Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен СурдоПсихологія.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
103.53 Кб
Скачать

58 Внесок л.В.Виготського в сурдопсихологію.

Виготський показав наявність в психічному розвитку дпс загальних та специфічних закономірностей , обгрунтував розуміння компенсації як синтезу біологічного та соціального факторів . Виготський надавав великого значення включенню дітей у соціально значиму діяльність. Виготський ввів поняття про структуру дефекту, про системний характер порушень. Це положення є ключовим при організації необхідних умов навчання і виховання умов, що сприяють успішній компенсації.

Виготський високо оцінював потенційні можливості компенсації у людей з порушеннями слуху. При правильному підході завдяки включенню в трудову діяльність створюються умови для повноцінної інтеграції в суспільство. На його думку, долю особистості вирішує не дефект, а його соціально-психологічна реалізація.

59 Теоретичні підходи м д Ярмаченка

М.Д. Ярмаченко зробив великий внесок у сурдопсихологію, та сурдопедагогіку. Творчий доробок ученого становить понад 300 праць. Розпочавши свою педагогічну діяльність як дефектолог він багато уваги приділяє освіті, вихованню та соціалізації ДВС, а також історії сурдопедагогіки в Україні. Серед фахівців зі спеціальної педагогіки користуються популярністю його праці «Свідомість у навчанні глухих учнів», «Виховання і навчання глухих дітей в Українській PCP», «Історія сурдопедагогіки», «Проблема компенсації глухоти». Значну частину доробку М. Д. Ярмаченка становить низка його праць з методології та теорії педагогіки.

61 Творчий внесок л.В. Нейман в сурдопсихологію.

Л.В.Нейманом була запропонована медична класифікація порушень слуху . У відповідності з класифікацією встановлюються три ступені туговухості залежно від середньої арифметичної втрати слуху в галузі мовного діапазону частот. Люди, що мають порушення слуху, в залежності від його залишкової збереженості можуть бути віднесені до однієї з груп: сл.ч: 1<5дБ, 2-70дБ, 3>80дБ гл: 4(125-2000Гц) 3(125-1000Гц) 2(125-500Гц) 1(125-250Гц)

Теорія компенсації психічних функцій Л.С.Виготського, її характеристика.

В теорії компенсації псих. ф-й Виготського виділено ряд положень:

1.випадіння із нормального функціонування будь-якого органу чуття викликає до життя інші органи, що починають виконувати ті ф-ї, що в нормі не виконувалися.

2. ввів поняття про складну структуру вади що є базовим для організації необхідних умов навчання і виховання цих дітей і окреслення шляхів компенсації вади. Псих.-пед. вплив спрямований на попередження та подолання вторинних вад за допомогою яких може здійснюватися компенсація.

3. Розвиток особистості відбув. шляхом засвоєння способів діяльності. Необхідно викликати інтерес глухого до мови і мовлення як засобу спілк.

4. Включення глухих в активну трудову ді-сть поряд із чуючими, це шлях до інтеграції в сусп.

5. Компенсаторні можливості повністю розкриваються коли вада стає усвідомленою і відбувається орієнтація на норму. Долю особистості вирішує не вада а соц.-псих реалізація особистості.

63Увага та умови її формування у дітей з вадами слуху

Увага - зосередженість діяльності суб'єкта в певний момент часу на якомусь об'єкті. Увага характеризується такими властивостями: стійкість, концентрація, розподілення, переключення, обсяг.

Умови формування та підтримки уваги у двс:

1)чітко обмежена нормативними документами мін. освіти кількість учнів у класі (гл. – 6-8; сл..ч. – 8-10)

2) у зв’язку із своєрідним способ сприйм дпс мовлення (зчитування з губ – зорове спр.) є проблема мовного навантаження учнів.

3)застосування засобів наочності

4) використання засобів звукомовного впливу – стук ногою по підлозі, рукою по парті(вібраційні відчуття є сигналом зосередженості на вчителі)

5) використання емоційно виразного мовлення

6) розвиток слухової уваги при спеціальній слухо-мовній роботі

7) Виконання сурдопедагогом правил поведінки: проводити урок із зверненим обличчям; уникати пояснень на ходу; демонструючи наочні посібники не надавати одночасно словесного пояснення.