Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модульний курс2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
678.4 Кб
Скачать

Слово над гробом Шевченка

Немає в нас ні одного достойного проректи рідне українське слово над домовиною Шевченка: уся сила і вся краса нашої мови тільки йому одному одкрилася. А все ж ми через нього маємо велике й дороге нам право – оглашати рідним українським словом сю далеку землю…

…Радуйся ж, Тарасе, що спочив ти не на чужині, бо немає для тебе чужини на всій слов’янщині, і не чужі люди тебе ховають, бо всяка доб­ра і розумна душа тобі рідна. Бажав єси, Тарасе, щоб тебе поховали над Дніпром-Славутом: ти ж бо його любив, і малював, і голосно прославив. Маємо в бозі надію, що й се твоє бажання виконаємо. Будеш лежати, Тарасе, на рідній Україні, на узбережжі славного Дніпра, ти ж бо його ім’я з своїм ім’ям навіки з’єднав... Ще ж ти нам зоставив один завіт, Тарасе, Ти говорив своїй непорочній музі:

Ми не лукавили з тобою,

Ми просто йшли, – у нас нема

Зерна неправди за собою...

Великий і святий завіт! Будь же, Тарасе, певен, що ми його соблюдемо і ніколи не звернемо з дороги, що ти нам проложив єси. Коли ж не стане в нас снаги твоїм слідом простувати, коли не можна буде нам, так як ти, безтрепетно святую правду глаголати: то лучче ми мовчати­мем, – і нехай одні твої великі речі говорять людям вовіки і віки чисту, немішану правду (Пантелеймон Куліш).

2. Відредагуйте речення і вкажіть характер кожної помилки (нерозуміння значення слова, тавтологія, вживання слова з невідповідним експресивно-стилістичним забарвленням, порядок слів тощо). Перекладіть з російської мови на українську.

А) Максим Горький прилагал собиранию и спаиванию молодых литераторов много сил.

Б) Шановний Голова! Прошу всіх до уваги! Я хочу тут сказати слідуюче.

3. Виконайте творче індивідуальне завдання.

Користуючись мовними засобами ділового стилю, складіть ін­струкцію для учнів за однією з тем: "Як поводитись на воді", "Перші дії при пожежі", "Надання першої медичної допомоги потерпілому", "Якщо надворі ожеледиця", "Якщо поряд розлючений пес".

ВАРІАНТ № 4

1. Виконайте повний стилістичний аналіз тексту.

Лелечий суд

Якось восени я йшов полем і побачив: на великому лузі зібралося ба­гато лелек. Вони утворили коло, а в колі тім з опущеною головою стояв один, красень, і слухав стрекотливу, тривожну мову своїх побратимів.<...>

Він не стрекотав, не бився об землю, не просив прощення чи поми­лування. Він стояв, убитий горем. Тільки тепер я здогадався, що відбувся лелечий суд - можливо, найсправедливіший і водночас найжорстокіший з усіх судів. Осуджений не рухався, не ворушився, аж поки його побра­тими зникли з видноколу... Його покинули, йому заборонили летіти з ними, і він залишився в самотині...

Зовсім випадково я довідався, за що покарали лелеку. <.. .>

Мені розповіли, що того літа в сусідньому селі під час грози блиска­вка підпалила хату, на якій багато років жили лелеки. Господар хати майже з вогню виніс дітей і дружину. Він же, лелека, рятуючи себе, від­разу полетів геть од пожежі, забувши про свою родину. На виручку при­летіли інші лелеки, але вже було пізно - мати з двома маленькими нелітками загинула у вогні. Лелека все літо ховався, а коли настала пора ви­льоту, він тихенько пристав до зграї. Але там його упізнали і осудили на вічну самотність. Василь Земляк

2. Відредагуйте речення і вкажіть характер кожної помилки (нерозуміння значення слова, тавтологія, вживання слова з невідповідним експресивно-стилістичним забарвленням, порядок слів тощо). Перекладіть з російської мови на українську.

А) В протоколах указывается содержание доклада, содоклада, вопросов и ответов, заданных докладчику.

Б) Ми повинні це добре уяснити і накінець поставити точку.

3. Виконайте творче індивідуальне завдання.

Напишіть невелику (200 слів) замітку до вузівської газети (стаття аналітичного жанру, художньо-публіцистичний фейлетон, інтерв'ю - інформаційний жанр - за вибором) на тему: "Плагіат, або Вкрадені думки".

ВАРІАНТ № 5

1. Виконайте повний стилістичний аналіз тексту.