Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

25. Розкрити сутність конкуренції та її впливу на формування ціни

Конкуренція-суперництво між торговцями за ринок збуту,завоювання визначеного сегменту ринку. Збільшення ціни одним продавцем призводить до того що покупці підуть до конкурентів. Зниження ціни також не завжди ефективно-конкуренти можуть так саме знизити ціну. Та що ціни формуються загалом під впливом попиту та пропозиції. Орієнтир на ціноутворення – ринкові ціни .

27. Розкрити сутність обґрунтування цін на взаємозамінні та взаємодоповнюючі товари.

Встановлення цін на додаткові товари - це товари, що роблять використання основного товару більш комфортним.

Ця проблема є достатньо складною: необхідно вирішити - продавати основний товар окремо чи разом з додатковим товаром, що робить основний товар більш дорогим.

Встановлення цін на обов'язкове приладдя - без нього використання основного товару неможливо.

Виробники на основні товари встановлюють низьку ціну за рахунок встановлення невеликого рівня прибутку, проте прибуток

отримують від продажу обов'язкового приладдя, на яке встанов­люють ціну, що значно перевищує витрати фірми.

Якщо побічні продукти не мають цінності, а їх утилізація недешева, то все це позначиться на ціні товару. Виробник повинен вирішити питання чи з переробкою, чи з продажем побічного продукту для того, щоб знизити ціну основного продукту

26. Розкрити сутність встановлення цін у рамках товарної номенклатури, за географічним принципом та на різних етапах жцт

За географ принципом:

Вимагає прийняття рішень про встанов різних цін для споживачів в різнх регіонах країни, що пов’язано з різною вартістю доставки товару. 5 основ варіантів: 1. встанов ціни ФОБ у місцях походження товару-до вартості включають затрати на доставку то-ру до транспорту. 2. Встанов єдиної ціни з включенням до неї витрат з доставики, однакова ціна для всіх клієнтів, плата за доставку=серед сума транспортних витрат. 3. встанов зональних цін- покупці у межах кожної зони не отримують жодних цінових преваг один перед одним. 4.встанов цін з використанням базисного пункту-кліенти сплачують суму що дор вартості доставки з базисного пункту незалежно від того звідки насправді відвантаж товар. 5. встанов цін з оплатою транспорт витрат постачальником – має меті підтримувати ділові відносини з конкретним покупцем чи географ районом, проникнення на новий ринок.

Ціноутворення на основі "Життєвого циклу товару"

залежить від ЖТЦ;1єтап-розробка нового т-ру, розрах ціни попиту(верхньої межі ціни) та оцінка витрат (нижня межа ціни) прибуток відсутній; встанов ціна та визначаеться витрати підприємства, проводиться пробний маркетингю2етап-впровадж т-ру на ринок, ціна звич висока для покриття витрат на розробку та впровадження на ринок, та створення враження високої цінності товаруприбуток відсут або відєм. Застовсов стратегія зняття вершків. 3етап-зростанння,стабілін станов на ринку, вібдув задоволення початкового попиту, обсяги продажу наближ до критич рівня. ціна трохи знижується, прибуток найбільший, 4етап-зрілість або насичення ринку товаром, ціна зниж, прибуток стабіліз, та починає зниж. 5етап-витаскання з ринку, старість товару. Ціна подальше зниж, прибуток мінімум або відсут.