Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОЕКТ Валера.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

3.9 Технологічна схема доробки та збереження зерна озимої пшениці в господарстві

Зернова маса, що надходить від збирання навіть од­нієї культури, відрізняється за вологістю, засміченістю та іншими показниками. Виявляючи їх при оцінці якості, формують окремі партії зернових мас за ступенем стиг­лості, вологістю та засміченістю. Це дає можливість визначити режим короткочасного зберігання залежно від якості зерна, мінімальний набір зерноочисних машин, не допускаючи зайвих обробок, які призводять до підви­щення травмованості зерна. Після визначення якісного складу зернової та смітної домішок до кожної зерноочис­ної машини підбирають певний набір сит, встановлюють режим аспірації.

Перед прийманням на тік зерна нового урожаю у господарстві виділяють потрібну кількість вагарів, завідую­чих токами. Останні відповідають за якість післязби­ральної обробки зерна та формування партій для реа­лізації. Економічна та агрономічна служби одночасно стежать за правильністю оформлення супровідних доку­ментів (товарно-транспортних накладних, сортових до­кументів, результатів аналізу спеціалізованої лабораторії щодо вмісту білка тощо).

Технологія обробки зерна включає попереднє очищення від грубих домішок та сушку.

Очищення зерна озимої пшениці здійснюється за допомогою зерноочисного агрегату ЗАВ – 20.

Сушіння пшениці сонячно – повітряним способом полягає у розсипанні зерна на площадці тонким шаром. Ефективність сушіння залежить від товщини шару зерна, частоти його перемішування, інтенсивності сонячної радіації, сили вітру, властивостей майданчика. Останній обладнують так, щоб він мав південний нахил. Шар зерна має бути гребенистим завтовшки 10 – 20 см. При температурі насипу 25 – 30ºС його треба перемішувати, оскільки нагрівання його верхнього шару призводить до інтенсивного випаровування вологи, внаслідок чого виникає різниця температур між верхнім нагрітим і нижнім холодним шарами. Тепле повітря волого містке, однак при зіткненні з холодним зерном вологоємність його знижується й утворюється конденсаційна волога. При додержанні всіх вимог та достатній інсоляції, якщо вологість зерна не перевищувала 17 – 18%, вона за один день знижується на 1 – 3%. Якщо вологість зерна вища, повітряно – сонячне сушіння малоефективне.

Зерно можна зберігати протягом тривалого часу ли­ше в типових сховищах, вимоги до яких зумовлені особ­ливостями зерна та насіння. Приміщення зерносховищ повинні бути сухими, чистими, добре вентильованими, непроникними для птахів, гризунів, гідро- і теплоізольо-ваними. Їх внутрішнє планування має забезпечувати зручний доступ до зерна для спостереження за його станом, а також можливість повної механізації трудо­містких процесів під час зберігання зерна. [56].

Зерно пшениці містить багато елементів, необхідних для харчування людини і цілком забезпечують кормом цілу групу комах, відому під назвою комірні шкідники. В умовах, сприятливих їхньому розвитку, ці шкідники можуть швидко понизити якість і цінність зерна пшениці.

До основних шкідників при збереженні зерна відносяться – зернові довгоносики, зернові молі, мукоїди, точильники і хрущі, а також гризуни. Для знищення їх необхідно застосовувати фумігацію складських приміщень. Для цього краще використовувати Фостаксін - 2 таблетки на 1 м3 – цей препарат діє на всіх шкідників сільськогосподарської продукції незалежно від стадії їхнього розвитку, а також на гризунів. Газ проникає в усі види пакувальних матеріалів, а також у герметично упаковані товари.