Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_bileti_zaochn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать
  1. (20 Балів)Тестові питання

  2. (20 балів) Яким чином застосовують ланцюжок створення цінності по відношенню до ВНЗ. Наведіть приклади

  3. (30 Балів) Задача

1. У лабораторіях "Кодака", де народилася сучасна фотографія, дослідники методично аналізують технології "Фудзі", прагнучи розкрити їх таємницю. Протягом багатьох років "Фудзі" продавала плівку з більш яскравими кольорами. Дослідники "Кодака" вважали, що кольори виглядають нереалістично, але незабаром вони виявили, що плівка "Фудзі" покупцям подобається більше. Як наслідок, "Кодак" випустив серію плівок VR-G, які відрізняються такими ж яскравими квітами, що були відкриті в "Фудзі". У маркетингу "Кодак" навіть випереджає "Фудзі" Побачивши, як зелений дирижабль "Фудзі" залучає очі мільйонів глядачів на спортивних змаганнях у Європі та США, керівництво "Кодака" прийняло рішення використовувати ту ж тактику в Японії. Фірма "Кодак'' орендувала єдиний наявний у Японії дирижабль і в подальшому, в буквальному сенсі слова плавала у височині над рідної землею компанії" Фудзі ". Щоб закріпити це в пам'яті, на звичайних новорічних вітальних листівках" Кодака'' став зображуватися дирижабль "Кодака "на тлі гори Фудзі.

2. Більше трьох чвертей ринку України поділені двома компаніями — Sandora (ТМ "Сандора", "Дар", "Садочок", "Українська класика" тощо — близько 50% ринку) і Vitmark (ТМ "Jaffa", "Соковита", "Наш сік" тощо — близько 25% ринку). Компанія Vitmark щоб перемогти головного конкурента застосвувала такі маркетингові ходи: випускала соки Jaffa Gold із зображенням великих фруктів на упаковці і роздрібною ціною 5,25 грн. при ціні лідера Sandora Gold - 4,80, випустила на ринок, так званий «небрендований» продукт - "білий пакет" Одеського консервного заводу дитячого харчування, який просувався як альтернатива «орендованим» продуктам, утверджуючи споживачів у думці, що "немає сенсу платити за красиву упаковку".

3. З успішних прикладів цінового виклику можна привести популярність в Україні торгової марки "Гала" (компанія «Ольвія Бета Клінінг Продактс Ко»). Позиціонування за принципом "навіщо платити більше" (у рекламі робився акцент на тому, що "різниця в якості неочевидна" — тобто результат застосування "дорогого" порошку візуально не відрізняється від результату використання "Гала") дало можливість одержати домінуючу ринкову частку (понад 30%) у порівнянні з часткою Procter&Gamble (сумарно по трьох брендах "Ariel", "Tide" і "Bonux" — менше 25%). Відповіддю конкурентів стало поглинання P&G компанії "Ольвія Бета" в 2004 році. Разом із покупкою цілісного майнового комплексу "Ольвії Бети" придбані були також успішні торгові марки Гала, Dax, Shandy, Only you. У результаті Procter&Gamble зайняв ту достатньо чималу нішу на ринку засобів побутової хімії економ-класу, яку до останнього часу, займала "Ольвія Бета". Природно, після покупки "Ольвія Бета", P&G перебудував портфель і тепер "Гала" позиціонується скоріш як фланговий бренд по відношенню до "Tide", а аудиторія "Гала" поступово переводиться до споживання "Tide".

Завдання: проаналізуйте, які конкурентні стратегії застосовували «Кодак», Vitmark та P&G. Наведіть приклади інших компаній, які застосовували подібні стратегії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]