Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для ДП економісти і ФІТ разм А-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

1. Рекомендації щодо написання розділу «охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

    1. Збір та обробка фактичного матеріалу

Після вивчення необхідної і рекомендованої літератури за темою дослідження студент приступає до збору й обробки фактичного матеріалу. Джерелом інформації є такі матеріали: звіти, статистичні данні аналізу травматизму та професійної захворюваності, дані бухгалтерського, статистичного обліку, акти (карти) перевірки умов та охорони праці, атестації робочих місць, планові і фактичні показники господарської діяльності, результати вибіркових і суцільних спостережень, опитувань, обстежень та ін. При зборі матеріалів необхідно вивчити питання впровадження на досліджуваному підприємстві сучасних прогресивних форм і методів покращення умов і охорони праці.

Практичний матеріал, зібраний на підприємстві, повинен бути ретельно перевірений і узагальнений, відповідно з діючими вимогами до дипломної роботи. Для цього його групують в аналітичні таблиці, обробляють, подають у порівняльному вигляді для аналізу динаміки, роблять розрахунки, виявляють відхилення, визначають вплив факторів і резерви підвищення ефективності господарської діяльності та зниження ризиків на підприємстві.

При проходженні переддипломної практики студент збирає необхідний матеріал для розкриття теми дипломного проекту (роботи) і той, який викладено у розрахунковій частині.

1.2 Мета і завдання розділу

Розділ дипломного проекту (роботи) для студентів економічних спеціальностей повинен мати: вступ, у якому відображено економічне та соціальне значення заходів щодо поліпшення умов та охорони праці; показники ефективності заходів щодо поліпшення умов та охорони праці (зміни стану умов праці; соціальні, соціально-економічні та економічні результати тощо). Метою розділу є оцінка соціально-економічної ефективності заходів щодо поліпшення умов та охорони праці на підприємствах.

Для досягнення поставленої мети необхідно розв’язати такі завдання:

- дати оцінку існуючій системі формування заходів щодо поліпшення умов праці на підприємствах та обґрунтувати виділення коштів на їх реалізацію;

- визначити критерії оцінки соціально-економічної ефективності заходів щодо поліпшення умов та охорони праці;

- провести економічний аналіз профілактичних заходів щодо попередження профзахворювань та нещасних випадків на підприємстві;

- визначити витрати на заходи щодо поліпшення умов та охорони праці;

- розрахувати соціальну та соціально-економічну ефективність заходів щодо поліпшення умов і охорони праці за завданням основної частини дипломного проекту роботи;

- провести формування ефективних комплексних заходів щодо поліпшення умов праці;

- виконати прогнозування значень шкідливих виробничих факторів, рівня травматизму та професійної захворюваності на гірничих підприємствах з урахуванням показників соціально-економічної ефективності впроваджуваних заходів.

Крім цього, прийняті у розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» рішення і заходи повинні відповідати діючим законам і забезпечувати безпеку і санітарно-гігієнічні умови праці, високу продуктивність, зниження собівартості та підвищення якості продукції, а також зниження показників травматизму, профзахворювань та аварій на підприємствах.