Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод досамост роб т 2010 р к.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Криворізький технічний університет

Кафедра економічного аналізу і фінансів

Методичні вказівки

до виконання самостійних робіт

з курсуСоціальне страхування

для студентів 4 - 5 курсів

спеціальності 6.030508 “Фінанси і кредит

денної та заочної форм навчання

КРИВИЙ РІГ

2011

Укладачі: Будяк В.О. старший викладач

Відповідальний за випуск: Турило А.М. професор, доктор економічних наук

Рецензент: Гарасюк О.А. доцент, кандидат економічних наук

Методичні вказівки до виконання самостійних робіт розроблені для студентів 4-5 курсів, які навчаються за спеціальністю „Фінанси” з метою поглибленого вивчення дисципліни „Соціальне страхування”. Самостійна робота студентів повинна навчити їх визначенню організаційно-правових основ соціального страхування, його основних функцій, видів та фінансового забезпечення соціальних допомог у державі. Сформувати цілісне уявлення про систему соціального страхування та соціальну політику України.

Розглянуто Схвалено

на засіданні на засіданні вченої ради

кафедри ЕАФ економічного факультету

Протокол № Протокол №

від від

ВСТУП

Соціальне страхування є важливою складовою соціального захисту населення. Саме в умовах трансформації економічних процесів відповідне страхування забезпечує не тільки грошові виплати у разі настання страхових випадків, а й створює правові та економічні умови для стимулювання ефективної праці.

Цей курс тісно пов’язаний з дисциплінами “Страхування”, „Страхові послуги”, „Податкова система”, „Податковий менеджмент”, “Фінанси підприємств”.

Студенти повинні визначити зміст, цілі та місце соціальної політики в загальнодержавній економічній політиці. Засвоїти методику нарахування страхових внесків з окремих видів соціального страхування, прищепити вміння, навички розраховувати суми соціальних допомог та виплат, пов’язаних з матеріальним забезпеченням у разі настання страхового випадку.

Для успішного оволодіння цією дисципліною, студенти повинні самостійно вивчати теоретичні основи, постійно слідкувати за новими нормативно-правовими актами, які регулюють соціальне страхування взагалі та окремі його види, тісно пов’язувати теорію із практикою. Самостійно засвоєні матеріали використовувати при підготовці до самостійних занять.

Задачею методичних вказівок є формування переліку рекомендованих літературних джерел в допомогу студентам для підготовки до самостійних занять, за основними темами вивчення надано перелік тем доповідей, наведено типові приклади задач та тестів, за допомогою яких буде здійснюватися контроль знань студентів.