Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Надійність машин.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Лекція 18. Плани випробувань План

  1. Основні положення.

  2. Плани випробувань [NUN,[NUT],[NUr],[NU(T,r)].

  3. Плани випробувань [NRT],[NRr],[NR(T,r)].

  4. Плани випробувань [NMT], [NMr], [NMT], [NM(r, T)].

  5. Рекомендації щодо застосування планів випробувань.

Література [2]

  1. Основні положення

Передбачено основні типи планів випробувань, які умовно поз­начають:

[NUN], [NUT], [NUr], [NU(T,r)],

[NRT], [NRr], [NR(T,r)],

[NMT], [NMr], [NMT], [NM(r, T)],

де N - кількість об’єктів, що підлягають випробуванню; U - плани, за якими випробування здійснюють до першої відмови (об’єкти, що відмовили, не замінюють на нові); Т - встановлене напрацювання або календарна тривалість випробувань; r - кількість відмов або граничних станів, до виникнення яких ведуть випробування; R - плани, за якими випробування ведуть до першої відмови (об’єкти, що відмовили, замінюють на нові); М - плани, за якими випробовують відновлювані об’єкти (після кожної відмови об’єкт відновлюють); Т - наперед задане сумарне напрацювання або час випробування по всіх об’єктах.

  1. Плани випробувань [NUN,[NUT],[NUr],[NU(T,r)]

За планом [NUN] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, не відновлюють і не замінюють на нові. Випробування здійснюють до виникнення відмов або граничних станів усіх N об’єктів.

За планом [NUT] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, не відновлюють і не замінюють на нові. Випробування здійснюють до наперед заданого часу Т.

За планом [NUr] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, не відновлюють і не замінюють на нові. Випробування здійснюють до наперед заданої сумарної кіль­кості відмов r.

За планом [NU(T, r)] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, не відновлюють і не замінюють на нові. Випробування при­пиняють, коли сумарна кількість відмов досягла r, або після закінчення сумарного по всіх об’єктах часу випробувань (напрацювань) T, залежно від того, яка з цих умов виконана раніше.

  1. Плани випробувань [NRT], [NRr], [NR(T,r)]

За планом [NRT] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, замінюють на нові. Випробування здійснюють до наперед заданого часу Т.

За планом [NRr] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, замінюють на нові. Випробування здійснюють до наперед заданої сумарної кількості відмов r.

За планом [NR(T,r)] випробовують N об’єктів. Об’єкти, що відмовили, замінюють на нові. Випробування при­пиняють, коли сумарна кількість відмов досягла r, або після закінчення сумарного по всіх об’єктах часу випробувань (напрацювань) T, залежно від того, яка з цих умов виконана раніше.

  1. Плани випробувань [NMT], [NMr], [NMT], [NM(r, T)]

За планом [NMT] випробовують N об’єктів. Об’єкти після кожної відмови відновлюють. Кожний об’єкт випробовують до закінчення часу випробування або напрацювання Т.

За планом [NMr] випробовують N об’єктів. Об’єкти після кожної відмови відновлюють. Кожний об’єкт випробовують до наперед заданої сумарної кіль­кості відмов r.

За планом [NMT] випробовують N об’єктів. Об’єкти після кожної відмови відновлюють. Випробування припиняють по закінченні сумарного по всіх об’єктах часу випробування або напрацювання Т.

За планом [NM(r,T)] випробовують N об’єктів. Об’єкти після кожної відмови відновлюють. Випробування припиняють, коли сумарна по всіх об’єктах кількість відмов досягла r або по закінченні сумарного по всіх об’єктах часу випробування (напрацювання) Т залежно від того, яка з цих умов виконана раніше.