Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать
  1. Надати розрахунок роздрібної ціни фірмою

Ц =С + П + А3 +Н + ПДВ + Нп + Нт,

Де С (собівартість) — виражені в грошовій формі затрати на виробництво продукції.

До складу собівартості входять:

- матеріальні витрати, витрати на оплату праці робітників, відрахування за амортизацію основних фондів та їх поточний ремонт, відрахування на соціальні заходи; оплата оренди приміщень; оплата комунальних послуг...

П (прибуток) - це форма чистого доходу, показник ефектив­ності господарювання та джерело розвитку підприємства, який воно отримує від реалізації продукції після відшкодування своїх витрат.

Існують два підходи до розрахунку прибутку: нормативний та залишковий. При нормативному розрахунку в ціну включається величина прибутку, який підприємство бажає отримати при реалізації товару на ринку.

Застосування залишкового підходу ефективно за умов існування аналогічних товарів на ринку. Підприємство від ціни товару на ринку вираховує свої витрати і, таким чином, встановлює можливу величину прибутку.

Аз- непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари.

Акцизний збір розраховується на основі двох підходів.

Перший - тверді ставки в євро чи гривнях на фізичну або умовну одиницю продукції. При даному підході сума акцизного збору обчислюється за формулою: Аз - Ас х К де Аз - сума акцізного збору; Ас - ставка акцізного збору; К - кількість товару в фізичних одиницях виміру.

Н (надбавки чи знижки) - різні нарахування або зменшення ціни при реалізації товару підприємством.

ПДВ - непрямий податок, який сплачується на всьому шляху руху товару від виробника до покупця.

ПДВ =Аз + НхПДВс, де ПДВс - ставка податку на додану вартість, %.

ПДВ та Аз, які в кінцевому результаті включаються до роздрібної ціни товару, оплачує споживач.

Нп (надбавка посередницько-збутова) - нараховується посе­редником для покриття витрат на доставку, зберігання, реалізацію товару та формує прибуток підприємства. Посередницьке - збутова надбавка розраховується у відсотках до ціни постачальника.

Склад посередницько-збутової надбавки: Нп = Во + П + ПДВ, де Во - витрати обігу посередника; П - прибуток посередника.

Економічна сутність торговельної надбавки (Нт ) — покрити витрати роздрібного торговця на доставку, зберігання, реалізацію товару та сформувати прибуток торговельного підприємства. Торго­вельна надбавка розраховується у відсотках до ціни посередника.

Надбавка торговельна Нт = Во + П + ПДВ, де Во - витрати обігу П - прибуток підприємства

Роздрібна ціна Цр=Цп + Нт

  1. Надати визначення загальної економічної цінності товару

Загальна економічна цінність товару - це ціна кращого з доступних покупцеві альтернативних товарів (ціна байдужості) плюс цінність для нього тих властивостей даного товару, які –відрізняють його від цієї кращої альтернативи (цінність різниць). Формування загальної економічної цінності товару для споживача можна визначити таким чином: Загальна цінність = ціна байдужості + позитивна цінність різниць - від'ємна цінність різниць.

61. Навести розрахунок індексу цін на сільськогосподарську продукцію.

.Індекс цін на с/г продукцію відображає зміни цін реалізації виробниками с/г про-ції.У силу сезонності с/г вир-ва найбільш ймовірним є індекс,розрахований відношенням цін даного періоду поточного року до такого ж періоду попереднього року.

62. Розкрити соціальну природу ціни

Соціальна природа ціни в тому, що вона:

1. Визначає рівень реальних доходів населення.

2. Фактор рівня життя населення.

В сукупності наведені фактори визначають соціально-економічну природу цін.

63.Розкрити сутність знижки “ декорт”

"Декорт" - за передчасну оплату порівняно із терміном, визначеним у контрак­ті, надає можливість знизити витрати, пов'язані із отриман­ням наданих креди­тів та безнадійних боргів.

64.Надати визначення ефекту звязку якості та ціни – як фактору чутливості покупців до рівня цін

Ефект зв'язку якості та ціни - покупець менш чутливий до ціни товару, якщо товар уявляється йому якісним, престижним.

(Дорогі путівки на курорт і впевненість, що якість обслуговування буде високою).

65.Розкрити сутність трудової та нетрудової теорії ціни

З погляду споживача ціна товару-це сума грошей, що він згодний заплатити продавцюв конкретних ринкових умовах.Ця концепція лежить в основі усіх нетрудових теорій. В ціні відбивається положення товару на ринку, тобто потреби в цьому товарі. Чим вища споживча корисність ти м більше грошей споживач готовий заплатити за товар.

З погляду виробника ціна визначається витратами необхідними для виробними для виробництва та продажу данного товару. На ранніх етапах розвитку товарного виробництва такими відомими економістами як Вільям Петті Адам Сміт Давид Рікардо були закладені основи так званих трудових теорій ціни. За цими теоріями суспільно корисні витрати праці на виробництво товару утворюють його вартість. Послідовним прихильником таких теорій був Карл Маркс.