Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_bileti_zaochn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

УНІВЕРСИТЕТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ (м.Київ)

ІНСТИТУТ МАГІСТЕРСЬКОЇ ТА ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

Дисципліна «Стратегічне управління»

Білет №15

  1. (20 балів)Тестові питання

  2. (20 балів) Чим може бути викликана необхідність розробки нової стратегії? На якому етапі процесу стратегічного управління доцільно змінювати стратегію? Зобразіть схематично процес розробки і реалізації стратегії підприємства.

  3. (30 балів) Задача

Загальна діяльність підприємства ділиться на чотири відокремлені бізнес-одиниці: мережа великих ресторанів у Києві, ресторани швидкої їжі, приватні хлібопекарні та невеликі фермерські господарства.

У зв᾽язку із фінансовою кризою, керівництвом підприємства було прийнято наступні рішення щодо кожної бізнес-одиниці:

Столичні ресторани мають хорошу репутацію і сформовану постійну клієнтуру. Фінансова криза майже не відобразилася на їхніх доходах, так як велика частка сировини поступає з власних ферм цього ж підприємства. На правлінні ставилось питання про відкриття ще одного ресторану в Києві, але було прийнято рішення відмовитись від цієї ідеї до покращення фінансового стану в державі. Для збільшення клієнтури, в одному з ресторанів встановлено нове обладнання для приготування дієтичної їжі за особливими технологіями.

Ресторани швидкої їжі також мають хорошу репутацію. Але подібних закладів у Києві досить багато і постійно з᾽являються нові. Рентабельність таких кафе не висока і останнім часом знизилася, оскільки зросла орендна плата. Прийнято рішення поступово закривати такі ресторани та переводити їх за межу міста на автозаправні станції.

Фермерські господарства було започатковано з метою забезпечення власних закладів громадського харчування екологічно чистою та недорогою сировиною. Ці підприємства з самого початку не планувалися як прибуткові. Діяльність ферм ділиться на три основні напрямки: вирощування та переробка овочевих культур, м᾽ясне та молочне скотарство і розведення курей та качок. Після проведеного аналізу, вияснилось, що вигідніше купувати м᾽ясо птиці у ТМ "Наша Ряба", тому від цього виду діяльності прийнято рішення відмовитись, і у зв᾽язку із новими тенденціями здорового харчування вилучені кошти в подальшому вкласти у розробку нового еко-господарства.

Приватні хлібопекарні забезпечують своєю продукцією не лише власні заклади громадського харчування, але й велика кількість продукції іде на продаж в супермаркетах та приватних кіосках. Різноманітність продукції та висока якість у поєднанні із недорогою рецептурою, дають можливість підприємству розвиватися і надалі. Прийнято рішення в кожній хлібопекарні відкрити нові цехи по виробництву кондитерських виробів.

Завдання: проаналізуйте, які корпоративні стратегії по відношенню до кожного окремого бізнесу застосовувало керівництво підприємством. Запропонуйте оптимістичний та песимістичний сценарії для їх подальшого розвитку. Освоєння ще яких загальнокорпоративних стратегій Ви можете запропонувати підприємству на майбутнє?

  1. (20 Балів)Тестові питання

  2. (20 балів) Охарактеризуйте умови, які спонукають необхідність диверсифікації. Коли і чому виникає необхідність у диверсифікації товару і ринку?

  3. (30 Балів) Задача

Виробництво паркету в Україні давно є традиційним заняттям деревообробних комбінатів і лісгоспів. Його випуск декларують від 160 до 200 підприємств, однак серйозних виробників паркету (не менше 2-3 тис. кв. м на місяць) — не більш, як один десяток.

Сюди, зокрема, належать київська група компаній "Дім паркету", компанія "Інекс Укр Паркет", що входить до концерну IPG, а також підприємства "Кленовий лист" (м.Кременчук), "Пирятиндрев" (м.Пирятин Полтавської обл.), "Едельвейс" (с. Соломонове Закарпатської обл.), "Рубіжанський паркет" (м.Рубіжне, Луганської обл.

Високоякісний паркет на ринку України пропонують такі компанії як , ТОВ "Пирятиндрєв" (м.Пирятин, Полтавська обл.); компанія "Інекс Укр Паркет" (м.Київ), що характеризується високою чистотою обробки сировини, відмінною геометрією, контрольним сортуванням та термоупаковкою.

Асотимент штучного дубового паркету основних виробників відображений у його сортуванні. Саме такі копанії як "Кленовий лист" та "Дім паркету" пропонують сьогодні широкий асортимент продукції за сортом та розмірами. Широкий вибір вищих сортів властивий ТОВ "Пирятиндрев" та ТОВ "Рубіжанський паркет".

Найбільш низька ціна паркету спостерігається у спеціалізованих держлісгоспах , що виготовляють односортну продукцію (Натур) та орієнтуються на невеликі обсяги виробництва (близько 1000 кв.м./місяць). Серед них: обєднання "Едельвейс", "Рубіжанський паркет". В свою чергу паркет вищої якості та за низькими цінами пропонують "Кленовий лист" і "Дім паркету".

Обсяги продажу паркету виробника залежать від його виробничої потужності. Обладнання компаній "Інекс Укр Паркет" та "Дім паркету" здатне видати 10 тис.кв.м. на місяць. На сьогоднішній день підприємство "Кленовий лист" забезпечує свого споживача штучним паркетом у місячних обсягах, що становлять близько 14 тис.кв.м. на місяць, з них 60% йде на експорт.

Компанії "Інекс Укр Паркет" та "Дім паркету" неодноразово брали участь у провідних європейських виставках, виставляючи свою елітну продукцію європейської якості. Гнучку систему знижок при великих обсягах продажу пропонують "Пирятиндрев", ТОВ "Едельвейс".

Завдання. Визначте стратегічні групи конкурентів – виробників паркету на українському ринку.

Завдання. Побудуйте матрицю профілю конкурентів "Дім паркету", які входять в одну стратегічну групу .

  1. (20 Балів)Тестові питання

  2. (20 балів) Поясніть основні відмінності між корпоративною і конкурентними стратегіями та їх взаємозв’язок.

  3. (30 Балів) Задача

Туристична фірма «Тревел Січ» надає наступні послуги: Велнес-туризм (ВТ), Бізнес-туризм(БТ), Екологічний туризм(ЕТ) та Пізнавальний туризм(ПТ).

Велнес-туризм – це нова перспективна послуга. Вона лише розвивається в нашій країні, але здобуває все більшу популярність. Таку послугу надає досить багато компаній, але лише декілька визначають її як окрему одиницю бізнесу. Серед таких компаній - ТОВ «Касабланка» (обсяг реалізації 11586 тис.грн) і ТОВ «Гольфстрім» (обсяг реалізації 8523 тис.грн).

Понад 73% обсягу Бізнес-туризму становлять корпоративні поїздки (тобто організовувані корпораціями), в тому числі тури, що мають на меті стимулювати співробітників, зайнятих, скажімо, просуванням товарів компанії. Ще 16% припадає на поїздки, пов'язані з участю у з'їздах, конференціях, семінарах. Близько 11% - мають відношення до роботи ярмарків та торгово-промислових виставок. Цей вид туризму вже досяг стадії зрілості але, останні роки, у зв᾽язку з фінансовою кризою він пішов на спад. Конкуренція в цьому виді діяльності досить висока, дуже багато фірм пропонують такий вид послуг. Основними конкурентами в цьому виді діяльності «Тревел Січ» визначає такі компанії, як ТОВ «Гольфстрім» (обсяг реалізації 12023 тис.грн), ТОВ «Маямі-Біч» (обсяг реалізації 8043 тис.грн) та ТОВ «Клеопатра» (обсяг реалізації 13523 тис.грн).

Екологічний туризм – останнім часом дуже популярна послуга, яка в певній мірі являється «фішкою» компанії «Травел-Січ», так як вона організовує ексклюзивні тури по місцям козацької слави, Карпатському регіоні та Запоріжській області. В своєму регіоні компанія являється безумовним лідером і займає частку ринку в порівнянні з найближчим конкурентом на 2% більшу.

Пізнавальний або культурний туризм - це подорож з метою ознайомлення з історико-культурними цінностями й унікальними природними об'єктами. Таку послугу надають багато компаній в Україні, вона є досить популярною і попит на неї постійно зростає. В досліджуваному регіоні основними конкурентами являються ТОВ «Клеопатра» (обсяг реалізації 26523 тис.грн), ТОВ «Касабланка» (обсяг реалізації 27586 тис.грн) і ТОВ «Гольфстрім» (обсяг реалізації 18744 тис.грн)

Обсяг реалізації та частка ринку ТОВ «Травел-Січ»за видами туризму

Велнес-туризм

Бізнес-туризм

Екологічний туризм

Пізнавальний туризм

Обсяг реалізації

Частка ринку

Обсяг реалізації

Частка ринку

Обсяг реалізації

Частка ринку

Обсяг реалізації

Частка ринку

10990

12

12662

8

21543

21

11256

4

Завдання. Здійсніть портфельний аналіз продуктів фірми методом БКГ і запропонуйте стратегічні альтернативи їх подальшого розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]