Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для ДП економісти і ФІТ разм А-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

4 Випадок

Якщо для загальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброприскорення а1 (м/с2), обмірювані в 7-ми октавних смугах з средньогеометричними частотами 1, 2, 4, 8, 16, 31,5 й 63 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lp проводиться в наступній послідовності:

а) визначають рівень віброприскорення L1 в і-тій октавній смузі частот за формулою (5.17);

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lр1 в і-тій октавній смузі частот за формулою (2.53), у яку поправку Lz1 підставляється з 4-го рядку таблиці 2.6;

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою (2.54).

Якщо для локальної й загальної вібрації відомі середні квадратичні значення uі1, uі2, uі3 віброоктавних смугах частот, що входять в і-ту октавну смугу частот, то для розрахунків попередньо обчислюють середні квадратичні значення віброшвидкості або віброприскорення в і-тій октавній смузі частот за формулою:

(2.56)

Якщо шкідлива вібрація впливає на робітника за зміну t хвилин, то значення рівня потужності вібрації Lp зменшується на величину, що обчислює за формулою:

, дБ (2.57)

Рівень потужності вібрації, що обчислює відповідно до вищенаведених вказівок, округляється до найближчого цілого числа.

    1. Розрахунок соціально-економічної ефективності

ЗАХОДІВ ЩОДО БОРОТЬБИ ІЗ ШУМОМ

1. Соціальна ефективність заходів щодо боротьби із шумом визначається за формулою:

(2.58)

де Ді, Ді- число робітників і-тої професії відповідно до й після зміни рівня звуку на робочих місцях; Рі, Рі - розрахункова ймовірність ушкодження слуху в робітників і-тої професії відповідно до й після зміни рівня звуку, визначається з таблиці 2.7 в залежності від еквівалентного рівня Li в дБА на робочому місці; і, n - число професій, робітники яких перебували під дією шуму, відповідно до й після його зміни. Позитивному соціальному ефекту відповідають значення С> 0.

Таблиця2.7

Розрахункова ймовірність ушкодження слуху Р

Рівень звуку LA і еквівалентний рівень звуку Lі, дБ

85

90

95

100

105

110

115

Ймовірність ушкодження слуху Р

0,01

0,04

0,07

0,12

0,18

0,26

0,36

2. Розрахунок економічної ефективності охоплює заходи щодо зниження шумів, рівні яких перевищують 85 ДбА. При розрахунку враховуються економічні втрати, що виникають при підвищеному виробничому шумі й пов'язані з ростом числа днів тимчасової непрацездатності, частковою стійкою втратою загальної працездатності, зниженням працездатності здорових робітників.

3. Річний економічний ефект у грн./рік, усереднений за нормативний строк окупності капітальних вкладень (8 років), варто визначати за формулою :

, (2.59)

де - щорічні трудові втрати у відсотках, усереднені за 8 років, у робітників і-тої професії при роботі в умовах шуму з еквівалентними рівнями звуку на робочих місцях; і відповідно до й після проведення заходів щодо зниження шуму. Еквівалентні рівні звуку на робочих місцях визначають по формулах 2.61 або 2.62. Повні трудові втрати визначають за таблицею 2.8 залежно від еквівалентного рівня звуку на робочому місці й стажу роботи (зміни складу робітників) tС у роках в умовах шуму. Проміжні значення трудових втрат приймаються за лінійною інтерполяцією; Зі – середня за нормативний строк окупності капітальних вкладень річна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-тої професії,що визначається за формулою (2.60), грн.; Ді, Ді- число робітників і-тої професії відповідно до й після зниження шуму; КД - додаткові капітальні вкладення в заходи щодо зниження шуму; СЭ - середньорічні експлуатаційні витрати на шумозахисну конструкцію,грн.;

При Э>0 заходи щодо боротьби із шумом дають не тільки оздоровчий ефект, але є й економічно доцільними.

Таблиця 2.8

Трудові втрати ΔТ у відсотках при зміні складу робітників через tС років

tС

Еквівалентний рівень звуку Lі, дБА

85

90

95

100

105

110

115

5

0,3

2,5

4,5

7,0

9,5

12,5

15,5

10

0,5

3,5

5

7,5

10

13

16

4. Значення середньої за нормативний строк окупності капітальних вкладень річної заробітної плати Зі, визначається за формулою:

(2.60)

де - середньорічна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-тої професії в перший рік після зниження шуму, грн.;

α – темпи зросту продуктивності праці, %

5. Рівень звуку в дБА постійного шуму в розрахунковій точці визначається за формулою:

(2.61)

де Lj- рівень звукового тиску в j-тій октавній смузі в розрахунковій точці, дБА; Kj- корекція для j-тої октави, визначається за довідковими таблицями.

Еквівалентний рівень звуку в дБА переривчастого шуму в розрахунковій точці визначається за формулою:

, (2.62)

де LЭJ - еквівалентний рівень звукового тиску в j -тій октавній смузі в розрахунковій точці, що визначається розрахунковим шляхом;

К- корекція для j -тої октави, визначається за довідковими таблицями [І(4), ІІ(30,53)].