Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
96.21 Кб
Скачать

2. Влада як глобальний соціокультурний феномен і як предмет і об'єкт науки. Двадцять ознак чистої влади.

Затвердження людського роду на нашій планеті, виникнення людського суспільства, перехід людей до спільного життя і праці привели до появи такого унікального феномену, як влада в усіх її проявах.

Саме від усвідомлення того, до якої прірви прийшло людство у своїй владній практиці до третього тисячоліття, залежить, в першу чергу, знищать чи люди один одного, знищать вони самих себе і Землю, позбавлять чи себе житла та їжі, любові і самої можливості продовження людського роду. Так що ж таке влада? Володимир Даль писав, що влада - це "право, сила і воля над чимось, свобода дій і розпоряджень; начальствованіе; управління; начальство, начальник або начальники".

Звертаючись до проблематики влади і згадуючи ряд відомих її дослідників, В. Д. Виноградов і Н. А. Головін пишуть: "Феномен влади є, мабуть, найбільш суперечливим та непередбачуваним у суспільному житті. Її сутнісні характеристики охоплюють великий спектр фізичних, кольорових та інших гам: деспотична, авторитарна, демократична, "кривава", "коричнева", "тупа" влада, елітарна, бюрократична і т. д. У самих цих визначеннях влади міститься то основна якість, яке превалювало в ті чи інші періоди розвитку конкретної держави. англієць лорд Ектона пустив по світу крилату фразу: "Влада - це зло, абсолютна влада - зло абсолютне". М. А. Бакунін в категоричній формі проголосив: "Влада - завжди аморальна". Англійський соціолог Р. Мартін писав: "Влада, як і любов, - це слово, постійно використовується в повсякденній мові, інтуїтивно розуміється і рідко визначається ". У той же час влада - це порядок, збереження цілісності держави, його культури, традицій, забезпечення його життєдіяльності. Безвладдя загрожує будь-якому суспільству анархією, розвалом, занепадом. Вірно зауважив Р. Арон: "Всяка влада здається кращою за відсутності влади" **. Вчені, дослідники, мислителі і в першу чергу самі володарі практично впритул підійшли до межі, коли потрібно серйозно створювати, розробляти, застосовувати науку про владу (у всьому різноманітті її проявів) і перш за все науку про державну владу. Влада - це всепланетне, глобальне явище. Це - цілий світ явищ, за своєю невичерпності що має мало рівних собі феноменів.

У своїх головних значеннях влада - це:

1) здатність, право і можливість тих чи інших осіб, органів, установ, систем розпоряджатися ким-небудь, чим-небудь; справляти вирішальний вплив на долі, поведінку і діяльність конкретних людей, їх спільностей та інститутів за допомогою різного роду засобів - Права, авторитету, волі, примусу; 2) державний, політичний, економічний, духовний і інше панування над людьми; 3) система відповідних державних чи інших управлінських органів; 4) особи, органи, установи, наділені відповідними державними, адміністративними та іншими повноваженнями; 5) одноосібно розпоряджається долями і життями багатьох людей монарх, диктатор, полководець і т.д.

У розмаїтті влади, в багатозначності їх понять і тлумачень особливо виділимо одну і постійно будемо мати її на увазі на першому плані - владу державну, бо від неї залежить дуже багато, нею часто передрішає майже все. Це влада влади, центральна, вища у своїй суті, що відрізняється від інших влад. У свою чергу, і вона може урізноманітнити у своїх видах, рівня, призначених і ролях. Характеризувати сприйняття, відчуття влади можна по-різному: вигляд влади, лік, обличчя, іпостась, і, нарешті, ролі влади, відповідно даючи перелік і опис безлічі цих образів і ролей. Зовнішність влади - це її зовнішній вигляд, обриси, а також її специфіка, своєрідність і по-своєму неповторність.

обличчя влади - її індивідуальний вигляд, її зовнішня, передня сторона, фасад, відкритий суспільству і громадськості. А головне - це такий вигляд, який або залучає, або відштовхує людей відповідно до їх сприйняттям влади, ставленням до неї, психологічною реакцією на владу. Нарешті, згадаємо і близьке до образів влади поняття "іпостасі влади". У переносному сенсі - це форми існування, способи буття, форми прояву влади того чи іншого рівня або тих чи інших властей.

Влада - це: - Унікальний життєвий феномен; багатогранне, глобальне ключове суспільне явище; породження людського роду, соціальної практики, хоча первинні прояви влади, і дуже жорстокі, взагалі властиві тваринному світу; - Найважливіша багатопланова сфера інтенсивної творчої, цілеспрямованої діяльності людини та її спільнот, сфера докладання різноманітних людських сил, умінь, талантів, реалізації інтересів, хитрощів, майстерності, мистецтва людини, його нескінченного вдосконалення; - Найсильніша, не завжди адекватно усвідомлювана пристрасть, одне з всепоглинаючих, нездоланно бажаних, але і обтяжливих потягів; сфера можливого задоволення амбіцій і домагань; - Дуже солідний джерело доходів, прибутку, наживи, дуже забезпеченого існування, сфера привілеїв і

благ; - Широка область спілкування, взаємодії, співпраці, порозуміння, партнерства, поваги, спільних дій, а разом з тим і сфера роз'єднання, протистояння, конфронтації, суперництва, суперечок, домагань, претензій, ворожнечі і боротьби;

- Найширша сфера прояву милості, заступництва, але і жорстокості владоможців і догідливості,

чиношанування їхнього оточення;

Нарешті, нерідко це тяжкий хрест, нестерпна ноша, тягар, злий рок, прокляття роду людського, джере

сфера нелюдських страждань. На думку західних політологів, влада виявляє себе через такі основні ознаки і функції: - Примус (пряме чи непряме); - Принаджування (підкуп, обіцянки, обіцянки); - Блокування наслідку (пристрій перешкод конкуренту в боротьбі за владу); - "Створення вимог" (штучне формування потреб, які може задовольнити лише агент влади, свого роду політичний маркетинг); - "Розтягування мережі влади" (включення додаткових джерел залежності від суб'єкта влади); - Шантаж (погрози в сьогоденні або обіцянки бід від непокори в майбутньому); - Підказки (ненав'язливе впровадження в масову свідомість вигідних влади установок або забобонів); - Прямий або непрямий інформаційний контроль (за допомогою застережень, рекомендацій і т. д.) *.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]