Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІРУСОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
12.13 Mб
Скачать

3.6. Індикація вірусів у живих системах

В організмі чутливих тварин виникають клінічні симптоми захворювання, відставання в розвитку та загибель новонароджених. В уражених вірусом органах з’являються характерні гістологічні зміни, наприклад, віруси. У процесі репродукції вірусів у живих системах виникають зміни, що дають змогу виявити вірус, визначити якісно і кількісно його інфекційну активність.Для окремих представників кожної родинив вірусів характерні свої специфічнізміниКоксакі А та Коксакі В.

У курячого ембріона під час розмноження вірусів візуально визначають посилення оболонок ембріона, судинного малюнку, гіперемію, крововиливи, а також появу специфічних утворень у вигляді віспин, бляшок тощо. Наслідком репродукції вірусу є затримка розвитку або загибель курячго ембріона

Індикацію вірусу в культурі клітин здійснюють за цілою низкою специфічних і неспецифічних змін, що виникають у процесі їх репродукці

Включення поділяють, залежно від розташування, на ядерні (віруси герпесу, аденовіруси, поліомавіруси, флавівіруси та ін.), змін у культурах клітин належать:

1. Цитоплазматична дія (ЦПД) – її визначають як комплекс морфологічних змін у процесі взаємодії віруса з клітиною.

2. Включення, які розглядають як: а) очаги репродукції вірусу у клітині; б) накопичення вірусних часток або молекул їхніх білків; в) реакцію клітин на присутність у них вірусу.

3. Бляшкоутворення – здатність вірусів у присутності поживного покриття різного складу до локального розмноження у клітинній культурі з наступним руйнуванням сусідніх клітин і формуванням у клітинному моношарі дефектів – вірусних бляш цитоплазматичні (віруси віспи, грипу, сказу тощо) та змішані. Залежно від чутливості до барвника виділяють базофільні й ацидофільні включення. Їх також групують за розмірами, формою, ступінню прозорості.чисельністю.

Кожна бляшка формується як результат розмноження однієї вирусної частки, та відповідає одній бляшкотворній одиниці (БТО) інфекційної активності вірусу.

У культурах клітин відбуваються такі неспецифічні зміни: проникність плазматичної мембрани, сегментування, локалізація хроматину в ядрі, хромосомні аберації (структурні зміни хромосом), зморщування або пікноз ядра, вакуолізація цитоплазми тощо.

У деяких випадках неспецифічні зміни можуть переходити у специфічні, наприклад, вакуолізуючий вірус SV-40 спричиняє утворення вакуолей у цитоплазмі клітин. Реєстрування таких змін дає підставу твердити про наявність або відсутність вірусу в культурі кліин. Належність вірусу до певного типу можна встановити лише за допомогою серологічних реакцій.

  1. Інтерференція – передбачає пригнічення цитопатичної дії . Реакція гемадсорбції – це здатність клітин, інфікованих вірусом, адсорбувати на своїй поверхні еритроцити. Ця реакція характерна для представників родин вірусів, що мають гемагглютинін у складі суперкапсидної оболонки (родини Orthomyxoviridae, Paramyxoviridae). ) проба, яка відбиває зміни метаболізму клітин у процесі репродукції у них вірусу, що впливає на показники рН культурального середовища.

7. Суперінфікування – поява цитопатичних змін у культурі клітин під впливом іншого вірусу.

8. Іммунофлюоресценція – специфічне світіння в культурах клітин, інфікованих вірусами, що виникає

під дією ультрафіолетового опромінення, у разі обробки сироватками, міченими флюорохромами дії одного вірусу під впливом іншого, або дією інтерферонів.