Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІРУСОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
12.13 Mб
Скачать

2.3. Характеристика вакцинальних препаратів

Для проведення активної імунізації використовують різні види біологічних препаратів, головними з яких являються вакцини і анатоксини. Нині для профілактики інфекційних захворювань застосовують слідуючі типи вакцин (таблиця. 7) :

1. Вакцини, включаючі цілісні убиті мікроорганізми, наприклад, кок-люшна, брюшнотифозна, холерна (бактерійні вакцини) або інактивовані вірусні вакцини - гриппозна, поліомиелітна - вакцина Солка.

2. Анатоксини, що містять інактивований токсин, що виробляється микробом - збудником, наприклад, дифтерійний, правцевий анатоксини.

3. Вакцини, що складаються з живих ослаблених вірусів, : паротит, грипозна, поліоміелітна і інші.

4. Вакцини перехресні, що містять живі міикроорганізми, імунологічно схожі із збудником даногї хвороби, але при введенні людині ослаблену інфекцію, яка захищає від важчої хвороби. До цього типу відноситься віспяна вакцина (з вірусу коров'ячої віспи) і вакцина БЦЖ (з мікроба, що викликає туберкульоз рогатої худоби).

5. Хімічні (молекулярні) вакцини, що складаються з фракций убитих мікроорганізмів (тифозно-паратифозних, пневмококів менингококів).

6. Генноінженерні рекомбінантні, до складу яких входять синтетичні поліпептиди, що відповідають за складом хімічному складу антигену збудника. Антигени збудника можуть бути синтетичними, або отриманими від організмів, генетично далеких від збудника хвороби. Таким чином, наприклад, одержано один з антигенів вірусу гепатиту В (HBs-Ag), синтезований клітинами дріжджів (Saccaromyces cerevisiae), у геном яких було введено один з генів вірусу гепатиту В, що відповідає за синтез HBs-антигену.

7. Асоційовані вакцини, до складу яких входить декілька моновакцин.

Прикладом асоційованих вакцин є вакцина проти червоної висипки, кору та паротиту. До складу подібних вакцин входять , як правило, слідуючі компоненти:

1. Активні або імунізуючі антигени;

2. Рідка основа;

3. Консерванти, стабілізатори, антибіотики;

4. Допоміжні засоби.

Активним антигеном можуть виступати живі віруси або фрагмент генома збудника, що кодує вироблення специфічних антигенів (рекомбінантні вакцини). У деяких вакцинах як імунізуючий антиген виступає єдиний очищений компонент збудника (наприклад, HВs антиген вірусу гепатиту В) в інших - повний комплекс у вигляді самого збудника

Tаблица 7

Характеристика противірусних вакцин

Вакцина

Штам

Субстрат культивуванняя

Фізичний стан

Розчинник

Адсор­бент

Консер­вант

Стабілі­затор або наповнювач

Інактиватор

Анти­біотик

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Антирабічна культуральна інактивована і концентрована

Фіксований вірус сказу "Внуково-32"

Культура клітин нирок сирійських хом'яків

Суха

Дистилл. вода

Сахароза, желатоза

УФ-опромінення

Канаміцин

Вакцина проти гепатиту В рекомбінантна "Эндже-рикс-В"

Дріжджі Sассhагоmyces ctгеvуsiае

з геном

НВs Аg

Живільне середовище

Жидка

А1203

Мертіолят

Грипозні, живі, інтраназальні

Подтїи А(Н1N1),

А(НзN2), тип В

Курячі ембріони

Суха

Пептон

Мономіци ністатін

Гриппозні инактивовані

Подтипи-А, тип В

Курячі ембріони

Жидка

Формаль­дегід

Альбумвн людини,

сахароза

УФ-опромінення

Желтої лихоманки, жива

17Д

Курячі ембріони

Суха

0,9% NаС1

Кліщевого енцефа­літу культуральна інактивована

205

Культура клітин курячого ембріону

Жидка

А1203 гель

Кліщевого енцефа­літу культуральна концентрована инактивированная

Софьін або 205

Культура клітин курячого ембріону

Суха

гель

А1203 гель

Сахароза, желатін, альбумін людини

Формаль­дегід

Канаміцин

Корева жива

Л 16

Фібро-бласти японських перепелів

Суха

Сбалансований розчин солей раствор

Сорбіт, желатоза

Канаміцин або неомицин

Червона висипка, жива (Пастер Мерье)

КА27/ЗМ

Діплоїдні клітини людини

Суха

Дістільована вода

Ку-лихоманка, жива

М-44

Курячій ембріон

Суха

0,9% NаС1

Паротитна жива

Фибро-бласти японських перепелів

Суха

Розчин солей

Сорбіт, желатоза

Канамицинили неомицин

Поліомиелітна жива

Себина I, II, III типа

Культура клітин нирок зеленої мавпи

Жидка

М§С12

Канамицин или неомицин

Полиомиелитна інактивована (Пастер Мерье)

Інактиврваниц вірус полірміеліту I

Культура клітин

VЕRО

Жидка

2 -феноксиетанол

Формаль­дегід

Неоміцин стрептомі-цин поліміиксін

Японського энцефалитукультуральна інактивована

Пекін-1

Культура нирок сірійських хомячків

Жидка

А1203

Формаль­дегід

Формаль­дегід

Основою вакцини, зазвичай, служить стерильна вода або сольовий розчин, але може бути і складна рідина для культури тканин, використаної для вирощувашшя вірусу. Незважаючи на очищення, в таких вакцинах можуть знаходитися білки або інші компоненти, що потрапили з середовища або біологічної системи, в якій отримана вакцина (наприклад, яєчний білок у вірусних вакцинах, отриманих на курячих ембріонах). Природно, що у осіб з підвищеною чутливістю до цих компонентів можливі важкі алергічні реакції, аж до анафілактичного шоку.

Консерванти, стабілізатори і антибіотики потрібні, передусім, для заробігання бактеріальному забрудненню або стабілізації імунізуючого антигену. Наприклад, в протидифтерійній вакцині як консервант використовується сіль ртуті (мертиолят), а в коровій вакцині можуть бути слідові концентрації неоміцину або канаміцину. Проте їх кількість в сучасних вакцинах дуже мала, і вони істотно не впливають на якість вакцин. Але у осіб, чутливих до одного з цих компонентів, можливі алергичні реакції, і тому завжди рекомендується перед введенням вакцини уточнити анамнез на предмет виявлення гіперчутливості до складових вакцини, що дозволяє звести до мінімуму ризик небажаних реакцій.

Допоміжні засоби при виготовленні вакцин застосовують з метою підвищення ангигенных властивостей імунізуючого компонента і подовження його дії. Для цього використовують з'єднання алюмінію (наприклад, для стабілізації дифтерійного і правцевого анатоксина).

Нині перспективним засобом реалізації програми отримання безпечних і перспективних вакцин є застосування досягнень сучасної генетичної інженерії і біотехнології з використанням різноманітних експресії (бактерії, дріжджі, клітини ссавців, клітини і личинки комах).

Бактерійні системи експресії виявилися малопродуктивними, крім того, продуковані ними білки не набувають нативної конфігурації і потребують складної і дорогої процедури їх очищення. Ефективною виявилася експресія генів сторонніх білків в дріжджах, що дозволило розробити і освоїти виробництво рекомбінантних дріжджових вакцин проти гепатиту В.

Клітини ссавців, як і клітини і личинки комах, більш перспективні для отримання продуктів ДНК-технологій, проте тут потрібне вивчення безпеки їх застосування, спрощення і здешевлення методів очищення антигенів при їх крупноомасштабному виробництві.

Як "живі фабрики" біологічно активних речовин розглядаються клоновані трансгенні тварини.

У 1992 р.. ВООЗ і Консорціум філантропічних організацій звернули увагу на розробку у рамках "Ініціативи в області отримання дитячих вакцин", що вказує на здатність трансгенних рослин (зокрема, тютюну) до експресії поверхневого антигена вірусу гепатиту В (HВsAg). Ці дослідження відкрили можливість використання їстівних компонентів рослин у якості оральних вакцин. Фахівцями відділення молекулярної біології Інститута Пастера в Тегерані сконструйована химерна конструкція, що містить ген HВsAg вірусу гепатиту В, що знаходився під контролем 35S промотора віруса мозаїки кольорової капусти, яка і була в подальшому використання для отримання трансгенної картоплі. Незважаючи н те, що рівень експресії антигена в бульбах картоплі в 3-5 разів поступався рівню експресії HbsAg, в дріжджах (250мкг на 400 міліграм загального білку), вважають що можливості трансгенної картоплі далеко не вичерпані.

Окрім HВsAg в листі і бульбах картоплі розроблені способи експрессвї антигенів ВІЛ, ящура, Продуктивність поліпептиду gp41 ВІЛ досягала 2 г на кг біомаси листя вигны. Показана можливість експресії протективного глікопротеїду вірусу сказу в транс-генных томатах.

Дослідниками з Boyce Thompsen Inst. For Plant Research і університету в Мериленді в дослідах на добровольцях проведено випробування "їстівної" вакцини на основі трансгенної картоплі що несе у своєму геномі гени антигенів E. coli. Встановлено, що поїдання невеликих шматочків сирої трансгенної картоплі привело до вироблення специфічної імунної відповіді у 10 з 11 добровольців.

Сконструйовані трансгенні рослини батата, що містять гении, які відповідають за синтез антигенів вірусу Норволк, що викликає кишкові растройства. Передбачається розробка чіпсів на основі таких трансгенних бананів, предна-значенных для захисту військових контингентів від дії агентів біологічної зброї в польових умовах.

В цілому можна зробити висновок про те, що трангенні організми, здатні до експречії сторонніх білків є альтернативою традиційним способам отримання антигенів патогенних вірусів.