Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать
  1. Основні етапи розвитку науки про надійність

Перший етап (1943-1958 рр.) називають „олівцево-паперовим”. Цей період характеризується накопичен­ням статистичної інформації про відмови технічних об'єктів, причому подія відмови розглядалась, як фатальна неминучість. Перші організації з досліджен­ня питань надійності технічних об'єктів були створені у США.

Другий етап (1958-1968рр.) характеризується широким експериментуванням з метою виявлення фактичної надійності технічних об’єктів і перегля­дом концепції про фатальну неминучість відмов. Був встановлений взаємозв'язок між конструкцією техніч­них об'єктів, технологією їх виготовлення та причи­нами відмов.

Третій етап з 1968 р. по теперішній час харак­теризується зближенням теорії надійності, як матема­тичної науки, з технічними дисциплінами, що призве­ло до її інженерної спрямованості. Встановлено необхідність промислового контролю надійності технічних об'єктів на підприємствах.

  1. Постановка завдання та забезпечення надійності

Розрахунки деталей машин на надійність складні, оскільки в основі інженерного завдання з визначення параметрів машини з урахуванням, наприклад, спрацювання, корозії та втомленості лежать складні фізичні процеси, що призводять до втрати роботоздатності машини протягом певного часу.

Фізика відмов настільки складна, що й досі ще неповністю закінчено навіть перший етап розрахунків - відшукання закономірностей процесів руйнування матеріалів. Лише для таких процесів як руйнування внаслідок втомленості та для деяких простіших видів спрацювання, є закономірності, що описують ці процеси.

У складніших випадках дослідники часто перебувають лише на стадії розкриття механізму руйнування, які ще не мають мате­матичної закономірності, що описує даний процес. Проте розкриття лише механізму руйнування дає змогу добирати стійкіші матеріали та визначати область їх застосування.

Однак без знання законів перебігу процесів неможливо розраховувати швидкість втрати даним вузлом роботоздатності, а також прогнозу­вати його залишковий ресурс.

Отже, можна зробити такі висновки. По-перше, нагальна проблема фізики відмов - відшукання закономірностей процесів руйнування. Такі закономірності є базою для інженерних розрахунків машин на безвідмовність і довговічність. По-друге, розробка методів розрахунку машини на надійність потрібна для того, щоб аналітично встановити показники, що харак­теризують зміну її роботоздатності в часі.

Лише аналітичні розрахунки машини на безвідмовність і довго­вічність дають змогу оцінити даний варіант машини ще на стадії проектування, виключити фактор часу при одержанні показників надійності машини, що розробляється, значно скоротити обсяг випробувань, на основі прогнозу відшукати оптимальні рішення щодо зміни параметрів машини під час експлуатації.

Лекції 2, 3, 4, 5. Показники надійності машин План

  1. Загальна характеристика.

  2. Показники безвідмовності невідновлюваних технічних об’єктів.

  3. Показники безвідмовності відновлюваних технічних об’єктів.

  4. Показники довговічності.

  5. Показники ремонтопридатності.

  6. Показники збережності.

  7. Комплексні показники надійності.

  8. Показники надійності складних технічних систем.

Література [1, 2, 6, 7 ]