Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать
  1. Показники безвідмовності відновлюваних технічних об’єктів

Параметр потоку відмов. Поняття „параметр потоку відмов” ґрунтується на фіксації моментів відмов технічних об’єктів без урахування часу відновлень. Моменти відмов формують їх потік. В якості характеристики потоку відмов використовують ведучу функцію потоку Ω(t) – математичне сподівання (середнє значення) кількості відмов за певне напрацювання. Кількість відмов за будь-який інтервал напрацювання від t до t + Δ t визначають за формулою

, (11)

де - кількість відмов за інтервал Δ t.

Відношення кількості відмов за інтервал Δ t →0 до його величини дає параметр потоку відмов

. (12)

Параметр потоку відмов ω(t) являє собою швидкість появи відмов у міру зростання напрацювання і вимірюється у відмовах на одиницю напрацювання.

Середній параметр потоку відмов порівняно з параметром потоку відмов відображає кількість відмов за скінчений проміжок часу t1 t t2 :

. (13)

Напрацювання на відмову – це відношення напрацювання відновлюваного технічного об’єкта до кількості його відмов на протязі цього напрацювання, тобто

. (14)

  1. Показники довговічності

Середній строк служби - це математичне сподівання календарної тривалості експлуатації технічного об’єкта від початку експлуатації до його переходу у граничний стан.

Призначений (повний) ресурс – це сумарне напрацювання технічного об’єкта, при досягненні якого експлуатація об’єкта повинна бути припинена. Призначений ресурс вказується, як правило, в технічній документації з огляду на безпеку експлуата­ції і економічність.

Гарантійне напрацювання – це напрацювання, яке гарантує для технічного об’єкта підприємство-виробник, за умови дотримання правил експлуатації, зберігання і транспортування.

Гамма-відсотковий ресурс - це напрацювання технічного об’єкта, протягом якого він не досягає граничного стану із заданою ймовірністю γ, що виражається у відсотках.

Гамма-відсотковий ресурс визначають із рівняння

. (15)

Наприклад, у випадку розподілу Вейбулла, враховуючи формули (1), (6) та (15), одержимо

. (16)

Логарифмуючи це рівняння, матимемо

, (17)

звідки визначимо tγ

. (18)

  1. Показники ремонтопридатності

Ймовірність відновлення – це ймовірність того, що час відновлення роботоздатного стану технічного об’єкта не перевищує задане значення.

Час відновлення містить час, затрачений на пошук причини та усунення наслідків відмови. До часу відновлення не відносять наперед заплановані перерви у виконанні ремонту, а також перерви, зумовлені відсутністю потрібних запасних частин.

Математичний апарат для визначення ймовірності відновлення в заданий час аналогічний до того, що застосовувався для визначення ймовірності безвідмовної роботи. В розрахунках визначають ймовірність того, що розглядувана випадкова величина виявляється меншою, ніж задане значення, тобто

, (19)

де tЗ - заданий (нормативний) час відновлення, а tВ - розрахунковий час відновлення.

Середній час відновлення – це математичне сподівання часу відновлення роботоздатного стану технічного об’єкта після відмови:

, (20)

де т – кількість виявлених та усунених відмов, tві – час відновлення і – ї відмови.

Гамма – відсотковий час відновлення – це час, протягом якого відновлення роботоздатного стану технічного об’єкта буде здійснено з ймовірністю γ, вираженою у відсотках.

Фізичний зміст цього показника та математичний апарат для його оцінки не відрізняється від гамма – відсоткового ресурсу.

Коефіцієнт доступності – це відношення основної трудомісткості виконання робіт при ремонті TО (год.) до суми основної трудомісткості та трудомісткості додаткових робіт ТД через погіршену доступність (год.):

. (21)