Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(1)_Yekzemenatsini_pitannya_z_Yekonometriki_1-6....rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
6.88 Mб
Скачать

53.Методи виявлення гетероскедастичності, тест Голдфелда-Квандта.

Параметричний тест Гольдфельда — Квандта

Гольдфельд і Квандт запропонували розглянути випадок, коли

, тобто дисперсія залишків зростає пропорційно до квадрата однієї з незалежних змінних моделі: Y = XA + u.

Для виявлення наявності гетероскедастичності згадані вчені склали параметричний тест, в якому потрібно виконати такі кроки.

Крок 1. Упорядкувати спостереження відповідно до величини елементів вектора Xj.

Крок 2. Відкинути c спостережень, які містяться в центрі вектора. Згід­но з експериментальними розрахунками автори знайшли оптимальні спів­відношення між параметрами c і n, де n — кількість елементів вектора :

Крок 3. Побудувати дві економетричні моделі на основі 1МНК за двома утвореними сукупностями спостережень за умови, що перевищує кількість змінних m.

Крок 4. Знайти суму квадратів залишків за першою (1) і другою (2) моделями і :

, де — залишки за моделлю (1);

, де — залишки за моделлю (2).

Крок 7. Обчислити критерій

який в разі виконання гіпотези про гомоскедастичність відповідатиме F-роз­поділу з , ступенями свободи. Це означає, що обчислене значення R* порівнюється з табличним значенням F-крите­рію для ступенів свободи і і вибраного рівня довіри. Якщо , то гетероскедастичність відсутня.

Непараметричний тест Гольдфельда - Квандта

Гольдфельд і Квандт для оцінювання наявності гетероскедастичності запропонували також непараметричний тест. Цей тест базується на числі піків у величини залишків після упорядкування спостережень за .

Закономірність зміни залишків, коли дисперсія є однорідною, — явище гомоскедастичності ілюструє рис. 7.1, а на рис.7.2 спостерігається явище гетероскедастичності.

Цей тест, звичайно, не такий надійний, як параметричний, але він досить простий.

Зауважимо, що на рис.7.1 зображено, як змінюються залишки, що мають постійну дисперсію, а на рис.7.2 — залишки, дисперсія яких змінна для різних груп стостережень.

54.Метод зважених найменших квадратів оцінювання параметрів моделі з гетероскедастичними залишками при відомих дисперсіях відхилень спостережень.

За наявності гетероскедастичності для оцінювання параметрів моделі доцільно застосувати узагальнений метод найменших квадратів (метод Ейткена), вектор оцінювання якого має вигляд

Вектор a містить незміщену лінійну оцінку параметрів моделі, яка має найменшу дисперсію і матрицю коваріацій:

Зауваження. Для отримання УМНК-оцінок необхідно знати коваріаційну матрицю S вектора похибок, яка на практиці дуже рідко відома. Тому природно спершу оцінити матрицю S, а потім застосувати її оцінку у формулі. Цей підхід є суть узагальненого методу найменших квадратів.

Визначення матриці S. Оскільки явище гетероскедастичності пов’язане лише з тим, що змінюються дисперсії залишків, а коваріація між ними відсутня, то матриця S має бути діагональною, а саме

Зазначимо, що матриця S залежить від специфічної форми гетероскедастичності й може бути розрахована виходячи з припущень про залежність похибок від однієї із незалежних змінних .

отже, неможливо оцінити значущість параметрів;

2) неможливо побудувати довірчий інтервал для прогнозних значень у ;

3) отримані за МНК оцінки параметрів регресії не є ефективними (не мають найменшої дисперсії).

Зазначимо, що якщо незважаючи на гетероскедастичність ми використовуватимемо звичайні процедури перевірки гіпотез, то висновки можуть бути неправильними. Зрозуміло, гетероскедастичність є суттєвою проблемою, а тому потрібно вміти з’ясовувати її наявність.

Основні висновки щодо наявності гетероскедастичності в регресійній моделі 1. Якщо виявлено гетероскедастичність, а дисперсії невідомі, необхідно трансформувати початкову модель з метою усунення гетероскедастичності. 2. Якщо а2щ відомі (що, взагалі, рідкість), то невідомі параметри регресійної моделі розраховуються за МНК. 3. Якщо а2щ невідомі, але відомий вигляд залежності між а2щ та однією із незалежних змінних %., то параметри регресійної моделі розраховуються за УМНК. 4. Важливим є припущення про нормальний закон розподілу випадкової змінної и. Якщо це припущення порушується (або, як часто буває на практиці, ігнорується), то оцінки параметрів залишаються найкращими, в залишаються найкращими, однак ми не можемо визначити їх статистичну значущість (надійність) за допомогою класичних тестів значущості (t, f тощо), оскільки ці тести базуються на нормальному законі розподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]