Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekz_put_vidpovidi_vse.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать
  1. Які елементи забезпечують найвищу ступінь інтеграції.

Логічні елементи виготовляються у виді інтегральних мікросхем. Кожна мікросхема містить певну кількість незалежних логічних елементів одного типу. Спільними для них є лише кола живлення. Залежно від типу базового елемента і технології виготовлення інтегральні мікросхеми відносять до різних типів логіки: ТТЛ – транзисторно-транзисторна логіка (на основі біполярних транзисторів); ТТЛШ - транзисторно-транзисторна логіка (на основі біполярних транзисторів з діодами Шоткі); ЕЗЛ – емітерно-зв’язана логіка (на основі біполярних транзисторів); інжекційна інтегральна логіка2Л); структури метал – оксид – напівпровідник на польових транзисторах з каналом типу n (n-МОН) або типу p (p-МОН); комплементарні МОН – структури (КМОН) на польових транзисторах різного типу; динамічні МОН – структури. І2Л забезпечують високий ступінь інтеграції, виготовляються на основі тих же технологічних процесів, що і ТТЛ, легко узгоджуються з елементами ТТЛ.

  1. Чим забезпечується висока швидкодія езл схем.

В цих мікросхемах використовується перемикач струму, в якому застосовується від’ємний зворотний зв’язок, і швидкодія перемикача струму дуже висока, по-перше, тому, що транзистори принципово не можуть входити в насичення, і, по-друге, тому, що перепад потенціалів між значеннями логічної „1” і логічного „0” дуже малий. Останнє досягається вибором малих значень резисторів R3 і R4 , що приводить до зменшення постійної часу заряду вихідної ємності транзистора і тим самим ще підвищує швидкодію схеми.

  1. Дати визначення логічному елементу та навести його основні типи.

Логічний елемент (ЛЕ) - це пристрій, що реалізує тільки одну булеву функцію або це цифровий пристрій, який реалізує елементарну логічну операцію: НЕ, І, АБО, І-НЕ, АБО-НЕ. Такі елементи називають однофункціональними на відміну від функціональних елементів, що реалізують кілька булевих функцій. У функціональному елементі можна використовувати кілька логічних елементів. Запам'ятовувальні елементи використовують у пристроях, що зберігають дані та програми у вигляді цифрових кодів. Відповідно до переліку логічних операцій розрізняють три основних типи логічних елементів: І, АБО, НЕ. Число входів елементів І, АБО може бути довільним, а елемент НЕ має завжди тільки один вхід. Умовні графічні позначення логічних елементів

І АБО НЕ

  1. Наведіть схему резисторно - діодної логіки (рдл). Основні переваги та недоліки.

Недолік: падіння напруги на діодних ключах не дозволяє реалізувати складні логічні функції з послідовним вмиканням великого числа елементів за прийнятих значеннях напруги джерела живлення.

  1. Опишіть схему резисторно – діодної – транзисторної логіки (рдтл). Основні переваги та недоліки.

Перевага: подача невеликої від’ємної напруги зміщення Uзм, котра забезпечує надійне вимикання транзистора – збільшує завадостійкість елемента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]