Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

4)Надати оцінку ризику рішень, що приймають у ціноутворенні

Ризик у підприємництві - ступінь невизначеності результату управлінського рішення або господарської операції, вірогідності можливих витрат внаслідок настання ризикових подій.

Ціновий ризик - це економічний ризик, виникнення якого обумовлено дією економічних факторів. Він пов'язаний із здійсненням основної господарської діяльності торговельного підприємства - закупкою та реалізацією товарів. Ціновий ризик призводить до нереалізації товарів, зменшення попиту на товар та втрати частини або всього прибутку у зв'язку з невірно визначеними цінами реалізації.

5)Надати хар-ку цінових стратегії підприємства

На нові товари: 1)”Зняття вершків» - виведення товару на ринок за високою ціною, та поступове зниження ціни. 2) «Впровадження на ринок» - встановлення більш низької ціни, ніж є на ринку. 3) «Психологічного впливу» - встановлення психологічно привабливої ціни для споживача. 22,99грн.. 4) стратегія цінового лідера – одна фірма-лідер виступає ініціатором зміни ціни на ринку. 5) наслідування лідера 6)Стратегія «престижної ціни» - ціни на вироби відомих фірм. НА ІСНУЮЧІ ТОВАРИ: 1) «падаючої ціни» - ціна знижується із підвищенням попиту. 2) «довгострокової ціни» - ціна протягом довгого часу не має значних коливань 3) «сегменту ринку» - для кожного сегменту певний товар за визначеною ціною. 4) «гнучкої ціни» - зміна ціни залежить від зміни коньюктури ринку 5) «переважної ціни» - встановлення такої ціни, що буде надавати фірмі переваги перед конкурентами 6) «єдиної ціни» - єдина ціна для всіх споживачів.

6)Розкрити особливості розрахунку ціни на імпортні тов, с/г, рестор гот господ.

А. Особливості формування цін на імпортні товари

Основою для розрахунку ціни на імпортні товари є митна вартість товару - це ціна товару, яка фактично сплачена або підлягає сплаті на момент перетину митного кордону

Потім розраховують мито та митні збори, які визначаються на основі ставок, що встановлюються в євро на одиницю продукції чи у відсотках до митної вартості товару.

На підакцизні товари розраховується сума акцизного збору. Податок на додану вартість розраховується з суми митної вартості, мита та акцизного збору (на підакцизні товари).

Кінцева ціна, за якою товар надходить до торговельного підприємства, включає і вартість митного збору (оплату за оформлення документів).

Ціна продукції ресторанного господарства Црг = Цр+ Націнка ресторанного господарства

Рівень націнки на продукцію ресторанного господарства диференціюється:

За націоночними категоріями, які відповідають класу обслуговування

*Люкс

*Вища категорія

*Перша категорія

*Друга категорія

9)Охарактеризувати організація, порядок та етапи роботи при встановленні ціни

При організації роботи по встановленню цін на підприємстві доцільно передбачати:

- розробку і прийняття керівництвом підприємства політики та стра­тегії ціноутворення. - забезпечення організації, чіткого визначення функцій і відповідальності конкретних підрозділів за їх реалізацію на ринку;

- чітке визначення етапів роботи з обґрунтування та затвердження цін.

Порядок обґрунтування, розрахунку і встановлення ціни підприємством

1. Аналіз ринку, кон'юнктури і цін на товар

2. Розробка стратегії і принципів встановлення ціни

3. Визначення очікуваного ринку та встановлення попиту на плановий період

4. Аналіз цін на товари конкурентів

5. Визначення ціни пропозиції, витрат виробництва та можливої реалізації продукції при різних обсягах випуску товарів

6. Оцінка ефективності випуску та реалізації при можливих варіантах здійснення прийнятих стратегій та принципів ціноутворення

7. Вибір методу встановлення ціни

8. Розрахунок ціни товару

9. Затвердження ціни реалізації товару