Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ніколенко С.С. 2008 р..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать

Тема 2. Господарство та економічна думка

на етапі ранніх цивілізацій (до VIII ст. до н.е.)

 

Методичні рекомендації до вивчення теми

Первісна доба була найтривалішою в історії людства. Матеріальна культура первісного суспільства поділяється на кам’яний, бронзовий і ранній залізний віки. Найважливішими рисами первісної доби були перехід від привласнюючого до відтворюючого господарства, існу­вання роду як господарської одиниці. Склалися два типи госпо­дарської цивілізації: східне і античне рабство. Вивчення східного рабства слід розпочати зі Стародавнього Єгипту (ІV тис. до н. е.) та інших країн Сходу. При ознайомленні з економічними поглядами представників країн Стародавнього Сходу необхідно звернути увагу на особливості соціально-економічного розвитку цих країн, еконо­мічну роль держави. Активна участь держави в господарському житті сприяла формуванню специфічного, так званого азіатського способу виробництва, що й зумовило виникнення проблем, пов’язаних з осмисленням меж, співвідношенням державної, общинної та особистої власності, трактуванням суті економічних категорій і законів.

Мета теми: визначити особливості економічного розвитку ста­родавніх цивілізацій, їхній вплив на формування і розвиток еко­номічної думки.

 

Основні проблеми теми, на які слід звернути увагу

Форми господарства у первісному суспільстві. Економічна думка країн Давнього Сходу, Єгипту, Месопотамії. Цивілізація Шумеру. Особливості її господарського розвитку. Закони Хаммурапі. Три­пільська культура в давній історії України.

 

Логіка розкриття теми

Вивчення цієї теми слід розпочати зі з’ясування проблеми взаємо­дії людини та природного середовища у стародавньому суспільстві. Розкрити, де, як і чому виникли землеробство, скотарство, перші ремесла. Дати характеристику господарства за періоду кам’яного, бронзового і залізного віків.

Необхідно звернути увагу, що трипільська культура на території України існувала одночасно з найдавнішими цивілізаціями світу. Розглянути причини розкладу первіснообщинного ладу та типи стародавніх цивілізацій.

Економічна думка стародавнього світу відображала стан соціально-економічного та політичного розвитку тогочасних суспільств. Пи­семні джерела, на підставі яких можна досліджувати економічну думку Стародавнього Сходу, це, як правило, збірники законів, юри­дичні акти, документи господарської звітності та трактати про управління державою і державним господарством.

Про економічну думку Стародавнього Єгипту можна довідатися насамперед з творів державних чиновників (писарів), адміністративно-господарських документів, різних повчань – творів дидактичного характеру.

Економічна думка Месопотамії представлена відомою пам’яткою XVIII ст. до н. е. – законами вавилонського царя Хаммурапі, які, в цілому, є системою правових норм, спрямованих на регулювання соціально-економічних відносин у Вавилоні.

У результаті вивчення теми стануть зрозумілими такі основні поняття: форми господарства у первісному суспільстві; основні твори, що характеризують розвиток економічної думки країн Дав­нього Сходу, Єгипту, Месопотамії; особливості господарського розвитку цивілізації Шумеру; закони Хаммурапі; трипільська культура.

 

План семінарського заняття 1

4.4. Основні етапи господарської еволюції первісного суспільства, їхня характеристика.

5.5. Господарський розвиток держав Стародавнього Сходу.

6.6. Економічна думка Стародавнього Сходу.