Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать
  1. Показники збережності

Під час зберігання та транспортування технічні об’єкти зазнають шкідливого впливу, наприклад, коливань температури, вібрації, дії атмосферних опадів або просто вологого повітря. Через це технічний об’єкт може бути у нероботоздатному і навіть граничному стані.

Середній строк збережності – це математичне сподівання строку збережності, який визначають, як календарну тривалість зберігання чи транспортування технічного об’єкта, протягом якого показники надійності залишаються у встановлених межах.

Гамма-відсотковий строк збережності – це термін збережності, що досягається технічним об’єктом із заданою ймовірністю γ, вираженою у відсотках.

Фізичний зміст цього показника та математичний апарат для його оцінки не відрізняється від гамма – відсоткового ресурсу.

Рис. 5. Визначення гамма-відсоткового строку збережності

На приведеному нижче графіку (рис. 5) 90% строк збережності об’єктів відповідає t1 , а середній строк збережності рівний t2. При зберіганні протягом строку t3 виходить з ладу 80% об’єктів.

Слід розрізняти збережність технічного об’єкта до введення в експлуатацію та збережність об’єкта в період експлуатації. У другому випадку термін збережності входить як складова частина в термін служби.

Гамма-відсотковий (іноді й середній) термін збережності вказують у технічній документації.

  1. Комплексні показники надійності

Комплексні показники надійності, на відміну від одиничних, характеризують одночасно кілька властивостей технічного об’єкта, однак і вони не окреслюють увесь комплекс властивостей надійності об’єкта, тому їх слід розглядати разом з одиничними показниками надійності.

Коефіцієнт готовності технічного об’єкта визначається, як відношення часу безвідмовної робо­ти Т до суми часу безвідмовної роботи і часу від­новлень ТВ і показує, яку долю складає час, коли об’єкт є роботоздатним:

. (22)

Коефіцієнт технічного використання - це відношення напрацювання технічного об’єкта за деякий період експлуатації до суми цього напрацю­вання і часу простоювань:

, (23)

де tсум. - сумарне напрацювання об’єкта за деякий період експлуатації, tрем. - час ремонтів об’єкта за вказаний період експлуатації, tобс. – час профі­лактичних обслуговувань об’єкта за вказаний період експлуатації.

8. Показники надійності складних технічних систем

Лісогосподарську машину чи комплекс машин можна розглядати, як складну технічну систему, кожний елемент якої має певний рівень надійності.

Ймовірність безвідмовної роботи складної техніч­ної системи можна визначити із формули

, (24)

де Рi(t) - ймовірність безвідмовної роботи і - того елемента в системі на протязі часу t; n - кількість елементів у системі.

Для прикладу розглянемо систему, що складається із шести елементів

. (25)

Отже, ймовірність безвідмовної роботи системи завжди менша від ймовірності безвідмовної роботи кожного складового елемента. Найпростіший шлях під­вищення надійності складних технічних систем поля­гає у підвищенні безвідмовності тих її елементів, відмови яких призводять до виходу із роботоздатного стану системи. Надійність системи в цілому визначає самий слабкий елемент, а тому його виявлення важлива задача теорії надійності.