Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekz_put_vidpovidi_vse.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать
  1. Чим характерні статистичні параметри логічних елементів.

Статичні параметри визначають умови формування і значення напруг високого і низького рівнів на виході логічного елементу, його навантажувальну спроможність, споживану потужність за заданими параметрами напруги живлення, навантаження і температури навколишнього середовища. До статичних параметрів ЛЕ належать:

  • вихідні й вхідні напруги логічних «0» і «1»;

- вхідні й вихідні порогові напруги логічних «0» і «1»;

- вхідні й вихідні струми логічних «0» і «1»;

- струми споживання в стані логічних «0» і «1»;

- споживана потужність.

  1. Чим характерні динамічні параметри логічних елементів.

Динамічні параметри характерні швидкодією логічного елемента при перемиканні, яка визначається електричною схемою, технологією виготовлення і характером навантаження. Основними динамічними параметрами ЛЕ є затримка поширення сигналу під час перемикання і тривалість позитивного (наростаючого) і негативного (спадного) фронтів вихідних сигналів.

  1. Перерахуйте типи інтегральних цифрових схем за способом реалізації базового елемента.

По елементній базі, на якій виконано логічні елементи, їх поділяють на резисторно – діодні (РДЛ), резисторно – транзисторні (РТЛ), резисторно – діодно – транзисторні (РДТЛ), транзисторно – транзисторні (ТТЛ), на комплементарно-транзисторні (К-МОН – логіка) та ін.

  1. Дайте визначення цифрового пристрою та наведіть класифікацію його елементів.

Цифровий пристрій - це пристрій, призначений для приймання, оброблення і передавання цифрової інформації. Елементи цифрового пристрою - найменші функціональні частини, на які поділяють пристрій під час його логічного проектування і технічної реалізації. Оскільки найменші функціональні частини цифрового пристрою виконують найпростіші логічні або допоміжні функції, можна сказати, що елементи цифрового пристрою - це електронні схеми, що становлять деяку сукупність певним чином сполучених компонентів та виконують одну або кілька найпростіших логічних чи допоміжних операцій. Компонентами елементів цифрових пристроїв є інтегральні схеми різного ступеня інтеграції, транзистори і діоди різного типу, резистори, конденсатори та індуктори.

  1. Дайте порівняння цифрових елементів різних типів за швидкодією та споживаною потужністю.

Недоліком мікросхем ТТЛ є порівняно низька швидкодія, зв’язана з тим, що транзистори в них при відкриванні входять в насичення і тому виникає велика затримка при їх переключенні з відкритого стану в закритий, а також досить велика споживана потужність. Значно вищу швидкодію мають мікросхеми ТТЛШ, що представляють собою різновид ТТЛ, в схеми яких ввімкнуті спеціальні діоди. Другою причиною зменшення швидкодії транзисторних ключів на біполярних транзисторах є перезаряд колекторної ємності. Значно меншу споживану потужність мають мікросхеми, побудовані на польових транзисторах, які мають струми значно менші, ніж біполярні транзистори. Це серії, які побудовані на транзисторах МОН-типу. Ще меншу споживану потужність мають мікросхеми на КМОН - структурах, в яких використовуються транзистори з каналами різного типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]