Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі білети з історії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
151.93 Кб
Скачать

25. Гейдельберзький університет: історія і сучасність

Гейдельберзький університет Рупрехта-Карла — найстаріший університет на території Німеччини. Він знаходиться в місті Гейдельберг, що в Баден-Вюртемберзі. Університет був заснований курфюрстом Рупрехтом І за затвердженням Папи Урбана VI в 1386 р. Спочатку було створено чотири факультети: права, медицини, теології та філософії. Таким чином Гейдельберзький університет був третім університетом (після Праги та Відня) в німецькомовному світі.

Факультети теологічний факультет, Юридичний факультет, Факультет філософії, Факультет нової філології, Факультет економічних та соціальних наук, Факультет поведінкової та емпіричної культурології, Факультет математики та інформатики, Факультет фізики та астрономії, Факультет хімії та геології, Факультет біологічних наук, Медичний факультет.

Відомі особистості Геґель Ґеорґ Вільгельм Фрідріх, Ясперс Карл, Вебер Макс, Ян Амос Коменський.

26. Університет в Токіо: історія і сучасність

12 квітня 1877 було офіційно оголошено про створення Токійського Національного (імператорського) університету в Токіо.

Структура: об'єднаний коледж гуманітарних і природничих наук, а також дев'ять факультетів (права, медицини, інженерно-технічних наук, гуманітарних наук, природничих наук, сільського господарства, економіки, педагогічний і фармацевтичний) і 11 післядипломних шкіл.

Випускники: Ямамото, Юдзо (писатель, драматург), Хизаши Кимура (астроном), Кэндзабуро Оэ (писатель, нобелевский лауреат).

27. Університет Сорбонна: історія і сучасність.

Сорбонна (фр. Sorbonne) — університет у Парижі, спочатку богословська школа і притулок для бідних студентів, згодом назва богословського факультету Паризького університету; заснований у 1253 р. теологом Робером де Сорбоном, духівником Людовика IX Святого. З часом назва «Сорбонна» в розмовній мові стала синонімом всього Паризького університету.

У 1970 році Паризький університет було реорганізовано в тринадцять незалежних університетів, деякі з яких зберегли назву Сорбонна й розташовані в історичних будівлях Сорбонни в 5-му окрузі Парижа, в Латинському кварталі.

Випускники: Бальзак, Оноре де, Бенедикт XVI (папа римский), Эразм Роттердамский.

28. Кембриджський університет: історія і сучасність

Кембриджський університет — один з найстаріших та найвідоміших університетів у світі. Заснований у 1209 р. студентами та викладачами Оксфордського університету. Виникає за зразком паризького університету.Перший коледж відкритий у 1284 році. Папа Іоанн 22 офіційно визнав університет у 1318 р., але до того це був навчальний заклад, який цілком затвердився.Після закінчення унів.треба було пропрацювати в ньому 2 роки як викладач.До сер.19 ст. велика увага приділялась математиці: випускний екзамен з цього предмету був обов’язковим.Вікторіанські реформи сприяли тому, що в 1869 р. відкрився перший жіночій коледж.

Університет в Кембриджі — це незалежна самоврядна корпорація, що складається з низки установ (коледжі і університет в тісному смислі), що не одержує від уряду ніякої допомоги і що не підлягає ніякому нагляду; вона посилає до парламенту двох депутатів. Разом з Оксфордським університетом є найпрестижнішим університетом Великобританії. Кембриджський університет входить в п'ятірку найпрестижніших навчальних закладів у світі. Станом на 2009 рік випускниками Кембриджа є 83 нобелівських лауреата — за цим показником він лідирує серед університетів світу.

Ректор Кембриджу — Принц Філіп, герцог Единбурзький, віце-ректор — професор Елісон Річард.

Університет засновано у 1209 році у місті Кембридж, графство Кембриджшир студентами та викладачами Оксфордського університету, які вимушені були залишити Оксфорд через збройні сутички з місцевим населенням.

Університет складається з центральної адміністрації та 31 коледжа.