Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_bileti_zaochn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
252.42 Кб
Скачать
  1. (20 Балів)Тестові питання

  2. (20 балів) Яким чином можна застосовувати карту сил впливу при впровадженні нової стратегії компанії.

  3. (30 Балів) Задача

Підприємство громадського харчування «Смак» пропонує виготовлення піци, гарячих бутербродів та суші в досить широкому асортименті для задоволення будь-яких смаків. Підприємство знаходиться в м. Хуст на Закарпатті. Підприємство розміщується в приміщенні ВАТ "Хустхліб", що дозволяє обслуговувати працівників цього підприємства. Клієнтами кафе крім того є жителі Хуста та в теплу пору року відпочиваючі з Солотвина. Також підприємство пропонує послугу доставки піци до дому.

Продукція підприємства виготовлена за сучасною технологією і має високі смакові якості, які дозволяють їй конкурувати з аналогами на інших ринках. Реалізаційна ціна відносно невисока і становить в середньому 30 грн. 61 коп. за 500 г, що в середньому на 20-30% нижче ціни конкурентів.

Вузькоспеціалізованих виробників піци в м. Хусті не існує. Часткова потреба в даному продукті задовольняється за рахунок підприємств громадського харчування. Обсяги виробництва нами піци оцінені в 60% ринкової потреби. Таким чином, можна говорити про існуючу нішу ринку в 40%, яку частково заповнює продукція кафе «Смак». На даному етапі обсяги реалізації складають приблизно 370 штук піци на день (фасовка по 500 грамів).

Що стосується ринку суші, то конкурентів у м. Хусті в кафе «Смак» не існує. Цей продукт є новим в даному регіоні, і на перших порах викликав недовіру у місцевих жителів. Але за рахунок популяризації суші зі сторони відпочиваючих у Солотвині, цей продукт з часом заслужив довіру і в місцевих жителів. Ринок даного продукту характеризується постійним зростанням обсягів його споживання. Ще десять років тому майже невідомий продукт, на сьогодні здобуває все більше прихильників. За останні 3 роки у Хусті - кількість споживачів зросла приблизно в 16 разів.

Продукт «Гарячі бутерброди» користується попитом у незаможних клієнтів кафе. Як правило його купують підлітки і як продукт «до пива». Кафе пропонує досить великий асортимент гарячих бутербродів, і за рахунок цього підтримується його конкурентоспроможність. Дохід від даного продукту порівняно малий і ринок його майже не розвивається.

Завдання. Здійсніть портфельний аналіз продуктів фірми методом ADL і запропонуйте стратегічні альтернативи їх подальшого розвитку.

Затверджено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін протокол № 2 від 22.09.2011 р.

Завідувач кафедри Чмерук Г.Г.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]