Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 5.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Тема 5.2. Функція

5.1.1. Поняття функції

Одним з основних математичних понять є поняття функції. Поняття функції пов'язано зі встановленням залежності ( зв'язки) між елементами двох множин.

Нехай дано дві не порожні множини і . Відповідність , яка кожному елементу ставить один і лише один елемент називається функцією і записується , або . Говорять ще, що функція відображає множину на множину .

Рис. 98

Наприклад, відповідності і , зображені на рис. 98 а і б, є функціями, а на рис. 98 в і г – ні. У випадку в – не кожному елементу відповідає елемент . У разі г не дотримується умова однозначності.

Множина називається областю визначення функції і позначається . Множина всіх називається множиною значень функції і позначається .

5.2.2. Числові функції. Графік функції. Способи задання функцій

Нехай задана функція .

Якщо елементами множин Х і У є дійсні числа (тобто і ), то функцію називають числовою функцією. Надалі вивчатимемо(як правило) числові функції, називатимемо їх просто функціями і записуватимемо .

Змінна називається при цьому аргументом або незалежною змінною, а функцією або залежною змінною (від ). Щодо самих величин і говорять, що вони знаходяться у функціональній залежності. Іноді функціональну залежність у від х пишуть у вигляді , не вводячи нової букви ( ) для позначення залежності.

Власне значення функції при записують так : . Наприклад, якщо , то .

Рис. 99

Графіком функції називається підмножина точок площини , для кожної з яких є значенням аргументу, а – відповідному значенням функції.

Наприклад, графіком функції = є верхнє півколо радіусу з центром в О(0; 0) (див. рис. 99).

Щоб задати функцію , необхідно вказати правило, що дозволяє, знаючи , знаходити відповідне значення .

Найбільш часто зустрічаються три способи завдання функції : аналітичний, табличний, графічний.

Аналітичний спосіб : функція задається у вигляді однієї або декількох формул або рівнянь.

Наприклад :

Якщо область визначення функції не вказана, то передбачається, що вона співпадає з множиною всіх значень аргументу, при яких відповідна формула має сенс. Так, областю визначення функції =2 є відрізок [-1; 1].

Аналітичний спосіб завдання функції є самим зручним, оскільки до нього прикладені методи математичного аналізу, що дозволяють повністю досліджувати функцію

Графічний спосіб : задається графік функції.

Часто графіки викреслюються автоматично самописними приладами або зображаються на екрані дисплея. Значення функції , відповідні тим або іншим значенням аргументу , безпосередньо знаходяться з цього графіка.

Перевага графічного способу є його наочність, недоліком – його неточність.

Табличний спосіб : функція задається таблицею ряду значень аргументу і відповідних значень функції. Наприклад, відомі таблиці значень тригонометричних функцій, логарифмічні таблиці.

На практиці часто доводиться користуватися таблицями значень функцій, отриманих досвідченим шляхом або в результаті спостережень.