Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologia_suspilistvo_3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Т. М. Шумінська

Державна екологічна інспекція в

Одеській області

ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЛОЖЕНЬ ОРГУСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ В УКРАЇНІ

Стаття підготовлена за документами Мінприроди України, Програми Розвитку ООН, Глобального Екологічного Фонду, документом “Національна екологічна політика України: оцінка і стратегія розвитку” (підготовлений в рамках проекту ПРОО/ГЕФ “Оцінка національного потенціалу в сфері глобального екологічного управління в Україні”, 2007 ).

Четверта конференція міністрів охорони довкілля “Довкілля для Європи”, що відбулась у м. Оргус (Данія, 1998), одностайно ухвалила “Конвенцію про доступ до інформації, участь громадськості у процесі ухвалення рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища”, до якої Україна приєдналася 1999 р. (ратифікована Законом України № 832-Х1V від 6 липня 1999).

Конвенція сприяє переходу на демократичні принципи побудови громадського суспільства, формуванню екологічної свідомості населення; вихованню небайдужих до проблем навколишнього середовища членів суспільства, які усвідомлюють свої права в екологічній сфері і починають розуміти взаємозалежність власного здоров’я і стану навколишнього середовища, піклуються про довкілля для себе і наступних поколінь.

Удосконалення доступу до екологічної інформації та участь громадськості в процесі ухвалення рішень у рамках чинної Конвенції підвищує якість ухвалених рішень і їх виконання, сприяє поліпшенню інформування громадськості про екологічні проблеми, надає громадськості можливості висловлювати свою занепокоєність і дає змогу органам виконавчої влади забезпечувати належним чином урахування інтересів населення.

Підписавши у червні 1994 р. Угоду про партнерство і співпрацю з ЄС (ЕU Partnership Cooperation Agreement), Україна зобов’язалася наблизити своє законодавство до вимог Європейського Союзу (ЄС). Законодавство ЄС визнає важливість прозорості і участі громадськості в екологічному управлінні. Вимоги ЄС щодо доступу до інформації та участі громадськості в ухваленні екологічних рішень є горизонтальними, оскільки стосуються всіх гілок екологічного права.

Чинне законодавство ЄС включає Директиву 90/313/ ЄЕС про свободу доступу до інформації про довкілля з поправками (“Директива про екологічну інформацію”) та Директиву 85/337/ ЄЕС про оцінку деяких громадських і приватних проектів щодо довкілля з поправками, внесеними Директивою 97/11/ЄС (“Директива про екологічну оцінку”), а також кілька законодавчих актів ЄС, які надають громадськості конкретних прав щодо доступу до інформації й участі в ухваленні екологічних рішень.

Директива 90/313/ЄЕС про свободу доступу до інформації про довкілля встановлює загальне право громадян на будь-яку екологічну інформацію, якою володіють державні органи, включно, на інформацію про всі адміністративні заходи, такі як видача дозволів і ліцензій.

Директива 85/337/ЄЕС про оцінку деяких громадських і приватних проектів щодо довкілля з поправками, внесеними Директивою 97/11ЄС (“Директива про екологічну оцінку”), забезпечує участь громадськості в ухваленні рішень щодо пропонованих проектів. Разом із самою екологічною оцінкою запити про згоду на розвиток мають бути оприлюднені у відповідний термін, щоб дати можливість висловити свою думку стосовно надання згоди на розвиток. Конкретна процедура таких консультацій може включати визначення місць, де можна ознайомитися з результатами екологічної оцінки, способу інформування громадськості і типу консультацій, а також відповідних часових рамок для різних стадій цієї процедури.

Директива 96/61/ЄС щодо інтегрованого запобігання забрудненню довкілля та його зменшення вимагає від країн-членів забезпечення того, щоб запити на одержання дозволів на нові виробництва або на істотні зміни наявних виробництв були доступні для громадськості протягом достатнього періоду, який дасть змогу громадськості висловити свої зауваження до того, як уповноважений орган управління ухвалить рішення. Рішення уповноваженого органу, включно з копією дозволу, а також результати моніторингу згідно з наданим дозволом, які має уповноважений орган, також повинні бути надані для ознайомлення громадськості.

За висновками іноземних експертів, у рамках українсько - данського проекту “Допомога Україні у впровадженні Оргуської конвенції”, який було завершено у березні 2003 р., українське законодавство щодо багатьох питань Оргуської конвенції є прогресивнішним, однак відсутність механізмів прямої дії і більшості нормативно-правових актів перешкоджає успішному виконанню вимог Оргуської конвенції. Окремі норми Оргуської конвенції є в Законах України: “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про екологічну експертизу”, “Про інформацію”, “Про звернення громадян”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”, “Про планування і забудову територій”, “Про об’єднання громадян”, “Про місцеве самоврядування”, “Про молодіжні и дитячі громадські організації”.

Міністерством охорони навколишнього природного середовища України відповідно до вимог Оргуської конвенції підготовано Закон України “Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України в зв’язку з ратифікацією Україною Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в ухваленні рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища”. Він був ухвалений Верховною Радою України 28 листопада 2002 р. (за № 254-1V).

Для розроблення реальних маханізмів виконання Оргуської конвенції Мінприроди України підготувало проекти двох постанов Кабінету Міністрів України про затвердження двох положень, які мають сприяти виконанню вимог Оргуської конвенції всіма органами виконавчої влади. За рекомендацією Кабінету Міністрів України Мінприроди України підготувало замість постанов два накази (від 18 грудня 2003 р. за № 168, 169) “Про затвердження Положення про участь громадськості у прийнятті рішень у сфері охорони довкілля” і “Про затвердження Положення про порядок надання екологічної інформації” і зареєструвало їх у Мін’юсті України 4 лютого 2004 р. за № 155/8754 і 156/8755.

Після вступу Оргуської конвенції в силу в Україні активізувалися дії органів виконавчої влади щодо створення відкритої інформаційної системи . Були створені веб-портали Кабінету Міністрів і органів виконавчої влади, що розширило можливості доступу населення до інформації про їх роботу не тільки за допомогою преси, радіо і телебачення.

Для створення умов щодо збирання, обробки й аналізу екологічної інформації та інформування громадськості було затверджено Постанову Верховної Ради України від 04.11.04 р. № 2169-1V “Про інформування громадськості з питань, що стосуються навколишнього середовища” та Доручення Прем’єр-Міністра України від 17.11.2004 р. “До Постанови Верховної Ради України від 4 листопада 2004 р.”, якими передбачено розробку і затвердження до 30 грудня 2004 р. двох положень: “Про щоквартальне інформування населення через засоби масової інформації про об’єкти, які є найбільшими забруднювачами навколишнього природного середовища (10 об’єктів)”; “Про мережу загальнодержавної екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи”.Початок функціонування мережі загальнодержавної інформаційно-аналітичної системи було заплановано на 2005 рік. Однак така система створена не була.

Для вдосконалення в Україні централізованої структури ухвалення рішень на державному рівні і децентралізованої – на регіональному й місцевому рівнях за участю громадськості затверджені такі державні документи:

-Указ Президента України від 31 липня 2004 р. “Про забезпечення умов для більш широкої участі громадськості у формуванні і реалізації державної політики”;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1378 “Деякі питання забезпечення участі громадськості у формуванні і реалізації державної політики”;

-Постанова Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1378 “Деякі питання забезпечення участі громадськості у формуванні і реалізації державної політики”;

У згаданому вище Указі Президента України Кабінетові Міністрів України доручалося:

-розробити і затвердити порядок проведення консультацій з громадськістю;

-створити громадські ради при органах виконавчої влади всіх рівнів і органах місцевого самоврядування;

-роз’яснити в засобах масової інформації зміст законодавства про участь громадськості у формуванні і реалізації державної політики;

-організувати підвищення кваліфікації щодо глибокого вивчення сучасних комунікативних технологій;

-доручити Держкомітету телебачення і радіомовлення України завершити розроблення рекомендацій для органів виконавчої влади всіх рівнів щодо порядку обробки пропозицій громадськості, опублікованих у засобах масової інформації, а також отриманих під час проведення консультацій з громадськістю;

-рекомендувати органам місцевого самоврядування вжити додаткових заходів для забезпечення участі громадян і їх об’єднань в обговоренні та вирішенні важливих питань місцевого значення.

З метою створення нормативно-правової бази для реальної участі громадськості в ухваленні екологічно важливих рішень були затверджені:

-Постанова Кабінету Міністрів України від 18 травня 2005 р. № 356 “Про додаткові заходи щодо залучення громадськості до участі у формуванні та реалізації державної політики”;

-Доручення Прем’єр-Міністра України від 24 вересня 2005 р. № 48164/1/1-05 «До Указу Президента України від 15 вересня 2005 р. № 1276/2005 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”.

Доступ до екологічної інформації

Для підвищення рівня інформування громадськості щодо проблем навколишнього середовища в системі Міністерства охорони навколишнього природного середовища здійснено такі заходи:

- у 2000 р. створено веб-сторінку Мінприроди України, а у 2003 р. веб-портал (http: // www. menr. gov.ua), на якому розміщують екологічну інформацію, матеріали, присвячені діяльності Громадської ради при центральному апараті Мінприроди України та його територіальних органах; окрему веб- сторінку Оргуського інформаційно-тренінгового центру;

- Міністерство та його структурні підрозділи щороку готують національні доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні, в регіонах;

- регулярно як Міністерство, так і його підрозділи, проводили прес-конференції і брифінги для засобів масової інформації;

- за сприяння Мінприроди України відкрито Оргуський інформаційно-тренінговий центр у Міністерстві та в областях.

- за результатами виконання проекту ЄС “Інформація, освіта та поінформованість громадськості нових незалежних держав (ННД)”, який був завершений у грудні 2004 р., Міністерством підготовлені посібники для держслужбовців, громадськості, призначені для поширення інформації про права населення, гарантовані Оргуською конвенцією.

Література

1. Національна екологічна політика України : оцінка і стратегія розвитку / Мінприроди України, Програма Розвитку ООН, Глобальний Екологічний Фонд Coheright, 2007 ПРООН України. – К., 2007. – С .139-140.

О.А. Шукліна - Матюшкина.

Секція “Урбоекологія” Одеського

будинку вчених

ДОСВІД СПІВПРАЦІ НАУКОВОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ м. ОДЕСИ З МІСЦЕВИМИ ОРГАНАМИ САМОВРЯДУВАННЯ

Ратифікація Оргуської конвенції рядом країн, у тому числі й Україною, посилила роль громадськості в справі захисту та поліпшення навколишнього природного середовища. Успіх державної екологічної політики в значній мірі залежить від активності та ініціативи на місцях. Вирішити екологічні проблеми не можна без участі влади, державних, наукових, бізнесових структур, громадських організацій та місцевого населення.

Формування механізму впливу громадськості на процес прийняття владних рішень, спрямованого на реалізацію Оргуської конвенції, починається з відкритого обговорення найважливійших екологічних питань. Прикладом може бути діяльність секцій «Урбоекологія» та секції прикладної екології «Таубманівські читання» Одеського будинку вчених.

За підтримки міської адміністрації та природоохоронних органів секція спільно з Асоціацією міст України і громад і Спілкою роботодавців створили інноваційний центр бізнес-інкубаторних технологій. Цей центр є структурним підрозділом Одеського регіонального відділення Асоціації, що відповідає Закону України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.02 р. Підготовлено також положення про «Інноваційний бізнес-інкубатор», відпрацьовано структуру та склад координаційної ради.

Діяльність «Інноваційного бізнес-інкубатора», що передбачає підтримку проектів, спрямованих на розробку і впровадження інноваційних технологій, наукових ідей та їх популяризацію, сприяє реалізації «Програми соціально – економічного розвитку Одеської області на 2006-2012 роки», “Програми розвитку туристично – рекреаційної та курортної галузі в Одеській області на 2003–2010 роки”, «Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів”, розвитку підприємницької ініціативи, створенню сприятливих стартових умов для приватного бізнесу в м. Одесі та Одеській області. Це, у свою чергу, вирішує питання працевлаштування громадян, у тому числі в депресивних районах Одеської області.

Особлива увага приділяється проектам, що мають природоохоронне значення та поліпшують стан здоров’я місцевого населення. Вирішення цієї задачі обумовлює проведення низки заходів:

- формування, підтримка, забезпечення використання інформаційного банку інноваційних розробок, ідей, запатентованих винаходів, новітніх технологій;

- проведення маркетингових досліджень з метою виявлення пробілів у діяльності тих підприємств, які не мають сертифікації за системою європейських стандартів захисту навколишнього природного середовища;

- формування інформаційного банку замовлень на проведення семінарів, “круглих столів” та консультацій з питань сертифікації окремих підприємств, кластерних структур, утворених за рішенням громади.

27 лютого 2006 року в Одеському будинку вчених відбулася прес-конференція на тему: «Завдання та мета Бізнес-інкубатора інноваційних технологій», а також презентація проекту. У прес-конференції взяли участь представники ЗМІ.

На засіданнях секції «Урбоекологія» розглянуто такі питання:

-реалізація соціального проекту «Екологічний моніторинг за допомогою агрегованих показників». Проект, розрахований на півроку, передбачає встановлення залежності соціальних умов життєдіяльності, здоров”я людини від стану навколишнього середовища.

18-19 червня 2006 року на регіональній науково-технічній виставці-конкурсі інноваційних проектів (присвячена Дню науки України) у виставковому павільйоні Одеського інноваційно-інформаційного центру «ІНВАЦ» у рамках «Інноваційного бізнес-інкубатора» було представлено п’ять проектів Одеської державної академії холоду, а також проект “реанімації” ландшафту полів фільтрації у м. Одесі Одеської державної академії будівництва. У виставці взяли участь представники місцевих органів влади, наукові та академічні інститути, конструкторські бюро, підприємства та організації Одеської області. Зареєструвалося 40 учасників.

З 2000 року секція “Урбоекологія” проводить роботу з розвитку туристичної індустрії в державі, у тому числі в Причорномор’ї, Одеському регіоні, та з вирішення екологічних проблем Чорного моря.

На засіданнях секції пожвавилась, активізувалася діяльність учених, фахівців, громадськості, працівників туристичних фірм, спрямована на відродження курортної справи в Одеському регіоні, на організацію екологічного туризму. Громадськість донесла до владних структур (Одеської обласної держадміністрації, Одеського міськвиконкому) свою позицію, інформацію про діяльність у цьому напрямі. Починаючи з 2003 року, тепер уже за підтримки Управління зовнішньоекономічної діяльності, європейської інтеграції облдержадміністрації та Одеського міськвиконкому, стали проводитися заходи, засідання, зустрічі, «круглі столи», на яких обговорювалися проблеми розвитку туризму в Причорномор’ї, в Одеському регіоні, пропозиції щодо вирішення цих проблем.

У березні 2004 року на міжнародній виставці «Євромісто» у виставковому комплексі Одеського морського торговельного порту секції представили експозицію «Муніципальна мережа інноваційних технологій бізнес-інкубаторів» та взяли участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Стратегія розвитку міст шляхом євроінтеграції» за участі мерів міст. У травні на міжнародному симпозіумі-фестивалі проектів курортно-туристичної діяльності «Чорноморська каравела-2004», який відбувся в Одесі, була прочитана доповідь на тему: «Інноваційний бізнес-інкубатор з підготовки спеціалістів для туристичної діяльності». Організатори заходу: Державна туристична адміністрація України, виконавча дирекція Фонду соціального страхування, Національна туристична організація, Одеська облдержадміністрація, Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації і курортології, Університет туризму, економіки і права, Міністерство освіти і науки України, Центр науково-технічної, економічної і правової інформації Одеської національної юридичної академії. Участь у симпозіумі взяли 150 учених і фахівців з різних міст України і країн СНД, представники наукових, комерційних та виробничих структур, органів влади. Доповідь була опублікована у збірнику матеріалів симпозіуму. Саме така співпраця з владними структурами сприяла прийняттю в 2003 році і реалізації «Програми розвитку туристично-рекреаційної та курортної галузі в Одеській області на 2003-2010 роки».

6 квітня 2006 року в Одеському будинку вчених був підписаний перший договір між «Інноваційним бізнес-інкубатором» і заступником голови Одеської організації Національної спілки художників України Г.М. Лєкаревою-Нікітіною та віце-президентом Спілки мариністів м.Одеси В.С. Потеряйко про спільне інвестиційне розроблення проекту «Арт-туризм». Мета та завдання проекту – залучення туристичних потоків у депресивні райони Одещини, України, організація туристичних маршрутів по куточках природи нашого краю з проведенням майстер-класів для бажаючих прилучитися до прекрасного, до живопису на пленері, створення за допомогою творів мистецтва, плакатів, виставок привабливого іміджу цих місць, а також підвищення інтересу покоління, що підростає, до історії, археології місць, де вони живуть.

Актуальність проекту також у тому що:

-проект дає можливість реально перейти до вивчення своєї історії і відродити любов до традицій через створення творів мистецтва не тільки художниками, але і пересічною людиною – у рамках проекту художники проводять майстер-класи;

-проводиться робота з визначення нових туристичних місць на берегах Чорного моря, рік, лиманів і малих водойм України;

  • майстер-класи з учасниками проекту “Арт-туризм” проводяться не тільки художниками, а також представниками інших професій – проект передбачає участь музикантів, письменників, поетів, журналістів України та зарубіжжя, місцевого населення;

  • у місцях здійснення проекту проводяться пересувні виставки творів живопису, графіки, фотографій, плакатів, створених на пленері, на основі місцевих краєвидів;

-під час проведення виставок передбачається читання мистецтвознавчих лекцій, проведення “круглих столів” за участі істориків, археологів, працівників райадміністрацій, студентів і школярів.

Наразі разом з міською адміністрацією планується підготовка сайта для розміщення картин, представлених аматорами-художниками в Одеському будинку вчених. Це сприятиме подальшому розвитку проекту «Арт-туризм», саме як міжнародного проекту. Крім того, видано альбом репродукцій картин цих художників, туристичну карту центру Одеси. У рамках цього проекту передбачається розвиток дитячого «Арт-туризму». Завдяки цьому проекту для талановитих дітей, учнів «шкіл мистецтв», учасників конкурсів дитячого малюнка та лауреатів цих конкурсів будуть організовані поїздки по заповідних місцях України. Планується також створити міжнародний музей дитячої творчості.

Проект «Арт-туризм» здійснювався за підтримки Головного управління зовнішньоекономічної діяльності, європейської інтеграції Одеської облдержадміністрації, Одеського міськвиконкому, Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря .

13.02.07 р. на засіданні секції «Урбоекологія» був підписаний рамковий договір щодо спільної діяльності між управлінням екобезпеки міськвиконкому та Інноваційним бізнес-інкубатором. У проекті програми соціально-економічного розвитку м. Одеси на 2007 рік управлінням екобезпеки міськвиконкому заплановано проведення моніторингу стану підземних та поверхневих вод, а також атмосферного повітря. Ті самі завдання стояли перед виконавцями проекту «Зіставлення узагальнених показників забруднення навколишнього природного середовища із зростанням захворюваності населення», який проводився у рамках Інноваційного бізнес-інкубатора. Цей проект посів друге місце у номінації “Охорона довкілля та захист навколишнього середовища” на конкурсі «Соціальне замовлення», який проводила Одеська міська рада у 2006 році.

Конкурс “Соціальне замовлення” дає можливість зробити самостійний проект – проект досліджень проблем депресивних районів –Жевахової гори та полів фільтрації – у вигляді збірника наукових статей, а також створити “дерево проблем” та “дерево рішень” депресивних районів Жевхової гори та полів фільтрації; компонувати проекти, які враховують існуючі проблеми; пропонувати способи ефективного використання цих територій.

У 2008 році інноваційний центр брав участь у всеукраїнському екологічному конкурсі “До чистих джерел”, організованому Міністерством охорони навколишнього природного середовища України. У конкурсі проект посів третє місце у номінації “Екологічний туризм”, виконавці проекту нагороджені почесною грамотою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

У рамках роботи секції “Урбоекологія” під час засідань “круглих столів” проводиться робота, а також обговорюються пропозиції щодо створення міської екологічної ради, адже ще жоден інвестиційний проект не може бути здійснений без громадської екологічної експертизи.

НАШІ АВТОРИ

Аксанюк Віктор Михайлович – директор департаменту рекреаційного комплексу та туризму Одеського міськвиконкому

Александров Борис Георгійович – доктор біологічних наук, директор

Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського НАН України

(Одеська філія)

Андронаті Сергій Андрійович – доктор хімічних наук, професор, академік НАН України, член Президії НАН України, голова Південного наукового центру НАН України, директор Фізико- хімічного інституту ім. О.В.Богатського НАН України

Бабич Ірина Вікторівна – завідувач відділу комунальної гігієни Санітарно-епідеміологічної станції м. Одеси

Бельницька Ольга Миколаївна – заступник директора з бібліотечної роботи Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького, заслужений працівник культури України

Буркінський Борис Володимирович – доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України,заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії

Верба Юрій Дмитрович – незалежний експерт, член міжнародної робочої групи” Морські береги” Російської АН

Волошин Денис Валентинович кандидат економічних наук, працівник Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України

Геращенко Юрій Євгенович – в.о. голови громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області, президент екологічної громадської організації “Екологічний центр сталого розвитку України”

Грандова Марія Олександрівна – науковий співробітник сектора досліджень стану морських біоценозів Українського наукового центру екології моря

Гриневецький Сергій Рафаїлович –депутат Верховної Ради України

Дербоглав Ігор Альбинович – начальник управління екологічної

безпеки Одеського міськвиконкому

Долгова Юлія Анатоліївна – головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю сектора моніторингу, інформації та зв’язків з громадськістю Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області

Дудник Дмитро Сергійович науковий співробітник сектора досліджень стану морських біоценозів Українського наукового центру екології моря

Желтов Ігор Костянтинович – начальник відділу з охорони, використання і відтворення тваринного світу Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря

Зайцев Ювеналій Петрович – доктор біологічних наук, академік НАН України, головний науковий співробітник Одеської філії Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського НАН України, заслужений діяч науки і техникі України

Зедгенідзе Вахтанг Автандилович

– кандидат технічних наук,

професор, декан факультету енергетики і господарського будівництва Інституту гідротехнічного будівництва

Капочкін Борис Борисович – кандидат геолого- мінералогічних наук, доцент кафедри “Автоматизовані системи моніторингу навколишнього середовища” Одеського державного екологічного університету

Капочкіна Анастасія Борисівна – аспірантка Одеського державного екологічного університету, головний держінспектор відділу державного екологічного контролю земельних ресурсів та надр Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря

Кириченко Павло Іванович – громадський інспектор Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря

Кліментьєв Іван Миколайович – головний державний лікар Санітарно- епідеміологічної станції м. Одеси

Ковалишина Світлана Петрівна – кандидат біологічних наук, завідувач сектора біологічних досліджень біоценозів моря Українського наукового центру екології моря

Крутякова Валентина Іванівна – перший заступник начальника Державного управління екології та природних ресурсів в Одеській області Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

Кучеренко Наталія Василівна – кандидат географічних наук, доцент кафедри “Океанологія та морське природокористування” Одеського державного екологічного університету

Леонова Світлана Вікторівна науковий співробітник Українського державного центру стандартизації і контролю якості природних і преформованих засобів Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України

Лихачев Сергій Анатолійович – начальник Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

Лісобей Володимир Олександрович – доктор медичних наук, заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України

Лошкарьова Ніна Петрівна – фахівець еколого-інформаційно-аналітичного сектора довідково-інформаційного відділу Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького

Максимова Катерина Андріївна – завідувач сектора екології довідково-інформаційного відділу Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького, аспірантка Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України.

Михайлов Валерій Іванович – доктор географічних наук, завідувач кафедри “Океанологія та морське природокористування” Одеського державного екологічного університету

Нікіпєлова Олена Михайлівна – кандидат хімічних наук, керівник Українського державного центру стандартизації і контролю якості природних і преформованих засобів Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології МОЗ України

Осипов Валерій Борисович – доктор економічних наук, доктор філософії, професор Міжнародної кадрової академії при ЮНЕСКО і Раді Європи, заступник голови Одеської обласної організації Партії зелених України

Патлатюк Євген Григорович – начальник відділу державного аналітичного контролю Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

Поліщук Ігор Валентинович - начальник відділу державного екологічного контролю морського середовища та стаціонарних об’єктів Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

Примак Віталий Олександрович – начальник Державного управління екології та природних ресурсів в Одеській області Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

Псахис Борис Йосипович- доктор технічних наук, професор, директор державного підприємства “Науково-технічний інженерний центр проблем водоочищення та водозберігання” Фізико-хімічного інституту ім. О.В. Богатського НАН України

Сафранов Тимур Абісалович – доктор геолого-мінералогічних наук, професор, завідувач кафедри “Прикладна екологія” Одеського державного екологічного університету

Співакова Ганна Ігорівна лікар відділу комунальної гігієни Санітарно-епідеміологічної станції м. Одеси

Степаненко Сергій Миколайович – доктор фізіко-математичних наук,

професор, ректор Одеського державного екологічного університету,

голова комісії з екології, охорони навколишнього середовища та

збалансованого природокористування Міністерства освіти і науки

України

Степанов В’ячеслав Миколайович доктор економічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України

Стрелець Катерина Юріївна – завідувач сектора моніторингу, інформації та зв’язків з громадськістю Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області

Третьяк Ірина Петрівна науковий співробітник відділу наукових досліджень та охорони морських біоценозів Українського наукового центру екології моря

Тріщик Оксана Володимирівна – завідувач епідеміологічного відділу Санітарно-епідеміологічної станції м. Одеси

Хумарова Ніна Іполитівна – кандидат економічних наук, старший науковий співробітник відділу економічного регулювання природокористування Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України

Шалімов Микола Олексійович – доктор сільськогосподарських наук,

професор Одеського національного політехнічного університету, ректор

Університету екологічних знань Одеської державної наукової бібліотеки

ім. М. Горького

Шумінська Тетяна Миколаївна головний спеціаліст з інформації та зв’язків з громадськістю Державної екологічної інспекції в Одеській області

Шукліна-Матюшкіна Олена Анатоліївна – кандидат економічних наук, керівник секції “Урбоекологія” Одеського будинку вчених

ЗМІСТ

М.О. Шалімов

До читача............................................................................................3

С.А. Андронати, Б.И., Псахис

Чистая вода для Одесского региона…………………………… 5

Б.В.Буркинский., Н.И.Хумарова

К проблеме экологической безопасности функционирования

топливно- энергетического комлекса в береговой зоне

Придунавья ……………………………………………………….10

В.О. Примак

Екологічні проблеми в Одеській області та шляхи їх

вирішення …………………………………………………………19

С.А. Лихачев,Э.Г. Патлатюк,, В.І. Поліщук.

Екологічний стан морського середовища у зоні діяльності

Державної екологічної інспекції з охорони довкілля Північно-

Західного регіону Чорного моря....................................................39

И.А. Дербоглав .

Экология города …………………………………………………48

В.М. Аксанюк.

Развитие туристической деятельности в Украине, Одесском

регионе, Одессе .............................................................................56

И.В. Бабич., А.И. Спивакова

Проблемы качественного питьевого водоснабжения

в г. Одессе ……………………………………………………… 63

О.М.Бельницька

Наукова бібліотека в системі безперервної екологічної

освіти ...........................................................................................66

Ю.Д. Верба.

Сравнительная оценка современной украинской и

мировой практик берегоукрепления в зоне рекреации

Одесской области ……………………………………………….70

І.К. Желтов, П.І., Кириченко.

Стан рибних ресурсів басейну Чорного моря, їх охорона

та регулювання промислу...........................................................75

Капочкин Б.Б., Михайлов В.И. , Кучеренко Н.В.

Изменение гидрохимического климата Мирового океана – одна

из причин глобального потепления............................................80

Кліментьєв І.М., Тріщик О.В.

Сучасні способи знезаражування питної води...............................83

С.П. Ковалишина, И.П. Третьяк, М.А. Грандова, Д.С. Дудник.

Мониторинг состояния гидробионтов прибрежных акваторий г.

Одессы ...............................................................................................90

В.И.Михайлов,Б.Б. Капочкина.

Увеличение кислотности вод Мирового океана – глобальная

экологическая катастрофа …………………….. ………………96

О.М.Нікіпєлова , С.В. Леонова

Мінеральні води України: питання дослідження та

контролю якості…………………………………………………100

В.Б. Осипов.

Чтобы почувствовать вкус воды, необходимо ощутить

жажду! ………………………………………………………… 105

С.М.Степаненко

Концептуальні підходи до формування освіти в

інтересах сталого розвитку в Україні ………………………110

Н.А. Шалимов.

Адаптация Украины к новым климатическим условиям.....118

В.І.Вернадський і сьогодення: концептуальні питання

розвитку вчення про біосферу.Матеріали науково-практичной

конференції…………………………………………………………126

С.Р.Гриневецький .............................................................................. 129

Ю.П. Зайцев

Развитие фундаментальных идей В.И. Вернадского в

исследованиях по биологии и экологии Черного моря.............130

Б.Г.Александров

Практическая реализация идей В.И. Вернадского в решении

актуальных проблем экологии моря ..........................................139

В.А.Зедгенидзе.

Проблемы подтопления территорий вУкраине……………….145

С.П.Ковалишина.

Современное представление о биоценозах в свете идей В.И.Вернадского о ноосфере.......................................................... .148

В.А.Лисобей.

Влияние транспорта на биосферу…………………………………152

К.А. Максимова

Біосфера – царина життя………………………………………….158

Т.А.Сафранов

Экологическая доминанта формирования общества

ноосферного типа..............................................................................162

В.Н. Степанов , Д.В. Волошин.

Проблемы и принципы биосферосовместимости экономики в

контексте ноосферных идей...........................................................166

Н.А.Шалимов .

Золотой фонд мировой науки……………………………………176

Реалізація Оргуської конвенції – умова розвитку демократії у сфері охорони навколишнього природного середовища, соціально -політичної демократії у цілому. Матеріали науково-практичної конференці. (В рамках тижня місцевої демократії в Україні ) . Матеріали науково-практичной конференції...........................................................................................184

Ю.Е. Геращенко

Проект Стратегии и плана внедрения положений Орхусской конвенции в Украине, Одесском регионе на период до 2020 года (основне направления и пути реализации)......................................188

В.І.Крутякова, К.Ю.Стрелець,

Ю.А. Долгова Н.П. Лошкарьова

Реалізація Оргуської конвенції в Одеському регіоні................. 194

В.И.Крутякова

Незамеченный юбилей ……............................................................207

Н.П. Лошкарева

Доступ к информации – основа демократии, обеспечение

участия граждан в государственном управлении, их права жить

в здоровой окружающей среде…………....................................209

Т.М. Шумінська

Впровадження Оргуської конвенції в Україні.............................217

О.А.Шукліна-Матюшкина.

Досвід співпраці наукової громадськості м. Одеси з місцевими органами самоврядування .......................... ....................................228

Наші автори.........................................................................................232

Наукове видання

ЕКОЛОГІЯ І СУСПІЛЬСТВО

Збірник наукових праць

Університету екологічних знань

Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького

Випуск ІІІ

Укладачі :

Ольга Миколаївна Бельницька, Ніна Петрівна Лошкарьова

Редактор І.С. Шелестович

Технічний редактор О.О. Дементьєва

Обкладенка М.А. Балобанов

Комп’ютерний набір Н.П. Лошкарьова

Підписано до друку 25.12.2008.

Формат 60х84 1/8 Папір офсетний.

Наклад. 200 прим. Гарнітура Petersburg C. Друк офсетний.

Фіз. друк. Арк.32,5 Ум. Друк.арк.. 30,0

Обл.- вид.арк. 18, 12

Зам. №

Видавнично-поліграфічне підприємство “ Друкарський дім”

Свідоцтво ДК № 1732 від 29.03.2004.

Одеса, Італійський бульвар, 1

Тел.: 32-82-04

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]