Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
96.21 Кб
Скачать

16. Влада в основних сферах життя суспільства (економічна, соціальна, політична, духовна).

Влада є одним із функціональних засад людського суспільства. Вона існує скрізь, де тільки є стійке об’єднання людей: в виробничому колективі, в установах, в державі, в сім’ї. Сам термін “влада” багатозначний і широко використовується, для визначення різних явищ не тільки у різних сферах суспільства суспільстві, але і в природі. Будь – яка влада, у тому числі і батьків над дітьми, старших над молодшими, керівників над підлеглими і т.д. відбиває відповідні відносини, де воля і дії одних панують над волею і діями других. Владні відношення об’єктивно притаманні суспільному життю, чи, як відзначали класики, “жити в суспільстві і бути вільним від суспільства неможливо”.

Говорячи про основні сфери життя суспільства (ек, соц.,пол, дух.) відповідно розрізняють економічну, пол-ну,соц-ну та духовну влади.

Політична влада — це вироблення і запровадження у життя політичних програм усіма суб'єктами політичної системи, а також різними неформальними угрупованнями за допомогою правових і політичних норм.

Політична влада здійснюється на трьох рівнях:

державою;

політичними партіями та громадськими обєднаннями;

органами місцевого самоврядування.

Політична влада — здатність і можливість здійснювати визна¬чальний вплив на діяльність, поведінку людей та їх об'єднань за допомогою волі, авторитету, права, насильства; організаційно-управлінський та регулятивно-контрольний механізм здійснення політики.

Соціальна влада — це здатність до дії в даному суспільстві, і тому вона переважно може бути визначена як дія, можлива в даному суспільстві. Соціальною владою володіють ті, хто користується правом на свій розсуд керувати соціальною діяльністю, тобто ті, хто володіє свободою дій у використанні усталеного порядку.

Соціальна влада визначається як розподіл знання, а знання — це загальноприйнята переконання, визнана віра, стало пов'язана із соціальною діяльністю.

Соціальна влада — це не продукт індивідуальних переконань, а характерна ознака групи індивідів, що взаємодіють, їхня загальна здатність до дії, і вона існує як розподіл знань, які індивіди несуть у собі й підтримують їх. Ця концепція дозволяє прояснити, чому суспільство з високорозвинутою технологією є в цілому могутнішим, ніж схоже за розмірами суспільство, що не має такої технології.

Економічна влада - це об'єктивно обумовлені матеріальними потребами життя суспільства відносини в яких власник засобів виробництва підкоряє своїм інтересам інтереси інших учасників виробництва, причому робить це, керуючись саме правом власника, що, звичайно, знаходить і своє правове підкріплення, правову основу. Такий порядок належить до матеріального і духовного виробництва. В звичайні, відносно спокійні періоди розвитку суспільства економічна влада домінує над іншими видами влади, тому що економічний контроль, підкреслює австрійський соціолог Фрідріх фон Август Хаєк, це не просто контроль однієї з сфер людського життя, ніяк не зв'язаний з іншими, це контроль над засобами досягнення всебічної мети.

В Італії, Швеції, Федеративній Республіці Німеччини та інших країнах Європи, Латинської Америки і Азії, США і Канади проявляється тенденція: прагнення до розділу економічної та соціальної влади і до демократизації соціальної влади. На підприємствах дедалі більше утверджуються правові норми: власник позбавлений права приймати або звільняти працівника, особисто визначати йому розмір заробітної плати, підвищувати або понижувати в посаді, змінювати умови праці тощо. Всі ці соціальні питання регулюються законодавством і колективними трудовими угодами і вирішуються з участю профспілок, виробничих рад, державних і громадських бюро по найму робочої сили, суду та деяких інших державних і громадських установ.

Духовна влада — організація в усіх формах духовного життя та використання ідейного впливу панівних у країні сил і духовних v3mmnqrei з метою інтеграції свідомості і волі людей в систему інтересів панівних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]