Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

66. Навести етапи розрахунку економічної цінності товару

Розрахунок економічної цінності товару складається з 4 основних етапів:

- етап 1 - визначення ціни байдужості. На даному етапі необхідно встановити ціну та властивості товару, який покупці вважають найкращим за співвідношенням ціна - якість серед реально доступних їм товарів-аналогів;

- етап 2 - визначення всіх параметрів, які відрізняють товар фірми як в кращий так і в гірший бік від товару-аналогу;

- етап 3 - оцінка цінності для покупця різниць в параметрах товару фірми та товару-аналогу;

- етап 4 - визначення економічної цінності товару шляхом підсумовування ціни байдужості та оцінок цінності різниць товару фірми від товара-аналога.

67.Розкрити сутність ефекту уявлення про наявність замінюючих товарів.

Ефект уявлення про наявність замінюючих товарів - покупець тим більше чутливий до ціни товару, чим вище вона стосовно цін товарів, що сприймаються покупцем як аналоги. Тобто чим менш клієнт обізнаний у даному ринку, тим менш ефективні рішення він приймає.

68.Надати класифікацію цін по території дії

світові - ціни, за якими відбуваються великі комерційні угоди з оплатою у вільно конвертованій валюті. Світовими є експортні й імпортні ціни.

загальнодержавні — ціни, що діють на території усієї країни і змінюються тільки спеціальними постановами державних органів;

місцеві - ціни на товар в межах деякого регіону, міста.

69.Надати визначення ефекту складності у порівнянні товарів – як фактору чутливості покупців до рівня цін

Ефект складності у порівнянні товарів - покупці менш чутливі до рівня цін широко відомих товарів чи товарів відомих фірм, якщо порівняння товарів щодо властивостей і цін ускладнено.

70.Надати визначення ефекту частини витрат на товар у доходах споживачау – як фактору чутливості покупців до рівня цін.

Ефект частини витрат на товар у доходах споживача - чутливість покупця до рівня ціни тим більше, чим вище витрати на придбання товару за абсолютною величиною чи у відсотках від загальної суми наявних у покупця коштів.

71.Надати визначення ефекту кінцевої корисності, як фактору чутливості покупців до рівня цін.

Ефект кінцевої корисності - покупець більш чутливий до ціни проміжного товару, чим більшу частку займає ціна цього товару в загальних витратах на досягнення кінцевого результату.(При побудові будиночку покупець буде більш чутливий до рівня цін на цеглу, а найменш - до ціни на фарбу, цвяхи).

72.Надати визначення ефекту розподілу витрат – як фактору чутливості покупців до рівня цін

Ефект розподілу витрат - чим більшу частину витрат на покупку товару несуть треті особи, тим менше чутливість покупця до рівня його ціни.(Якщо за номер у готелі сплачує фірма, то бізнесмен буде знімати дорогий номер, якщо він сам платить – то дешевший).

73.Надати визначення ефекту “справедливості” ціни – як фактору чутливості покупців до рівня цін

Ефект справедливості ціни - покупець більше чутливий до ціни, яка істотніше виходить за межі діапазону, у якому покупець вважає ціни "справедливими" чи "обґрунтованими»

74. Розкрити сутність ефекту поділу витрат – як фактору чутливості покупців до рівня цін.

Ефект поділу витрат - споживачі менш чутливі до ціни товару, якщо він використовується разом з раніше придбаним основним товаром. (Якщо придбаний столик за кольором та текстурою підходитиме до раніше придбаних меблів, то чутливість до його ціни менша).

75. Назвати основні цілі ціноутворення.

1)Орієнтовані на прибуток (максимізація п., отримання бажаного п., досягнення віддачі на вкладений капітал) 2)Орієнтовані на збут (максимізація виручки, збільшення частки ринку) 3) Пов*язані з конкуренцією (стабілізація цін, позиціонування товару стосовно конкурентів)

  1. Визначення економічного виграшу споживача – частина заг.ек.цінності тов., яка = цінності для покупця тих властивостей даного товару, які відрізняють останній від кращої альтернативи.

  1. Розкрити сутність знижки “ за невідомість” - Премія за репутацію - надбавка, яку покупці готові заплатити за те, що товари даної фірми завоювали гарну репутацію своєю якістю та надійністю. Тому фірма, що виходить на ринок, змушена знижувати ціну товару у порівнянні з його загальною економічною цінністю на величину "знижки за невідомість". Особливо це характерно для ринку складнотехнічних виробів, де існує багато відомих фірм, що випускають товари - замінники.

78. Визначити особливості розрахунку собівартості на основі обліку повних та прямих витрат Для розрахунку собівартості у світовій практиці використовують два методи:

а) метод обліку повних витрат;

б) метод обліку прямих витрат.

Суть першого методу полягає в розрахунку одиниці продукції, яка містить у собі всі сукупні витрати, пов'язані з виробництвом. Урахування повних витрат виробництва забезпечує повне відшкодування усіх витрат і надає можливість одержання прибутку.

Метод прямого урахування витрат враховує вплив зміни обсягу виробництва на зміну витрат.

Система обліку прямих витрат базується на розмежуванні їх на постійні та змінні залежно від обсягу виробництва. Як відомо, зі збільшенням або зменшенням обсягів виробництва змінні витрати на виробництво одиниці продукції залишаються сталими, а постійні -змінюються.

  1. Встановити критерій класифікації типів ринків – х-тер та стурінь свободи конкуренції та ціноутворення.

80. Навести сутність та приклади вибіру товару в якості “збиткового лідеру продажу” - "Збитковий лідер продаж" — товар, який реалізується з мінімальним прибутком або без нього заради приваблення покупців до підприємства та покупки інших його товарів. Як "збитковий лідер продажу" може бути обрано товар, який повинен відповідати таким вимогам:

- ціни на товар добре відомі більшості споживачів;

- товар купується чутливими до рівня ціни покупцями.

  1. Надати розрахунок відносного виграшу фірми. – СМ = (АМ/ціну реаліз.)*100

  1. Розкрити сутність встановлення цін на товар шляхом визначення інтегрального показника конкурентоспроможності - ????????????????????????????

  1. Надати визначення акцізного збору та навести методи його рохрахунку Аз (акцизний збір) - непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари. На послуги не поширюється. Суму акцизного збору підприємства перераховують до Держбюджету. Акцизний збір розраховується на основі двох підходів.

Перший - тверді ставки в євро чи гривнях на фізичну або умовну одиницю продукції. При даному підході сума акцизного збору обчислюється за формулою (2):

Аз - Ас х К де Аз - сума акцізного збору; Ас - ставка акцізного збору; К - кількість товару в фізичних одиницях виміру.

Другий – у % до ціни тов.чи товарообігу. Якщо сума Аз встановлена у %, то застос. Така ф-ла: Аз=В*Ас (В-вартість тов..яку становить сума С та П; Ас – ставка Аз). Якщо формується ціна з плановою нормою прибутку, то вона з урах. суми Аз розрах.за ф-лою: Цв=(С+П)*100/100-Ас

  1. Навести класифікацію цін по каналам товарорухуціна в-ка (ціна п-ства, ціна реалізації), оптова (для продажу великими партіями), роздрібна(за якою товар реаліз кінцевому споживачу), закупівельна.

  1. Надати визначення ефекту унікальності товарів - як фактору чутливості покупців до рівня цін – чим більш унікальний тов.за своїми властивостями тим менш споживачі будуть чутливі до рівня його ціни, коли будуть порівнювати з альтернативними тов.

  1. Розкрити сутність встановлення ціни методом” на основі аналізу беззбитковості та отримання цільового прибутку” – визначення ціни відбувається з урах. витрат фірми при різних обсягах випуску, розрахунками обсягів попиту на тов.при різних рівнях ціни для отримання бажаного прибутку. Ціна розрах.за доп.графіка беззбитковості на якому визнач.різна величина витрат при різних обсягах продажу тов.Обсяги прод.залежать від рівня ціни тому необхідно мати також інфо про Келаст.