоронною (юрисдикційною) передусім слід виділяти правозабезпечувальну функцію – спрямовану на реалізацію та практичне забезпечення конституційних прав, свобод і інтересів громадян, а також інших учасників управлінських стосунків.

Адміністративне право як галузь законодавства України це передусім система відповідних нормативно-правових актів, в яких адміністративно-правові норми знаходять своє зовнішнє вираження.

Зустрічається два погляди щодо визначення поняття та змісту адміністративного законодавства – широкий і вузький.

Адміністративне законодавство в широкому розумінні – це вся сукупність нормативно-правових актів самих різних рівнів, що містять адміністративно-правові норми.

Адміністративне законодавство у вузькому розуміти – це передусім сукупність відповідних законодавчих актів, що містять в собі адміністративно-правові норми.

Поняття адміністративного законодавства нерозривно поєднане з поняттям джерел адміністративного права. Необхідно зазначити, що сьогодні у сфері адміністративно-правового регулювання суспільних відносин ще досить значна частка належить підзаконним, у т.ч. відомчим нормативно-правовим актам.

Адміністративне право України як галузь юридичної науки це сукупність теоретичних понять, тлумачень та уявлень про чинне адміністративне право, його норми та правові інститути, предмет та методи його правового регулювання, історичні аспекти становлення, проблеми і перспективи розвитку цієї галузі права та сфери її застосування.

Предметом та завданнями адміністративно-правової науки сьогодні є належне визначення поняття та змісту базових положень і категорій адміністративного права України, основних напрямів його нинішнього реформування, всебічне дослідження механізму адміністративно-правового регулювання суспільних відносин, особливо чинного законодавства та практики його застосування; розкриття і пояснення складних соціально-правових явищ та процесів, що відбуваються на сучасному етапі у сфері державного управління в процесі реалізації завдань і функцій виконавчої влади; пошук та формування науково обґрунтованих прогнозів і рекомендацій щодо подальшого удосконалення адміністративно-правового механізму, форм та методів управління у різних галузях державного будівництва та у сфері місцевого самоврядування; визначення правового статусу суб'єктів адміністративно-правових відносин, особливо органів виконавчої влади; належного забезпечення прав і свобод громадян у сфері виконавчої влади та надання їм різнобічних управлінських послуг; в цілому створення сучасної і ефективної системи державного управління, ближчої до потреб і запитів людей, як важливого інструменту подолання глибоких кризових явищ у нашому суспільстві.

Першочерговим завданням адміністративно-правової науки сьогодні є науково обґрунтоване забезпечення впровадження в життя положень Концепції адміністративної реформи в Україні.

Важливим завданням адміністративно-правової науки є також підготовка кваліфікованих наукових кадрів, нової генерації управлінців, здатних в умовах нової соціально-політичної трансформації суспільного розвитку на належному рівні критично і об'єктивно аналізувати складні процеси державного будівництва в перехідний період, генерувати прогресивні ідеї, робити науково обґрунтовані прогнози та рекомендації щодо докорінної перебудови існуючої системи державного управління.

Адміністративне право України як навчальна дисципліна – це системне викладення теоретичного і прикладного матеріалу відповідно до існуючих навчальних програм з курсу цієї навчальної дисципліни. Залежно від певних критеріїв система адміністративного права в цілому включає в себе, як правило, Загальну та Особливу частини.

Загальна частина об'єднує теоретико-правові положення, норми та правові інститути, що мають загальний характер і стосуються організації та функціонування всієї системи виконавчої влади та всіх управлінських сфер.

Особлива частина курсу адміністративного права відображає специфіку управлінської діяльності органів виконавчої влади в окремих галузях та сферах державного управління. В ній вивчається система відповідних органів виконавчої влади, правова основа, характерні закономірності та особливості, що стосуються специфіки державного управління в окремих сферах, а саме:

— у сфері економіки;

— у сфері соціально-культурного життя ;

— у сфері адміністративно-політичної діяльності;

— та у сфері міжгалузевого управління.

2. Як відомо, галузі права відмежовуються одна від іншої насамперед щодо предмету та методу їх правового регулювання .

Ось чому важливо чітко засвоїти поняття предмету адміністративного права та його збагачення у зв'язку з розширенням обсягу і змісту адміністративно-правового регулювання суспільних відносин відповідно до положень Концепції реформи адміністративного права України.

В даний час предметом правового регулювання адміністративного права України виступають суспільні відносини управлінського характеру, що складаються переважно у сфері державного управління в процесі здійснення завдань і функцій виконавчої влади, а також пов’язаних з внутрішньою організацією діяльності державних органів, інших державних організацій та органів місцевого самоврядування, застосуванням заходів адміністративного примусу, реалізацією та захистом прав і свобод громадян у сфері виконавчої влади та здійсненням окремими недержавними формуваннями делегованих їм повноважень виконавчої влади.

Таким чином, адміністративно-правові норми регулюють досить великий і різнобічний масив різноманітних управлінських стосунків.

У зв'язку з тим, що управлінські відносини виступають основним об'єктом адміністративно-правового регулювання, адміністративне право нерідко називають ще управлінським правом (термін “управління” походить від латинського терміну “адміністрація”).

Юридично опосередковуючи в цілому функціонування виконавчої влади, яка є органічною частиною публічної влади в державі, адміністративне право поряд з конституційним виступає однією з фундаментальних галузей публічного права України, що регулює суспільні відносини в сфері загального (публічного) інтересу.

3. Метод адміністративно-правового регулювання визначається як сукупність адміністративно-правових засобів (прийомів, способів), що використовуються компетентними органами та їх посадовими особами для забезпечення необхідного правового впливу на поведінку учасників управлінських відносин.

Методу адміністративного права як способу правового регулювання суспільних відносин властиве широке застосування у більшості випадків односторонньо-владного, державно-правового впливу на управлінські відносини, учасники яких, як правило, перебувають у нерівноправному становищі.

Відповідний управлінський та правоохоронний вплив адміністративно-правових норм на поведінку учасників управлінських стосунків досягається завдяки застосуванню таких традиційних правових засобів, як приписи, заборони та дозволи, а також заходів адміністративного примусу до їх порушників.

В адміністративно-правовому регулюванні використовується як адміністративна нормотворчість, тобто встановлення повноважними суб'єктами виконавчої влади обов'язкових підзаконних правил поведінки учасників управлінських відносин (правоустановча діяльність), так і адміністративна розпорядчивість, що проявляється у вирішенні компетентними суб'єктами виконавчої влади питань індивідуального (разового) характеру шляхом виконання або застосування щодо конкретних випадків законодавчих положень (правозастосовча діяльність).

4. В період будівництва демократичної правової Української держави з ринковою економікою в числі інших галузей права адміністративне право є одним з найбільш важливих, як і найбільш мобільних та динамічних. В процесі демократичних перетворень в нашій державі трансформується суспільне призначення адміністративного права, збагачується його предмет, змінюються форми та методи адміністративно-правового регулювання, а також зміст і характер його регулятивних функцій.

В цілому ж значення адміністративного права у розбудові незалежної правової Української держави визначається тією важливою роллю, яку відіграє сьогодні ця галузь права як дієвий правовий регулятор самих численних і різноманітних суспільних відносин, що складаються в сфері управлінської діяльності, як ефективний правовий інструментарій здійснення різнобічних завдань і функцій виконавчої влади. Важливість регулятивного, правоохоронного та правозабезпечувального значення адміністративного права України сьогодні необхідно споріднювати з характером і важливістю завдань і функцій виконавчої влади, з тими складними питаннями, які вирішуються в даний час суб'єктами цієї влади в сфері управлінської діяльності держави на шляху ринкових перетворень.

З початком проведення в нашій країні адміністративної реформи, метою якої є радикальне поліпшення стану організації виконавчої влади, трансформування її в один з визначальних критеріїв прискорення економічних, соціальних та державно-політичних перетворень у суспільстві, роль адміністративного права як однієї з провідних галузей публічного права України різко зростає.

Концепцією реформи адміністративного права, яка є складовою частиною адміністративної реформи в Україні, визначені загальні засади реформування адміністративного права, серед яких можна назвати:

- оновлення суспільного призначення адміністративного права на засадах Конституції України з переорієнтацією його на створення належних умов для повноцінної реалізації громадянами своїх прав, свобод і інтересів у сфері виконавчої влади, надання населенню різноманітних управлінських послуг;

- збагачення змісту предмета адміністративного права з урахуванням його оновленого суспільного призначення;

- подальший розвиток методів та форм адміністративно-правового регулювання з наданням переваги методу правових дозволів порівняно з методами заборон і приписів, ширшого використання поряд з методом субординації методів координації та реординації в адміністративно-правових відносинах; з переходом від жорстких адміністративно-командних форм до більш гнучких способів регулювання суспільних відносин, зокрема застосуванням різних адміністративно-договірних форм;

- розвинення адміністративно-процесуального законодавства з розши­ренням меж його застосування, створенням адміністративної юстиції;

- удосконалення адміністративного законодавства, упорядкування його джерел з розширенням кодифікаційних форм систематизації його норм.

Отже, адміністративне право України є однією з провідних галузей українського права, що має свій предмет та метод правового регулювання. Його предмет становить досить широке і різноманітне коло управлінських відносин в одній з найбільш життєво важливих сфер публічної влади, а саме – виконавчої її гілки. Такі відносини складаються з участю органів виконавчої влади, державних службовців, громадян, громадських об'єднань, органів місцевого самоврядування, інших державних та недержавних структур. Тому ця галузь права займає одне з чільних місць в галузевій системі українського права.

Адміністративне право безпосередньо, органічно і нерозривно пов'язане і виконавчою владою. Воно є основним правовим засобом реалізації завдань та функцій цієї влади, насамперед щодо забезпечення умов належної реалізації конституційних прав, свобод і інтересів громадян. Його норми призначені передусім регулювати суспільні відносини, що виникають у зв'язку з функціонуванням виконавчої влади в процесі управлінської діяльності її суб'єктів. Основним правовим середовищем регулюючого впливу норм адміністративного права здебільшого є сфера державного управління, яке здійснюється переважно органами виконавчої влади.