Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОЕКТ Валера.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

Розрахунок добрив

Показники

N

P

K

1.

Запрограмований врожай ц/га

65

65

65

2.

Вміст в 1 ц продукції, кг

2,5

1,2

2,6

3.

Виноситься поживними речовинами з врожаєм, кг/га

162,5

78,0

169,0

4.

Міститься в орному шарі ґрунту (30 см), мг/100 гр.

3,8

3,5

24,0

5.

Міститься в орному шарі ґрунту (30 см), кг/га

153,9

141,8

972,0

6.

Процент використання поживних речовин із ґрунту

50,0

20,0

70,0

7.

Може бути засвоєно з ґрунту, кг

77,0

28,4

680,4

8.

Недостаток елементів живлення, кг/га

85,5

49,6

-

9.

Процент використання Д.Р. із мінеральних добрив

50,0

30,0

70,0

10.

Треба внести з мінеральними добривами, кг/га

171,0

148,8

-

3.5 Розробка елементів технології вирощування озимої твердої пшениці

На врожай зерна та його якість, а також якість насіння значний вплив мають регульовані фактори технології вирощування озимої пшениці – строки сівби і норми висіву, умови зволоження, строки і норми застосування добрив тощо.

На сучасному етапі розвитку землеробства основним шляхом збільшення валових зборів зерна є ефективне використання сортових ресурсів озимої пшениці. В останні роки значно скоро­тилися строки сортозаміни, а терміни використання окремих сортів у виробництві скоротилися до 5-6 років. Раніше районовані сорти замінюються новими, більш продуктивними, з урахуванням їх адаптивних властивостей і якості зерна. Підвищення урожайності озимої пшениці в Україні пов'язане із сортозаміною і удосконаленням технології вирощування.

3.5.1. Розміщення озимої твердої пшениці в сівозміні.

Пшениця вибаглива до попередників і знижує урожайність при повторному вирощувані на 15-20, а при сівбі третій рік підряд - до 30-35% і більше. При беззмінному вирощуванні урожаї знижуються навіть при внесенні додаткової кількості добрив. Основною причиною зниження урожайності є прогресуюче поширення хвороб, шкідників і бур`янів. Пшеницю не слід розміщати не лише після пшениці, а й після інших злакових хлібних культур (крім кукурудзи), які мають спільних збудників хвороб, шкідників і бур`яни. Набір попередників, які забезпечують високі врожаї озимої пшениці в різних зонах України неоднаковий, але всі вони повинні відповідати принаймні одній вимозі - бути надійними щодо накопичення достатньої кількості продуктивної вологи на початок сівби (не менше 10мм в 10-сантиметровому шарі ґрунту). Ці культури повинні рано звільняти поле та не висушувати грунт на велику глибину.

Найкращий попередник для озимої пшениці в степовій зоні – чорний пар. Пари накопичують достатні запаси вологи і поживних речовин у грунті, забезпечують сходи, високі й сталі врожаї та високу якість зерна. Тому по чорному пару треба планувати вирощування озимої пшениці за ресурсозберігаючою технологією із застосуванням всього комплексу агротехнічних і агрохімічних заходів та засобів захисту посівів від шкідників, хвороб і бур’янів.

Багаторічні досліди і досвід передових господарств свідчать, що при правильному обробітку пари завжди забезпечують добрі сходи. На Генічеській дослідній станції, яка розташована в найбільш посушливій зоні півдня України, за 40 років не було ні одного випадку, щоб по парах не було сходів пшениці. В Інституті землеробства південного регіону навіть в умовах гостро посушливої осені 2003 року, де здійснювався правильний догляд за парами, одержано своєчасні сходи і добрий розвиток посівів восени. [29].

Тому для отримання гарантованого рівня якісного зерна озимої пшениці ми будемо застосовувати в якості попередника чорні пари.