Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekz_put_vidpovidi_vse.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать
  1. Сформулюйте мету та принципи мінімізації логічних пристроїв.

Метою мінімізації логічної функції є зменшення вартості її технічної реалізації. Критерій, згідно якого виконують мінімізацію залежить як від типу задачі, так і рівня розвитку технології. Мінімізацію виконують методами карт Карно, Квайна і алгебраїчним методом.

  1. Опишіть відомі Вам методи мінімізації функцій алгебри логіки.

Для мінімізації використовуються слідуючі методи: алгебраїчний, метод Квайна, метод карт Карно.

І. Алгебраїчний:

При мінімізації цим методом використовуються основні закони і тотожності алгебри логіки.

ІІ. Метод Квайна.

Використовується для мінімізації функції заданої у ДДНФ.

ІІІ. Метод карт Карно:

При мінімізації цим методом функція представляється на карті розміри якої 2n, де n – кількість аргументів, розміри карти – кількість кліток на карті. Далі для одержання мінімальної ДНФ (МДНФ) необхідно зробити об’єднання, в які будуть входити сусідні одиниці по дві або чотири, або вісім.

  1. У чому полягає мінімізація функції алгебри логіки за допомогою карт Карно-Вейча.

Метод діаграм Вейча (Карно), застосовують у тому випадку, коли число аргументів не більше ніж 5 - 6. Карти Карно - це графічне зображення таблиць істинності. Кожній комбінації змінних може відповідати певна клітина карти Карно. У клітину записують значення функції (0 / 1) для певної комбінації початкових змінних. Карту Карно для логічної функції, заданої алгебричним виразом, можна укласти у такому порядку:

  • за числом змінних, які входять у вираз заданої функції, будують карту Карно і розміщують змінні; заданий алгебричний вираз зводять до ДДНФ;

  • у карті Карно для кожної конституенти 1 ДДНФ знаходять відповідну клітину (із таким самим набором змінних), у якій записують 1, в інші клітини карти - 0.

  1. Наведіть алгоритм мінімізації за методом Квайна і Мак-Класкі.

У разі збільшення числа змінних для мінімізації функцій алгебри логіки використовують метод Квайна і Мак-Класкі, який дає змогу мінімізувати логічну функцію будь-якого числа змінних. Алгоритм пошуку МДНФ цим методом такий:

  1. Знаходять покриття П(z) заданої функції. Для цього формують кубічний комплекс логічної функції й у кожному і-му кубічному комплексі відзначають куби (імпліканти), що не утворили і+1-й кубічний комплекс. Відзначені імпліканти, які називають простими, утворять покриття заданої логічної функції.

  2. Будують таблицю покриттів матриці Квайна. Рядки зазначеної таблиці відповідають простим імплікантам, а стовпчики - 0-кубам (конституентам одиниці) функції.

  3. Визначають покриття мінімальної вартості. Для цього:

- виділяють ядро Квайна. Якщо 0-куб заданої логічної функції покривається тільки однією простою імплікантою, то остання є істотною і входить у ядро Квайна;

- із таблиці викреслюють стовпчики і рядки, покриті імплікантами ядра Квайна.;

  • стискують таблицю по стовпчиках;

  • стискують таблицю по рядках;

  • послідовно стискаючи таблицю по рядках і стовпчиках, дістають циклічну таблицю, імпліканти якої мають входити в покриття логічної функції мінімальної вартості.

На перетинанні і-го рядка циклічної таблиці та імплікант, що утворюють ядро Квайна, одержують МДНФ заданої функції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]