Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
96.21 Кб
Скачать

9. Практична кратологія

В тісному органічному зв’язку з теоретичною кратологією в блок базових галузей входить і практична кратологія, яка своїм змістом і призначенням спрямована в першу чергу на власне ділову, практичну реалізацію велетенської сили, великих можливостей, ресурсів, потенціалу, могутності влади.

Практична кратологія – найважливіша фундаментальна галузь кратології, яка безпосередньо вивчає:

  • реальну практику владарювання з врахуванням як об’єктивних потреб і процесів еволюції влади та її впливу, так і проявів суб’єктивного фактору, можливостей конкретної особистості, наділеної владою, з врахуванням переваг та недоліків цієї владної фігури, які накладають відбиток на долю влади та підвладних

  • фактичну взаємодію та межі впливу влад (владних фігур та органів влади) не тільки різних рівнів, але і різних держав, їх систем, блоків тощо

  • сумарні, комплексні результати владарювання, які визначають тенденції еволюції і майбутнє даної влади (осіб, органів тощо)

В практичній кратології, окрім цілей, функцій, джерел, суб’єктів та обєктів, потенціалу влад, характеру та ступеню впливу, мова також йде про форми реалізації (прояву) влади. В будь-якому суспільстві такими загальними формами здійснення влади різного роду можуть бути панування, управління, керівництво, організація і контроль.

В практичній кратології важливим також є розгляд владної практики. Це означає, що слід враховувати не лише цілі, задачі, функції, форми влади, але і її курс, її, орієнтири, компетенцію, якості тощо.

Курс влади – в переносному сенсі це напрямок руху, той шлях, яким йде чи має намір йти дана влада, чи той, про який вона говорить, приховуючи свої істинні мотиви і цілі.

Світогляд влади – в переносному сенсу об’єм інтересів, знань осіб, які стоять біля влади; простір, який охоплює погляд можновладців. Чим далі, глибше, об’ємніше, точніше бачаться простори, тим більш цілеспрямовано будується, ведеться владна діяльність.

Орієнтири влади – цілі, напрямки діяльності керівників і органів влади, як правило, проголошені заздалегідь і широко популяризовані. Але бувають і такі орієнтири, які тривалий час тримаються в таємниці, будучи відомими лише вузькому колу обраних.

Компетенція влади – ясно окреслене коло повноважень певного органу, установи чи особи, в межах якого вони вправі приймати рішення і діяти.

В поле зору практичної кратології потрапляють і якості влади – наявність істотних ознак, особливостей, властивостей, які відрізняють дану діючу владу від інших.

Призначення практичної кратології. Послаблює владу її недосвідченість – відсутність необхідної практики, знань як внаслідок початкової стадії діяльності, так і внаслідок байдужості до їх набуття, невміння і небажання аналізувати хід подій, відслідковувати їх і прогнозувати. Все це загрожує серйозними ускладненнями, а то і можливими прорахунками, навіть крахом.

10. Порівняльна кратологія

При всій важливості порівнянь, зіставлень у теоретичній і практичній кратології, в числі базових, фундаментальних галузей кратологіі своє самостійне і значне місце займає порівняльна кратологія.

Порівняльна кратологія - це одна з провідних галузей науки про владу. Саме їй належить проводити дослідження, зіставлення різних систем влади та особливостей їх будови: - в минулому і сьогоденні; - у різних сучасних державах та інших владних структурах; - в різноманітних теоріях, концепціях, доктринах, вченнях про владу; - в численних типах, видах і формах влади На цій основі важливо зіставляти переваги і недоліки влади, виробляти шляхи її вдосконалення, виявляти тенденції розвитку і сприяти її прогнозуванню.

У порівняльної кратологіі як галузі знання є дві суттєві особливості. Перша полягає в тому, що порівняльна кратологія тісно пов'язана з теоретичною та практичною кратологією. Вона запозичує у них дослідний і фактологічний матеріал, на базі якого часто будує свій аналіз і разом з тим збагачує ці галузі знання. Це явище багато в чому властиве нинішнім розвиненим системам наук. Воно нерідко розмиває чіткі межі між науками, що, до речі кажучи, допомагає саме в цих прикордонних районах, на стиках наук частіше досягати проривів в теорії, а потім і на практиці.

Друга особливість порівняльної кратологіі пов'язана з багатством змісту досліджуваного нею реального об'єкта. Насправді, коли мова заходить про порівняння, зіставлення владних систем, структур, їх елементів, справа не вичерпується лише самими типами, видами держав або вчень. Хіба можна обійти увагою різноманітність правлячих режимів, панівних персон, національно-державних систем, наявність багатьох видів і типів влади, їх особливостей, традицій, етапів, стадій, динаміки еволюціонуюючої влади і т. д.?

У надзвичайно строкатому світі різноманіття форм влади, систем державного устрою, правлячих режимів - особливе роздолля для порівняльної кратологіі. Ось де велика кількість фактів, явищ, прикладів, традицій, уроків, загадок - в повчання і нинішноьому, і прийдешньому і в інтересах все більш глибокого проникнення в мудрість, своєрідність, протиріччя і проблеми минулих часів. Як справедливо зазначає А. П. Бутенко, "... у кожному суспільстві, в кожній країні своя розстановка суспільно-політичних сил, свої звичаї, свої традиції та установи. Тому й державна, політична влада реалізується, здійснюється в кожній країні по-своєму , через тільки їй "властивий державний лад і політичний режим".

У кожної влади її послідовники або наступники часто можуть щось і навіть багато чого запозичити. А ще частіше кожна чергова влада, черговий режим або володар воліють творити "з чистого аркуша" - були б думки, кошти, ресурси, нагромадження, капітали, влада. Тим не менш у фокусі уваги порівняльної кратологіі перш за все знаходяться вже здійснені акції, досвід, історія, явища, форми влади, а також праці мислителів, думки правителів, факти правління монархів і президентів.

Разом з теоретичною та практичною кратологією, порівняльна кратологія цікавиться в першу чергу системою та інститутами влади, владними структурами, формами правління, тобто принципами організації, нормами, особливостями, прийомами влаштування та функціонування державної влади. Розрізняють і порівнюють монархічні форми (монархії) і республіканські форми (республіки) в минулому і сьогоденні. Виділяють і зіставляють парламентську і президентську форми правління, які зумовлюють особливості систем і структур влади. Такий підхід до порівняльної кратологіі в основному, причому, як правило, з позицій нинішнього дня.

Зупинимося на особливостях загальної порівняльної характеристики влади. При цьому важливо зайнятися не самими деталями порівняльної характеристики, а з позицій методології показати, на що доцільно звертати увагу перш за все. У поле зору порівняльної кратологіі в першу чергу потрапляють: - історичні типи влади: влада стародавнього світу, середньовіччя, нового і новітнього часу або ж влада патріархальна, рабовласницька, феодальна, буржуазна, соціалістична; - суб'єкти влади: держава, суспільство, церква, сім'я та інші суб'єкти; влада правителів (монархічна) і влада демократична (народна) у величезній їх різноманітності; - розмежування і характеристика влади за її об'єктами, сферами, регіонами, рівнями та обсягами, її проявами і наслідками; - зіставлення влади по відношенню до неї населення, підвладних. Переважну увагу слід звертати на визначальну сьогодні владу - владу державну у її динаміці, дієвості та результатах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]