Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать
  1. Вплив різних видів процесів на роботоздатність машин

Умовно всі процеси, що відбуваються в машині і впливають на зміну її технічного стану, на певному етапі можна поділити на оборотні та необоротні.

Оборотні процеси тимчасово змінюють параметри деталей, вузлів і всієї системи в деяких межах без тенденції прогресивного по­гіршення. Наприклад, пружна деформація пружин, ресор, гумових амортизаторів, яка протягом міжремонтного періоду або терміну служби може і не призвести до відмови. Однак з точки зору фізичних явищ наслідком оборотних процесів є руйнування від втомленості, тому про оборотні процеси можна говорити, маючи на увазі обме­жений відрізок часу.

Необоротні процеси призводять до прогресивного погіршення технічних характеристик при поступовій зміні їх протягом усього періоду взаємодії. Найхарактернішими необоротними процесами є спрацювання, корозія, втомленість, перерозподіл внутрішніх напру­жень і деформація деталей за рахунок взаємодії внутрішніх і зовнішніх силових факторів.

За швидкістю всі процеси можна поділити на три групи: ті, що відбуваються швидко, середньої швидкості та повільні (рис. 7).

Рис. 7. Взаємодія машини із середовищем

Процеси, які відбуваються швидко, мають періодичність зміни, що вимірюється частками секунди. Ці процеси закінчуються в межах циклу роботи машини і знову виникають при наступному циклі. До них належать процеси, які виникають внаслідок сил тертя в рухомих з'єднаннях, коливання робочих навантажень, а також інші, що впливають на взаємне положення вузлів машини в кожний момент часу і спотворюють цикл її роботи.

Процеси середньої швидкості пов'язані з періодом безперервної роботи машини, їхня тривалість вимірюється в хвилинах і годинах. Вони призводять до монотонної зміни початкових пара­метрів машини. До цієї категорії належать як оборотні процеси (за рахунок зміни температури машини та навколишнього середовища), так і необоротні (спрацювання, корозія, накопичення втомленості).

Повільні процеси тривають дні й місяці та оцінюються міжоглядовими та міжремонтними періодами. До них належить спрацювання основних елементів машини. Для створення роботоздатної машини треба забезпечити високу стійкість проти спрацювання її пар тертя.

  1. Класифікація відмов

Конструкційні відмови виникають внаслідок конст­рукторських прорахунків. Наприклад, конструкційні елементи не були достатньо міцними, не були захище­ні від корозії і т. ін. У цьому випадку недоскона­лість конструкції буде властива усім машинам даної серії.

Технологічні відмови пов’язані з умовами вироб­ництва. Причиною виникнення цих відмов є не дотри­мання технології виробництва. Такі порушення, як правило, стосуються лише певної частини виготовле­них машин. До найбільш типових дефектів технології слід віднести: дефекти плавлення (пористість, неметалічні включення, розшарування, усадочні раковини), дефекти зварювання (тріщини, залишкові напруження, термічні пошкодження окремих ділянок основного матеріала, недостатня глибина шва), дефекти термообробки (перегрів, гартувальні тріщини).

Експлуатаційні відмови виникають внаслідок неправильної експлуатації технічних об'єктів. До експлуатаційних відмов можна віднести забруднення мастильних і паливних фільтрів, розрегульованість клапанів, послаблення зовнішніх кріплень і т. ін.

Відмови внаслідок спрацювання пов’язані з про­цесом нормальної експлуатації машини. Прикладом таких відмов може бути спрацювання корінних і ша­тунних шийок колінчастих валів.