Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

18. Навести класифікацію цін

1. За каналами товароруху ціни поділяються на :

- ціну виробника( за якою виробниче п-во відпускає товар клієнту) - оптові ціни - за цією ціною товар продають великими партіями; - закупівельні - ціни, за якими сільськогосподарські підприємства та населення реалізують сільськогосподарську продукцію; - роздрібні - ціни, за якими товар реалізується кінцевому споживачеві.

2. За заходами регулювання ціни поділяються на:

регульовані - встановлюються чи контролюються ними органами; • вільні чи договірні - встановлюються в результаті угоди між продавцем і покупцем; • комісійні граничні - встановлюються під впливом попиту та пропозиції з урахуванням витрат підприємства.

3. За територією дії:

світові - ціни, за якими відбуваються великі комерційні угоди з оплатою у вільно конвертованій валюті.• загальнодержавні — ціни, що діють на території усієї країни • місцеві - ціни на товар в межах деякого регіону, міста.

4. За ступенем монопольності:

- монопольні - ціни на товар, що встановлюються підприємством-монополістом у даній галузі. - конкурентні (звичайні та демпінгові)

5. За часом дії:

постійні - ціни на товар, які діють понад 6 місяців; • тимчасові - діють до 6 місяців.

6. Документально затверджені ціни:

- тверді ціни - встановлені в договорі купівлі-продажу і не можуть бути змінені під час поставки товару; - базисні - ціни, які встановлюються для визначеного сорту і якості товару.

7. Ринкові:ціни попиту - ціни, за якими реалізується товар на ринку покупця;• ціни пропозиції - ціни, за якими реалізується товар на ринку продавця;• номінальні - ці ціни публікуються в прейскурантах, довідниках, біржових котировках.

8. За способом відображення транспортних витрат.- франко-призначення до ціни постачальника включаються лише витрати на доставку товару до транспортного засобу у місці продажу товару.- франко-відправлення витрати з доставки товару до покупця.

9. Біржові ціни - за ними товар реалізується під час біржової торгівлі

19. Розкрити сутність визначення економічної цінності товару

Загальна економічна цінність товару - це ціна кращого з доступних покупцеві альтернативних товарів (ціна байдужості) плюс цінність для нього тих властивостей даного товару, які –відрізняють його від цієї кращої альтернативи (цінність різниць).

Визначення економічної цінності товару

Розрахунок економічної цінності товару складається з 4 основних етапів:

- етап 1 - визначення ціни байдужості. На даному етапі необхідно встановити ціну та властивості товару, який покупці вважають найкращим за співвідношенням ціна - якість серед реально доступних їм товарів-аналогів;

- етап 2 - визначення всіх параметрів, які відрізняють товар фірми як в кращий так і в гірший бік від товару-аналогу;

- етап 3 - оцінка цінності для покупця різниць в параметрах товару фірми та товару-аналогу;

- етап 4 - визначення економічної цінності товару шляхом підсумовування ціни байдужості та оцінок цінності різниць товару фірми від товара-аналога.

.20. Навести послідовність розрахунку рівня беззбиткової зміни продажу

визначення ціни відбувається з урахуванням витрат фірми при різних обсягах випуску, розрахунками обсягів попиту на товар при різних рівнях ціни для отримання бажаного прибутку.

Ціна розраховується за допомогою графіка беззбитковості, на якому визначається різна величина витрат при різних обсягах про­дажу товару. Обсяги продажу залежать від рівня ціни, тому необхідно мати також інформацію про коефіцієнт еластичності попиту та пропозиції від ціни на даний товар.

Перевага методу ціноутворення "на основі аналізу беззбитковості та отримання цільового прибутку" така: а) можливість отримання бажаного прибутку.

Недоліки методу такі:

а) неможливість його використання при нестабільних ринкових ситуаціях;

б) велика кількість розрахунків.