Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

1) Розкрити місце ціни в системі ринкових відносин

Найбільш поширені визначення ціни

Ціна – грошовий вираз вартості товару

З погляду споживача ціна товару - це сума грошей, що він згодний сплатити продавцю в конкретних ринкових умовах. З погляду виробника (продавця) ціна визначається витратами, необхідними для виробництва та продажу даного товару

Функції ціни

1. Облікова - інформаційна ( дає змогу визначити вартість витрат на виробництво товару та розрахувати прибуток від його реалізації. 2. Стимулююча - заохочувальний або стримуючий вплив ціни на виробництво та споживання певних видів продукції. 3 Розподільча. На підставі встановленої ціни відбувається перерозподіл національного доходу між різноманітними еконо­мічними галузями економіки 4. Балансування попиту і пропозиції. ціна, стимулюючи виробництво при дефіциті продукції і стримуючи його при надлишку товарів, забезпечує динамічний баланс між попитом і пропозицією.

5. Критерій раціонального розміщення виробництва — за допомогою цін здійснюється переміщення капіталів у ті сектора та галузі економіки, де можна одержати більш високий прибуток.

2) Урахування витрат при формуванні ціни. Класифікація витрат.

Обсяги витрат впливають на рішення виробника про те, які товари й у якій кількості йому випускати. Підприємство встановлює таку ціну на товар, яка б давала можливість покривати витрати на виробництво, розповсюдження, реалізацію товару та забезпечила отримання певного прибутку.

Витрати виробництва і реалізації - це фактичні витрати сировину, матеріали, різного роду послуги, виражені в грошовій формі.

Витрати виробничо-збутового процесу прийнято підрозділ на постійні і змінні.

Змінні витрати - це витрати на реальне здійснення цільової діяльності, заради якої була створена фірма, вони залежать від обсягу виробництва продукції.

Постійні витрати - це витрати на створення умов для здійснення цільової діяльності, вони не залежать від обсягу виробництва І залишаються незмінними при певних коливаннях обсягів виробництва.

Валові або сукупні витрати - загальні (повні) витрати діяль­ності підприємства, складаються з суми постійних та змінних витрат. Середні витрати підприємства - частина валових витрат, що припадає на одиницю товару. Граничні витрати показують, які витрати повинно понести підприємство, щоб збільшити випуск продукції на одну одиницю. Прирісні витрати - ті види витрат, що змінюються при змінах цін і обсягів продажу

3)Корисність товару як основа його оцінки покупцями. корисність - можливість задоволення конкретних потреб та інтересів людей/ Якісна характеристика корисності товару: Властивості товару, які задовольняють певні потреби споживачівКількісна х-ка: Кількісно визначена міра відповідності властивостей товарів потребам попиту. Кількісні показники корисності товарів визначаються: - обсягами реалізації продукції на ринку; - сумою прибутку; - економією від реалізацій новой продукції; - економією від зниження витрат.Гранична корисність товару - ринкова основа, що визначає ціну попиту.

Загальна економічна цінність товару - це ціна кращого з доступних покупцеві альтернативних товарів (ціна байдужості) плюс цінність для нього тих властивостей даного товару, які –відрізняють його від цієї кращої альтернативи (цінність різниць).Формування загальної економічної цінності товару для споживача можна визначити таким чином: Загальна цінність = ціна байдужості + позитивна цінність різниць - від'ємна цінність різниць.