Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод для ДП економісти і ФІТ разм А-4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України криворізький Національний університет

Кафедра рудникової аерології та охорони праці

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ (РОБОТИ)

«ОХОРОНА ПРАЦІ ТА

БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ»

для студентів кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр»

денної та заочної форм навчання для спеціальностей

економічних і інформаційних технологій

Кривий Ріг

2012

Методичні вказівки до виконання розділу дипломного проекту (роботи) «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» для студентів кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр» денної та заочної форм навчання для спеціальностей економічних і інформаційних технологій / Янова Л.О, Пищикова О.В., Нестеренко О.В. – Кр. Ріг.: Криворізький національний університет, 2011. – 80 с.

Автори:

Янова Людмила Олександрівна, канд. техн. наук, доцент;

Пищикова Олена Вікторівна, канд. техн. наук, доцент ;

Нестеренко Оксана Володимирівна, , канд. техн. наук, доцент

Рецензент: д.т.н., проф. кафедри РАОП Лапшин О.Є;

Затверджено вченою радою гірничого факультету КНУ

(протокол № від 27.01 2012 р.)

за поданням кафедри РАОП (протокол № 6 від 12.01.2012 р.).

Подано методичні рекомендації щодо виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» в дипломних проектах (роботах) студентів Криворізького національного університету для студентів економічних спеціальностей і спеціальностей щодо інформаційних технологій. Наведена структура розділу, план виконання та завдання на розробку заходів з охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, згідно завдання дипломного проекту (роботи). Включають в себе: методики розрахунку соціальної, соціально-економічної та економічної ефективності заходів щодо поліпшення умов і охорони праці на підприємствах, санітарно – гігієнічні розрахунки, рекомендації щодо організації безпеки праці з інформаційними технологіями і пропозиції щодо безпеки в надзвичайних ситуаціях.

Відповідальний за випуск завідувач кафедри аерології та охорони праці,

д-р техн. наук, проф. Гурін А.О.

Загальні положення

Згідно наказу МОН України № 969/922/216 від 21/Х 2010 р. (п. 4.3, 4.6) та Розпорядження № 5-18 від 14/ІІ 2011 р. - пояснювальна записка дипломного проекту (ДП), дипломної роботи (ДР) спеціалістів і магістрів, повинна мати розділ «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях». Студент – дипломник повинен підійти до виконання розділу творче та обґрунтовано, що дозволить йому поглибити й систематизувати теоретичні знання й застосувати їх при розробці заходів для конкретних умов за темою його ДП (ДР).

Завдання по розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» видає консультант кафедри рудникової аерології та охорони праці (РАОП). Розклад консультацій розміщується як на кафедрі РАОП (тел. 409-61-27), на форумі сайту кафедри www.raop.dp.ua, так і на дошках об’яв - біля ауд. 424-425 корпусу №1 та у холі транспортного факультету (корп. №4). у якому передбачається розробка конкретних питань гігієни праці, виробничої санітарії, техніки безпеки, пожежної безпеки, у тому числі щодо безпеки в надзвичайних ситуаціях, що розвивають тему дипломного проекту (роботи).

В залежності від теми дипломного проекту (роботи) і зібраних даних при проходженні переддипломної практики, консультант визначає студенту-дипломнику завдання по обсягу і кількості необхідних питань і розрахунків, які слід розглянути у розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях». Методичні вказівки містять усі необхідні пояснення для виконання такого завдання від консультанта з розділу, з яких студент-дипломник обирає тільки необхідну частину для виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях».

Розділ «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» повинен включати описову й розрахункову частини зі схемами, графіками, ескізами, а в необхідних випадках із кресленнями й мати обсяг 10-15 сторінок.

При розробці розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» неприпустиме переписування інструкцій і нормативних документів з охорони праці. Запропоновані рішення повинні мати обґрунтування й бути конкретними та прийнятними до використання на реальному об'єкті за темою дипломного проекту (роботи).

При розгляді заходів щодо охорони праці в інших розділах дипломного проекту (роботи) повинно бути дано посилання на розділ «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» із вказівкою сторінки пояснювальної записки. Розміщувати текст розділу слід послідовно, із логічними переходами.

Практично усі заходи з охорони праці базуються на законодавчих і нормативних положеннях. Основним законодавчим актом є Конституція України. У дипломному проекті відзначають ті статті основного закону, які стосуються охорони праці (Кодекс законів про працю України та ЗУ "Про охорону праці"). Відповідно до вимог ЗУ "Про охорону праці", у дипломному проекті (роботі) необхідно описати: показники умов праці на робочому місці, характеристики технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови. Відзначити право працівника відмовитись від виконання роботи, здійснення якого пов'язане з небезпекою для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища.

Студент при виконанні ДП (ДР) звертає увагу на наявність на робочих місцях небезпечних і шкідливих виробничих чинників, їхній вплив на здоров'я працівника, його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах. Зокрема, право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, якщо види робіт того потребують. При роботі у шкідливих умовах, а також при роботах, пов'язаних із забрудненням або виконуваних у несприятливих температурних умовах, працівникам видають безплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також миючі та знешкоджуючі засоби. Праця жінок і неповнолітніх має свої особливості, які зумовлюють додаткові вимоги до умов праці. Коротко описати нормативно-правове забезпечення умов праці цих категорій працівників.

Консультант розділу дипломного проекту (роботи):

- надає студенту допомогу в складанні календарного графіку на весь період виконання дипломної роботи;

- пропонує студенту необхідну основну літературу, закони, довідкові матеріали, підручники, посібники;

- проводить передбачені розкладом співбесіди зі студентами і надає їм консультації;

- перевіряє виконання роботи (по частинах і в цілому)

- підписує розділ за умов його вірного виконання.

Студент-дипломник надає викладачу-консультанту спочатку чорновик пояснювальної записки розділу, потім, після виправлення похибок і зауважень - чистовий варіант. Після цього викладач-консультант підписує розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» на титульному аркуші дипломного проекту. У доповіді на захисті диплому студент-дипломник повинен висвітлити основні положення, розроблені в розділі «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях».