Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TURISTIChNYe_KRAYiNOZNAVSTVO___A_ALL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

13. Індія – країна храмів.

Печерний комплекс в Карла (неподалік Бомбея). Довжина головного храму - 40 м, висота і ширина - 15 м. Збереглися дерев'яні балки з тису, вздовж стін тягнуться ряди колон. Капітелі представляють собою групи слонів, на колінах яких сидять генії. Навпроти входу, біля задньої стіни, знаходиться ступа, увінчана триярусним зонтом. Храми Північної Індії імітують органічні, рослинні форми, плавно, хвилеподібно нарощувані об'єми ніби виростають з цоколю будівлі. Індуїстські храми до епохи Гуптів були невеликі - дерев'яні, з плескатими дахами і товстими стінами. Тепер вони стають кам'яними і тягнуться вгору. Основною в індуїстському храмі є вежа (шікхара) над невеликим святилищем з фігурами або символами богів. Цю форму використовували також буддисти: у той самий період (IV-VI стст.) був споруджений згаданий храм у Бодх-Гаї біля місця прозріння Будди.

14. Непал – країна свят і гірського туризму.

Офіційна назва - Королівство Непал. Державний устрій - конституційна монархія. Глава держави - король. Законодавча влада належить королю і двопалатному парламенту, який складається з Палати представників і Національної ради. Виконавча влада належить королю і Раді Міністрів (уряду) на чолі з прем'єр-міністром.

Географічне розташування - країна знаходиться у передгір'ї Гімалаїв, межує з Китаєм (спільний кордон - 1236 км) та Індією на півдні, сході і заході (1690 км). Довжина Непалу з заходу на схід - 885 км., з півночі на південь - від 145 до 241 км.

Площа території - 140,8 тис. кв. км (94 місце в світі).

Адміністративний поділ - 14 зон, які поділяються на 75 районів.

Кількість населення - 25,284 млн. осіб (на липень 2001 р.). Столиця - Катманду - 712,8 тис. осіб.

Туризм є важливим джерелом валютних надходжень. Іноземців приваблюють насамперед індуїстські і буддистські культові споруди. Обслуговування західних альпіністів також стало джерелом стабільного заробітку місцевих жителів гімалайських поселень, особливо шерпів.

27. Особливості туризму Куби.

Міжнародний туризм є основою валютних надходжень (острів відвідують 1.5 млн. осіб, щороку прибутки становлять понад 1 млрд. доларів). Вічнозелена рослинність, ріки, карстові височини, вкриті лісом, піщані пляжі приваблюють туристів з усього світу. Південь острова є традиційним місцем полювання. На Пн. узбережжі знах. відомий пляж із чорним піском. У Гавані розташований найбільший у Америці зоопарк, а на березі затоки – найбільший у світі акваріум. На території тур. центру «Сороа » знах. експериментальна станція з вирощування орхідей, де нараховується до 4000 їх видів (друга за розмірами орхідей у світі після Бостонської ). У Кубі розвивається лікувально - оздоровчий та спорт. туризм (дайвінг, рибна ловля тощо).

29. Природно-географічні та етнічні особливості Австралії та Океанії як складова їх тур. Харак-ки.

Австралія, Нова Зеландія і численні острови у Центр. і Пд.-Зх. частині Тихого океану утвор. особливий регіон – Австралію і Океанію. Однак Австралія і Океанія не поєднані ні природними, ні культ., ні соц.-економ. чинниками. Океанію утвор. кілька тисяч островів, що розташовані на великому просторів у центр. і пд.-зх. частині Тихого океану. Загалом площа регіону становить 9 млн. км2, із яких на Австралію припадає 7,7 млн. км2. Загальна площа суходолу Океанії порівняно невелика і становить приблизно 1,3 млн. км2. При цьому два її найбільші острови – Нова Гвінея і Нова Зеландія займають маже 90% площі її суходолу, і лише 10% решта островів.

Острівне положення Океанії зумовило своєрідність її природи. Ландшафти островів формуються екваторіальним, тропічним, субтропічним і помірним поясами. Для великих гористих островів характерна висотна поясність ландшафтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]