Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен СурдоПсихологія.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
103.53 Кб
Скачать

54 Сюжетно рольова гра дітей з вадами слуху дошкільного віку та їх особливості

Провідною діяльністю дітей дошкільного віку є сюжетно-рольова гра. Рольова гра моделює життя дорослих. Через гру дошкільники задовольняють свої потреби у спілкуванні з дорослими, у суспільному житті з ними. Спочатку ігри зв'язані з сімейними, побутовими проблемами. Потім змістом гри стають соціальні взаємини, діяльн дорослої людини.

Особливості:1) Використання предметів-замінників ускладнене; 2) схильність до буквального відображення в грі дійсності. 3) Стереотипність дій. 4) по мірі оволодіння ігровою діяльністю, дії стають деталізованими. 

55 Творча спадщина а м Гольдберг

Творча спадщина Гольдберг зафіксована у вигляді монографій, посібників та статей з сурдопедагогіки та підручників для навчання мові глухих дітей. Гольдберг мала досвід викладання в школах для глухих дітей. Вона доклала зусилля до підготовки сурдопедагогічних кадрів. Науковий інтерес Гольдберг проявила до вивчення проблеми навчання глухих школярів різних вікових груп писемного мовлення, опанування дітьми словниковим складом рідної мови. Розглядаючи причини невдач в оволодінні писемним мовленням, вона звертала увагу на потребу адекватного добору методів навчання, способів формування умінь, навчання послідовно та зв’язно викладати свої думки про пережите.

56Творчий внесок ж.І.Шиф в розробку проблем сурдопсихології.

Шиф розкрила роль мови у розвитку мислення глухих дітей, мотиваційну сторону засвоєння мови, виявила закономірності оволодіння граматичною будовою.

Дослідження показали , що при формуванні наочного узагальнення у глухих і чуючих дітей спочатку спостерігається схожість: у віці близько трьох років і для тих , і для інших характерні широкі за обсягом узагальнення , до п'яти років вони звужуються , стають більш диференційованими . Надалі йде формування категоріальних узагальнень , в цьому глухі значно відстають. Складним для них виявляється узагальнення дій. Труднощі аналізу та порівняння дій, виділення суттєвих ознак і узагальнення. Глухі діти з великими труднощами засвоюють назви дій, змішують дієслова.

У розвитку аналізу і синтезу у дітей з порушеннями слуху спостерігається відставання, пізніше формується вміння виділяти ознаки об'єктів.

Теоретичне обґрунтування педагогічної класифікації дітей з вадами слуху. Теоретичні підходи Боскіс. Педагогічна класифікація Боскіс.

У пед класифікації боскіс основними критеріями є:

-ступінь втрати слуху ; -час виникнення порушення слуху; -рівень і ступінь розвиненості мови.

Слабочуючих дітей поділено на: -дітей з різко спотвореним мовлен, недорозв мовл. – розгорнут мов і мовл, з недолік у грамат оформленні.

Глухих: - без м і м (раньоогл), - збереж м і м (пізньоогл)

Відповідно до класиф діти розподілені по спец закладах

57 Теретичні підходи Гольдберг щодо розвитку писемного мовлення дітей з вадами слуху

Формування писемного мовлення у глухих дітей протікає в умовах, коли оволодіння мовою неможливе без участі особи яка навчає, при обмеженні мовної практики, причому паралельно з навчанням усного мовлення. Тому у глухих дітей менша розбіжність між усною і письмовою мовою. У глухих дітей виникають труднощі у вимові, що ускладнюють користування усним мовленням, складання усного висловлювання носить більш довільний характер, ніж у чуючих.

У творах глухих школярів були чотири основні групи лексико-фразеологічних помилок: 1) неправильний вибір слів: 2) спотворення звукового складу слова; 3) помилки в поєднанні слів у реченні; 4) пропуски слів у реченні.