Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЦП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
220.16 Кб
Скачать

15)Розкрити сутність факторів, що визначають чутливість покупців до рівня цін на товари.

Ефект уявлення про наявність замінюючих товарів - покупець тим більше чутливий до ціни товару, чим вище вона стосовно цін товарів, що сприймаються покупцем як аналоги.

Ефект унікальної цінності товару - чим більш унікальний товар за своїми властивостями, тим менш покупці будуть чутливі до рівня його ціни, коли будуть порівнювати з альтернативними товарами.

Ефект витрат на переключення - чим більше витрати, пов’язані з організацією використання нового товару, тим менш чутливі будуть покупці до рівня його ціни, коли стануть вирішувати, яку з альтернативних марок товару придбати

Ефект складності у порівнянні товарів - покупці менш чутливі до рівня цін широко відомих товарів чи товарів відомих фірм, якщо порівняння товарів щодо властивостей і цін ускладнено.

Ефект зв'язку якості та ціни - покупець менш чутливий до ціни товару, якщо товар уявляється йому якісним, престижним.

Ефект частини витрат на товар у доходах споживача - чутливість покупця до рівня ціни тим більше, чим вище витрати на придбання товару за абсолютною величиною чи у відсотках від загальної суми наявних у покупця коштів.

Ефект кінцевої корисності - покупець більш чутливий до ціни проміжного товару, чим більшу частку займає ціна цього товару в загальних витратах на досягнення кінцевого результату.

Ефект розподілу витрат - чим більшу частину витрат на покупку товару несуть треті особи, тим менше чутливість покупця до рівня його ціни.

Ефект поділу витрат - споживачі менш чутливі до ціни товару, якщо він використовується разом з раніше придбаним основним товаром.

Ефект справедливості ціни - покупець більше чутливий до ціни, яка істотніше виходить за межі діапазону, у якому покупець вважає ціни "справедливими" чи "обгрунтованими".

Ефект майбутніх витрат - покупець тим більш чутливий до ціни товару, чим більше він очікує витрати на його експлуатацію.

Ефект "бажаного товару" - покупець менш чутливий до ціни товару, якщо на його пошук витрачено значний час.

16. Етапи формування маркетингової цінової стратегії підприємства

Цінова стратегія - основні напрямки, заходи та методи, за допомогою яких може бути досягнута визначена мета цінової політики підприємства

Процес розробки цінової стратегії складається з 3 етапів

І етап. Збір вихідної інформації

Інформація відіграє одну з головних ролей при обґрунтуванні цінової' стратегії. Збір інформації необхідно проводити в такій послідовності:

1. Оцінка витрат. 2. Уточнення фінансових цілей.3. Визначення потенційних покупців. 4. Уточнення маркетингової стратегії фірми 5. Визначення потенційних конкурентів

II етап. Стратегічний аналіз

Вся зібрана інформація узагальнюється й аналізується з метоювизначення остаточного варіанта цінової стратегії, при цьому проводиться:

6. Фінансовий аналіз, що повинний допомогти визначити, який сегмент ринку кращий і що для фірми вигідніше 7. Сегментний аналіз ринку, метою якого є уточнення оцінки ринкових умов діяльності фірми. 8. Аналіз конкуренції 9. Оцінка впливу державного регулювання.

17.. Розкрити сутність оцінки інфляційного очікування

Інфляція - процес знецінювання грошей та збільшення загаль­ного рівня цін.

Оцінка інфляційного очікування необхідна для:

- обліку зміни ціни при розробці загальної стратегії підпр., впровадження його продукції на ринки чи зберігання позиції підпр. на вже існуючих ринках;

- обліку зміни ціни при розробці бізнес-планів;

- обгрунтування цін на продукцію підпр. і оцінки можливої зміни цін на ресурси, які споживаються підпр.;

- обліку впливу зміни цін на прибуток, виручку від реалізації продукції;

- оцінки зміни цін на утримання підпр. і реалізації продукції, включаючи як ціни на засоби виробництва, так і ціни оплати праці;

- оцінки фінансових результатів діяльності підпр.- прибутку чи витрат, ліквідності, платоспроможності;

- розрахунку відносних цін та інших економ. розрахунків.