Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перша і друга категорія.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
29.85 Кб
Скачать

Перша категорія:

10. Специфіка американського романтизму (соціокультурний контекст, роль американської мрії в становленні американського романтизму)

Американський романтизм переживав три періоди. 1820-1830-і рр.. відзначені творчістю В. Ірвінга і Ф. Купера. Кінець 1830-х і 1940-і рр.. - Це час творчості Е.А. По, Г. Лонгфелло, Н. Готорна, Г. Мелвілла. Третій етап, який починається з 1851 р., виводить на перший план Готорна і Мелвілла. Цей період триває до початку Громадянської війни.  Хронологічні рамки американського романтизму дещо відрізняються від романтизму європейського. Романтичний напрямок у літературі США склалося до рубежу між другим і третім десятиліттями XIX ст. і зберігало панівне становище аж до закінчення Громадянської війни між Північчю і Півднем (1861 - 1865). 

Важливими рисами соціокультурного життя кінця 18 – початку 19 століття стають такі концепти:

  1. Фронтир (лінія між освоєною і неосвоєною територією Америки, яка постійно просувалася на захід, відкриваючи нові перспективи для економічного зміцнення нації)

  2. Цінність демократичних прав і свобод, що знаходить теор. обгрунутвання в філософії транседенталізму Ральфа Еменсона. Суть – людина має покладатися тільку на саму себе, жити в гармонії з собо. І ставитися до інших так, як вона б хотіла, щоб ставилися до неї.

  3. Ідея націоналізму як важливий структуруючий чинник американської нації. Проходить дві стадії: 1) критичне ставлення до всього британського, 2) формування гордості за свою молоду державу, віра в неї і можливість дати взірець для наслідування іншим країнам.

Саме на цих трьох ідеях формуються три важливі для літературного розвитку ідеї:

  1. Американська мрія – віра в те, що завдяки існуванню економічних передумов, демократизму та власної ініціативи, людина в Америці може досягти великого успіху, економічного процвітання і духовної свободи.

  2. Ідея стовідсоткового американця як self-made man – культ особистої ініціативи, підприємливості, здорової конкуренції.

  3. Ідея аболіціонізму – рух за визволення негрів, який призводить до війни між Північчю та Півднем і скасуванням рабства.

11. Особливості худ. Репрезентації американської ментальності в літературі романтизму ( патріотичний пафос раннього романтизму, нативізм, тип героя).

Американський романтизм пройшов три етапи:

  1. Ранній. 20-30 роки. Період «нативізму». Спроба худ. дослідження американської буржуазної цивілізації, її переваг, помилок і аномалій. Апологетичне ставлення до всього американського, яке інколи переростає в ідеалізацію свого, рівного. Формування американської новели, найвидатнішим майстром якої є Ірвінг. Його метою було створення американської оригінальної прози і йому це вдалося. Найбільш видатні письменники раннього романтизму в США – В. Ірвінг, Д. Ф. Купер та ін. Із проявом їхніх добутків американська література вперше одержує міжнародне визнання. Іде процес взаємодії американського і європейського романтизму. Ведеться інтенсивний пошук національних художніх традицій, замальовуються основні теми й проблематика (Війна за незалежність, освоєння континенту і ін.). Світогляд провідних письменників цього періоду пофарбовано в оптимістичні тони, пов’язані з героїчним часом Війни за незалежність і грандіозні перспективи, що відкривалися перед молодою республікою. Зберігається тісний спадкоємний зв’язок з ідеологією американської Освіти, що в ідейному плані підготувало Американську революцію.

  2. Зрілий. 30-50 роки. Початок нової економічної кризи, що призводить Америку до трагічного відкриття, що соц. зло не є чимось зовнішнім, яке впливає на ідеальну соц. структуру, воно укорінене в природі американської буржуазної демократії. В творчості зростають трагічні ноти. У новелах Едгара По, поезії Лонгфеллоу, романах Мелвіла лунає відлуння сумнівів у світлій перспективі нації. Розвивається рух аболіціоністів. Література стає важливим чинником формування ідеології, впливає на політичне життя. Розрив між дійсністю й романтичним ідеалом заглиблюється, перетворюється в прірву. Не випадково серед романтиків зрілого періоду так багато незрозумілих і невизнаних художників, відкинутих буржуазною Америкою: По, Мелвилл, а пізніше – поетеса Э. Дикинсон. Основні представники – Купер, Мелвіл, Готорн, Э. По, Лонгфелло, Симмс.

  3. Пізній. 50-60 роки. Криза романтичної свідомості. Громадська війна. Зародження реалістичних тенденцій. Романтизм як метод всі частіше виявляється не в змозі відбити нову реальність. У смугу важкої творчої кризи вступають ті письменники попереднього етапу, хто ще продовжує свій шлях у літературі. У цей період відбувається різке розмежування усередині романтизму, викликане Громадянською війною між Північчю й Півднем.

Американський романтизм володіє рядом національних особливостей, що відрізняють його від романтизму європейського.

Твердження національної самобутності й незалежності, пошуки національної самосвідомості й національного характеру проходять через все мистецтво американського романтизму. Письменники-романтики у своїх книгах із захопленням подорожують разом зі своїми героями й читачами по морських просторах, гладі Великих Озер, дрімучим лісам, могутнім рікам, безкрайнім преріям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]