Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі білети з історії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
151.93 Кб
Скачать

31.Періодизація розвитку вищої освіти в Україні (хvі – початок ххі ст.).

1. 16-18 ст.-епоха відродження(Києво-Могил.Акад., Острозька академія).

2. 19 ст.-становлення класичних університетів (Львівський ун., Харківський, Чернівецький та ін..)

3. 1917-1920- УНР, розвиток національної ВО.

4. з 20-30х рр..-ранній Рад.період, українізація, СО відрізняється від російської.

5. з 30х рр..до 1991:

А)УРСР- 30-ті рр. 20 ст.

Б)ВВВ 41-50-х рр.До кінці 43 евакуйовані університети поверталися працювати. Відкривалися нові ВНЗ на периферії. Особлива увага приділялась інженерії, виробництву.

В)56-60-ті рр.-період відлиги,Хрущовські реформи.Відкриваються заочні відділення і факультети, головними вузівськими центрами зал. Харків, Київ, Львів, Одеса. Розвиток народного гос-ва призводить до виникнення нових факультетів, відділень. Дестанілізація.

Г)64-84 рр-період стагнації. Підвищ. Націон.активність студентства. СРСР давала однакову освіту всім. В 60-х прогол.перехід до аг.сер.О. 10-річне Н дає змогу і працювати, і закінчувати вузи.Покращується матер.база освіти-вводяться безкоштовні підручники. Виникає проблема надлишкових знань.1983р-впров.реформа про безперервну систему освіти.

Д)84-91-Піднімається якість знань студентів. Змінення назв установ.Принципи: індивідуалізації, педагогіка співробітництва.

6. З 1991 і дотепер.- ВО в період Незал.України.

32.Острозька академія (1576–1636) – перша вітчизняна освітньо-виховна система.

Острозька слов’яно-греко-латинська академія — перший в Україні та в Східній Європі вищий навчальний заклад — заснована 1576 року князем Василем-Костянтином Острозьким та княжною Галишкою Острозькою.В основу Д ОА покладено вивчення «7 вільних наук»(грам., рит., діалектика, арифметика, геом., музика,астрономія), а також вищих наук (філос..,богословя, медицини). Спудеї ОА опановували 5 мов: слов.,польську,

Серед випускників університету — визначні політичні, культурні та церковні діячі: гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний, брати Дем‘ян та Северин Наливайки, Мелетій Смотрицький, Іов Борецький, Захарія Копистенський, Єлисей Плетинецький. Викладацькою діяльністю в академії займалися Дем‘ян Наливайко, Кирило Лукаріс, Ян Лятош, Емануїл Мосхопуло. Першим ректором академії був Герасим Смотрицький.

Указом Президента України від 12 квітня 1994 року розпочалося відродження Острозької академії, а указом від 30 жовтня 2000 року університету «Острозька академія» було надано статус національного. Університет має взірцеву репутацію як в Україні, так і за її межами — діяльність Острозької академії в 1999 році було відзначено ХХVII Міжнародним призом «За якість», що вручався в Парижі.

  1. Зміст освіти (навчальні програми, підручники; основні принципи) та організація навчального процесу (навчальні курси, форми і методи навчання, система оцінювання тощо) в Острозькій академії (1576–1636).

Острозька академія (1576–1636)

Структура:Літературно-перекладацький гурток. Острозька друкарня (разом з дерманською).Школа-академія. Всі три частини тісно і постійно взаємодіяли між собою.

Зміст освіти: Вивчали грецьку, слов’яно-руську, латинську. За зразком «семи вільних мистецтв»: тривіум і квадривіум – граматика,риторика, діалектика,арифметика,логіка,музика,астрономія.

Навчальний процес: Навчання відбувалось церковнослов’янською мовою. Викладачі – православні та протестанти. Потім пріоритетною мовою стала українська. Навчання тривало 6-8 років.

Виховний процес: Виховання мало релігійне спрямування,але допускались впливи інших західних течій, оскільки брали за зразок західні системи та запрошували західних викладачів,професорів до співпраці.

Острозька академія і заснована при ній у 1581 р. друкарня згуртувала потужні науково-літературні сили, репрезентувала високий науковий злет української педагогічної науки. Академічна друкарня випустила понад 30 книг. У друкарні Острозької академії, крім першої повної слов’янської Біблії, було надруковано також першу граматику церковнослов’янської мови, три видання часослова та низку полемічної літератури на захист православної віри.