Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен СурдоПсихологія.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
103.53 Кб
Скачать

45 Роль сімї в розвитку особистості з вадами слуху

Значний вплив на розвиток особистості глухих дітей, становлення міжособистісних відносин на початкових етапах мають умови сімейного виховання. Важливим фактором, що впливає на розвиток особистості, є наявність або відсутність порушення слуху в батьків. У молодшому шкільному віці глухі діти глухих батьків більш товариські з однолітками, більш допитливі, у них спостерігається прагнення домінувати в групі однолітків, бути лідерами.

Батьки формують у дітей навички самообслуговування, позитивного ставлення до навчання. Дошкільне вихов допомагає інтегруватись в суспільство. Якомога раніше треба починати привчати дитину до слухового апарату. Ранній початок занять, є запорукою успіху. Батькам слід якомога більше розмовляти з дитиною, перебуваючи в її полі зору. Говорити слід голосно, виразно, активно використовуючи міміку.

Роль спеціального навчання у психічному розвитку особистості дітей з вадами слуху

Спец організоване дошк та шк навчання передбачає продуману педагогічну діяльність кор.-розвив та навч-вих спрямування. 

Самосвідомість та напрямки розвитку особистості дітей з вадами слуху

Розвиток самосвідомості починається на ранніх етапах онтогенезу внаслідок відокремлення дитиною себе від світу предметів та інших людей. Під час перших ігор дитини відбувається відокремлення себе з простору. Поява здатності до самостійного пересування відкриває нові шляхи пізнання власних можливостей. Розвиток мовлення включає дитину в сферу взаємин. Третій рік життя — період інтенсивного психічного розвитку. Злиття дитини з оточенням зникає. Витоком первинної самооцінки стає прийняте на віру ставлення дорослих. Розвиток самосвідомості після трьох років відбувається в напрямку більшого самоствердження. У період від 7 до 12 років процес розвитку самосвідомості відбувається повільно, без помітних стрибків і криз. У 12 років увагу дитини знову починає привертати власна особистість. Підліток прагне бути самостійним, протиставляэ себе дорослим. Соціальні умови життя висувають нові вимоги до поведінки. Зявляються прояви самосвідомості — самоспостереження, самопізнання. Самосвідомість впливає на процес подальшого її становлення. При переході від однієї стадії розвитку особистості до іншої відбуваються підвищення ролі самосвідомості в процесі загального психічного розвитку особистості.

Складна структура вади, її характеристика.

Складна структура вади, за Л.С. Виготським.

Первинна вада – глухота <->

Вторинна вада – німота

Порушення 3-го порядку – порушення словесно-логічного мислення (особливості розвитку відчуттів, сприймань, уява, увага, пам‘ять, мислення).

Порушення 4-го порядку – особливості формування особистості.

При вродженій чи спадковій глухоті порушений вестибулярний апарат, що впливаю на фізичний розвиток дитини.

Ця складна структура спрацьовує лише тоді, коли дитині не буде надане спеціальне навчання

49Особливості словесної пам‘яті глухих дітей.

Па́м'ять - психічний процес, який полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні минулого досвіду. Мимовільне запам'ятовування менш продуктивне і точне. Образи предметів у пам'яті залежать від яскравості, контрастності ознак. Особливо відстає словесна пам'ять. Часто допускають заміни слів:за звучанням, за значенням

Найбільше відставання в розвитку пам'яті фіксується у дошкільників і молодших школярів, потім воно зменшується.

Стадії розвитку словесної пам'яті у глухих дітей. (1-3 класи) - запам'ятовування за типом поширення: приріст об'єму відтворюваного матеріалу від повторення, смисл матеріалу може бути не зрозумілим. (4-6 класи) - запам'ятовування за типом охоплення: дитина розуміє і зафіксовує загальний зміст тексту, ключові слова, а потім доповнює пропущені елементи. (7-8 класи) – розуміння та запам'ятовування тексту в цілому.

Образи пам'яті глухих дітей досить яскраві та живі, але значною мірою прив'язані до конкретних ситуацій.