Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
персона денне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
697.86 Кб
Скачать

90

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

РОБОЧА ПРОГРАМА,

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ,

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

з курсу “Управління персоналом ” для студентів 3 курсу

спеціальності 6.050201 «Менеджмент організацій»

усіх форм навчання

2010

Робоча програма, плани семінарських та практичних занять, завдання для самостійної роботи з курсу “Управління персоналом” для студентів 3 курсу спеціальності 6.050201 «Менеджмент організацій» усіх форм навчання /Укл.: Т.О.Фоміних, Т.М.Касіч-Пилипенко - Запоріжжя: ЗНТУ, 2010. – 89 с.

Укладачі: Т.М.Касіч-Пилипенко, доц., к.е.н.

Т.О.Фоміних, асистент

Рецензент: М.С.Гамов

Відповідальний

за випуск: Т.В.Пуліна

Затверджено

на засіданні кафедри

менеджменту

Протокол № 2 від 29.09.2009 р.

Зміст

1. Пояснювальна записка………………………..………………4 с.

2. Зміст навчального модуля…………………...……………......6 с.

2.1. Тематичний план навчального модуля…………………….6 с.

2.2. Проектування дидактичного процесу з видів навчальних занять.........................................................................................................7 с

2.2.1. Лекційні заняття, їх тематика і обсяг…………………….7 с.

2.2.2. Семінарські (практичні, лабораторні) заняття, самостійна робота, їх тематика і обсяг....................................................................14 с.

2.2.3. Організація самостійної робота студентів, КСРС...…. 75 с.

2.2.4. Індивідуальна робота студентів…………………………78 с.

2.2.5. Засоби контролю ……………………………...................79 с.

3. Питання для самоперевірки …..………….............................81 с.

4. Список літератури з дисципліни…...….…………………....86 с.

1. Пояснювальна записка

Незворотний поступ України шляхом незалежності, формування її як демократичної, правової і рівноправної європейської держави висуває нові вимоги до якості управління людськими ресурсами на макро-. та мікрорівні. Вони зростатимуть по мірі того, як в Україні розширюватиметься і поглиблюватиметься процес реформування системи управління людськими ресурсами, конкретизуватимуться завдання перед керівниками, менеджментом, суспільством. Вимоги до ефективності кадрової роботи підвищуватимуться разом із докорінним поліпшенням правового та наукового осмислення сучасної державно-кадрової політики, її постійного розвитку, тобто, насамперед, по мірі наповнення змісту кадрової політики науковими теоретичними положеннями і практичними здобутками, новими завданнями і акцентами в кадровій стратегії та політиці.

Вивчення курсу „Управління персоналом» є обов’язковим для студентів, що навчаються за спеціальністю «Менеджмент» на рівні бакалавр. Робоча програма з дисципліни є систематизованим документом, що робить її зручною у користуванні для студентів і всіх, хто вивчає дисципліну.

Предметом вивчення дисципліни “Управління персоналом» є загальні закономірності та особливості формування, функціонування та розвитку персоналу.

Мета викладання дисципліни «Управління персоналом» - формування комплексу теоретичних знань і умінь щодо розробки та здійснення кадрової політики в сучасних організаціях, добір та розміщення персоналу, його оцінювання та навчання, забезпечення цілеспрямованого використання персоналу організації.

Основними завданнями дисципліни є теоретична підготовка студентів з таких питань як обґрунтування методологічних принципів управління персоналом, формування та аналіз кадрової політики, управління соціальним розвитком трудового колективу, застосування сучасних методів планування потреб у персоналі, організація набору та відбору персоналу у конкретних умовах, атестування персоналу та використання його результатів, оцінювання ефективності та результативності управління персоналом.

Зв’язок з іншими дисциплінами: для опанування курсу “Управління персоналом” студентам необхідні знання з таких курсів:

  • Економіка підприємства;

  • Основи менеджменту;

  • Трудове право;

  • Основи психології та педагогіки;

  • Соціологія.

Після засвоєння курсу студент зі спеціальності 6.050201 повинен:

- знати: сутність основних концепцій управління персоналу; основні завдання та мету кадрової політики та стратегії; основні складові системи управління персоналом; етапи процесу управління персоналом; основні джерела та методи підбору персоналу; форми соціальної, психологічної та професійної адаптації; критерії та методи оцінки персоналу; методи стимулювання персоналу; документи, що регулюють управління персоналом як діяльність в організації; нові форми роботи з кадрами, нові концепції навчання, підготовки, перепідготовки, просування по службі; головні принципи розстановки персоналу в організації; принципи, методи і системи мотивації персоналу організації; методи оцінки ефективності системи управління персоналом;

- вміти: розраховувати оптимальну кількість працівників в організації; володіти інструментарієм стимулювання працівників, що передбачає необхідність врахування внутрішнього потенціалу працівника; здійснювати контроль виконання та професійно використовувати методи стимулюючої оцінки цього виконання у процесі управління; здійснювати аналіз майбутніх потреб, що обумовлюють необхідність та основні напрями розвитку персоналу; інформаційно та документально забезпечувати управління персоналом, застосовувати методи оцінки персоналу; розраховувати показники ефективності роботи персоналу; адаптувати методи управління персоналом до умов функціонування багатонаціональних компаній.

Студенти мають з’ясувати сутність управління персоналом, діагностувати стан менеджменту людських ресурсів організації; бути сприйнятливим до цілей і задач, які ставить перед ним організація; бути гнучким при підборі і в розподіленні робочих завдань; забезпечувати разом з персоналом ту якість товарів і послуг, на які розраховують клієнти організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]