Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі білети з історії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
151.93 Кб
Скачать
  1. Києво-Могилянська академія (1615–1817) – перша вітчизняна освітньо-виховна система.

Структура та Навчальний процес:Об’єднані Лаврська та Братська школи.Друкарня.Школа-колегія.Чотири відділи. Всестанова. Дві конгрегації. Нижча Структурно колегія складалася з двох конгрегацій. Нижча конгрегація колегії включала шість, класів:фара — тут навчали читати і писати латинською, слов'янською та грецькою мовами; інфіма —клас початкового навчання; ява наступні класи: граматика і синтаксима — в них навчали граматичним правилам трьох мов, перекладам з однієї мови па іншу Крім тою, учні вивчали туї арифметику, катехізис, музику і нотний спів;п'ятий клас — піїтика, тут вправлялися у віршуванні українською і латинською мовами; шостий клас — риторика. Вища конгрегація включала класи філософії та богослов'я. Філософія викладалася за системою Аристотеля (логіка, фізика і метафізика). В класі богослов'я учні вивчали систему Фоми Аквінського, а також вправлялися в духовному проповідництві . Латиною та польською мовами, за зразком західноєвропейських шкіл.

Зміст освіти:Вивчали грецьку,слов’янську,латинську,польску,українську,початки риторики і філософії,музика,катехізис. Навички схоластичної дискусії.

Виховний процес: Мета – допомогти ближньому краще пізнати та полюбити Бога, досконаліше йому служити, спасти власну душу і душі ближніх. Студенти просуватимуться в науці; бідніші матимуть однакові шанси з багатими; всі разом отримуватимуть духовну допомогу через вивчення катехізису, слухання проповідей і повчань; через щомісячну сповідь і засвоєння добрих звичаїв очищуватимуть совість і набуватимуть усіляких чеснот; навчившись ставитись до навчання, як до служби Божої, отримають багато користі зі школи. Батьки не матимуть фінансових витрат на виховання дітей

  1. Зміст освіти (навчальні програми, підручники; основні принципи) та організація навчального процесу (навчальні курси, форми і методи навчання, система оцінювання тощо) в Києво-Могилянській академії (1615–1817).

Об’єднані Лаврська та Братська школи.Друкарня.Школа-колегія.Чотири відділи. Всестанова. Дві конгрегації. Нижча Структурно колегія складалася з двох конгрегацій. Нижча конгрегація колегії включала шість, класів:фара — тут навчали читати і писати латинською, слов'янською та грецькою мовами; інфіма —клас початкового навчання; ява наступні класи: граматика і синтаксима — в них навчали граматичним правилам трьох мов, перекладам з однієї мови па іншу Крім тою, учні вивчали туї арифметику, катехізис, музику і нотний спів;п'ятий клас — піїтика, тут вправлялися у віршуванні українською і латинською мовами; шостий клас — риторика. Вища конгрегація включала класи філософії та богослов'я. Філософія викладалася за системою Аристотеля (логіка, фізика і метафізика). В класі богослов'я учні вивчали систему Фоми Аквінського, а також вправлялися в духовному проповідництві . Латиною та польською мовами, за зразком західноєвропейських шкіл. Вивчали грецьку,слов’янську,латинську,польску,українську,початки риторики і філософії,музика,катехізис. Навички схоластичної дискусії. Мета – допомогти ближньому краще пізнати та полюбити Бога, досконаліше йому служити, спасти власну душу і душі ближніх. Студенти просуватимуться в науці; бідніші матимуть однакові шанси з багатими; всі разом отримуватимуть духовну допомогу через вивчення катехізису, слухання проповідей і повчань; через щомісячну сповідь і засвоєння добрих звичаїв очищуватимуть совість і набуватимуть усіляких чеснот; навчившись ставитись до навчання, як до служби Божої, отримають багато користі зі школи. Батьки не матимуть фінансових витрат на виховання дітей.