Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі білети з історії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
151.93 Кб
Скачать
  1. Острозька академія (1576–1636) і Києво-Могилянська академія (1615–1817): порівняльний аналіз структури, змісту освіти, навчального процесу.

Острозька академія (1576–1636)

Києво-Могилянська академія (1615–1817)

Структура

Літературно-перекладацький гурток. Острозька друкарня(разом з дерманською). Школа-академія. Всі три частини тісно і постійно взаємодіяли між собою.

Об’єднані Лаврська та Братська школи. Друкарня. Школа-колегія. Чотири відділи. Всестанова. Дві конгрегації. Нижча Структурно колегія складалася з двох конгрегацій. Нижча конгрегація колегії включала шість, класів:фара — тут навчали читати і писати латинською, слов'янською та грецькою мовами; інфіма —клас початкового навчання; ява наступні класи: граматика і синтаксима — в них навчали граматичним правилам трьох мов, перекладам з однієї мови па іншу Крім тою, учні вивчали туї арифметику, катехізис, музику і нотний спів;п'ятий клас — піїтика, тут вправлялися у віршуванні українською і латинською мовами; шостий клас — риторика. Вища конгрегація включала класи філософії та богослов'я. Філософія викладалася за системою Аристотеля (логіка, фізика і метафізика). В класі богослов'я учні вивчали систему Фоми Аквінського, а також вправлялися в духовному проповідництві .

Зміст освіти

Вивчали грецьку, слов’яно-руську, латинську. За зразком «семи вільних мистецтв»: тривіум і квадривіум – граматика,риторика, діалектика,арифметика,логіка,музика,астрономія

Вивчали грецьку,слов’янську,латинську,польску,українську,початки риторики і філософії,музика,катехізис. Навички схоластичної дискусії.

Навчальний процес

Навчання відбувалось церковнослов’янською мовою. Викладачі – православні та протестанти. Потім пріоритетною мовою стала українська. Навчання тривало 6-8 років.

Латиною та польською мовами, за зразком західноєвропейських шкіл.

Виховний процес

Виховання мало релігійне спрямування,але допускались впливи інших західних течій, оскільки брали за зразок західні системи та запрошували західних викладачів,професорів до співпраці.

Мета – допомогти ближньому краще пізнати та полюбити Бога, досконаліше йому служити, спасти власну душу і душі ближніх. Студенти просуватимуться в науці; бідніші матимуть однакові шанси з багатими; всі разом отримуватимуть духовну допомогу через вивчення катехізису, слухання проповідей і повчань; через щомісячну сповідь і засвоєння добрих звичаїв очищуватимуть совість і набуватимуть усіляких чеснот; навчившись ставитись до навчання, як до служби Божої, отримають багато користі зі школи. Батьки не матимуть фінансових витрат на виховання дітей