Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОПР. Дудка.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
593.41 Кб
Скачать

15.5.Будівлі й спорудження сільськогосподарських підприємств

У загальній класифікації будівель і споруд особливо виділяються будівлі й спорудження сільськогосподарських підприємств (для виробництва м'яса, молока, яєць, овочів у захищеному ґрунті, для обробки й зберігання сільськогосподарських продуктів, для виробництва й зберігання кормів, для складування мінеральних добрив).

Залежно від організації й технології виробництва підприємства діляться на комплекси, ферми й невеликі господарства по обробці, переробці й зберіганню сільськогосподарських продуктів і добрив.

До сільськогосподарських виробничих комплексів ставляться: тваринницькі комплекси для великої рогатої худоби молочного напрямку, для відгодівлі молодняку великої рогатої худоби, для корів м'ясного напрямку, свинарські ферми, птахофабрики, тепличні комбінати, заводи по обробці й зберіганню насінь зернових і інших культур, великі сховища й холодильники для плодів і овочів, продукції тваринництва й інших швидкопсувних продуктів, а також складські комплекси мінеральних добрив.

За функціональним призначенням будівлі й спорудження на комплексах і фермах діляться на:

основного виробничого й обслуговуючого призначення.

Основні виробничі будівлі й спорудження бувають вузькоспеціалізованими, спеціалізованими й широкої спеціалізації. У вузькоспеціалізованих будівлях виконують один цикл всього виробництва; у спеціалізованих будівлях - обмежене число циклів; у будівлях широкого призначення передбачене закінчене виробництво продукції комплексу.

Будівлі й спорудження обслуговуючого призначення - це будівлі підсобного виробництва, складські й допоміжні. Підсобні виробничі будівлі й спорудження призначені для обслуговування основного виробництва: для первинної обробки й підготовки сировини, прийому сировини й відправлення продукції. До них також ставляться спорудження водопостачання, каналізації, електро- і теплопостачання, проїзди із твердим покриттям, технічні площадки, пожежні спорудження. Складські будівлі й спорудження служать для зберігання сировини, підсобних матеріалів (підстилки або тари), господарського інвентарю й засобів механізації, а також відходів виробництва. Допоміжні будівлі призначені для працюючих на комплексі.

Список літератури

1. Вергунов А.П. Денисов М.Ф., Ожегов С.С. Архитектурное проектирование: Учеб. Пособие для вузов по спец. «Архитектура». _ М.: Высш. шк., 1991. – 240 с.

2. Гостев В.Ф. Юскевич Н.Н. Проектирование городов, садов и парков. М.: Стойиздат, 1991 –340 с

3. Справочник проектировщика. Градостроительство, под редакцией проф.Белоусова В.Н., Москва., Стройиздат, 1990. – 370с.

4. Кудрявцев К.В. Архитектурная графика. М.: Стройиздат, 1990.

5. Архитектурное проектирование жилых зданий М.: Стройиздат, 1990.

6. Архитектурное проектирование общественных зданий и сооружений. М.: Стройиздат, 1985.

7.Архитектурное проектирование промышленных предприятий. М.: Стройиздат, 1984.

8. С. Г. Змеул, Б. А. Маханько. Архитектурная типология зданий и сооружений. М.: Стройиздат, 1999.

9. В.Островский. Современное градостроительство. М.:Стройиздат, 1993.–359с.